Bob Dylan
NOS NieuwsAangepast

'Poëzie voor het oor' van zanger Bob Dylan goed voor Nobelprijs

De Nobelprijs voor de Literatuur is toegekend aan Bob Dylan. De Amerikaanse zanger en songwriter werd al jaren getipt voor de prijs, maar werd dit jaar niet bij de kanshebbers genoemd.

De jury zegt dat Dylan nieuwe poëtische uitingen heeft gecreëerd in de rijke Amerikaanse muziekgeschiedenis. Dylan heeft volgens de jury de status van een icoon, en zijn invloed op de hedendaagse muziek is immens.

Het Nobelcomité vergelijkt hem met de oude Grieken, die net als hij poëzie in de vorm van liederen maakten. "Dylan maakt poëzie voor het oor, maar het is ook heel goed zijn werk te lezen."

Klassiekers

De 75-jarige Dylan werd als Robert Zimmermann geboren in de staat Minnesota. Zijn oeuvre is enorm. Hij begon liedjes te schrijven op de middelbare school en treedt tot op de dag van vandaag op. Veel artiesten hebben nummers van Dylan opgenomen.

Het is de eerste keer dat het Nobelcomité in Stockholm een singer-songwriter met de Literatuurprijs eert. Velen zullen de prijs voor Dylan als een erkenning zien, maar de vraag is of ze er nog op gerekend hadden. In het jaar dat Dylan bij de favorieten ontbrak, gunde de jury hem de prijs.

Hij schreef klassiekers zoals Like a Rolling Stone, Blowin' in the Wind, A Hard Rain's A-Gonna Fall en The Times They are a-Changin en werd daarmee in zijn jonge jaren de stem van de protestgeneratie. Maar hij zei later dat hij zich helemaal niet verwant voelde aan zijn rebelse tijdgenoten.

Wedkantoren

Als kanshebbers voor de prijs werden dit jaar de Japanner Haruki Murakami, de Amerikaan Philip Roth, de Syrische dichter Adonis en de Keniaan Ngugi Wa Thiong'o genoemd.

De naam van Murakami viel het vaakst bij de Engelse wedkantoren, die vorig jaar de winnaar goed hadden voorspeld: de Wit-Russische Svetlana Aleksijevitsj.

Bob Dylan krijgt Nobelprijs voor de Literatuur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl