Bob Dylan in 1994
NOS Nieuws

'Bob Dylan is een legende, hij schrijft met hart en ziel'

"Dit is ongelofelijk. Hij is zo'n groot schrijver en auteur." De Franse muziekkenner Jean-Michel Guesdon vindt het volkomen terecht dat zanger Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur heeft gewonnen. "Stiekem verwachtte ik het wel een beetje, maar het was alsnog een verrassing om het te horen."

Guesdon schreef samen met Philippe Margotin een boek over Bob Dylan. Daarin ontleedde hij alle 492 nummers die de zanger in ruim een halve eeuw opnam. "Zijn liedjes raken je, stuk voor stuk. Hij schrijft surrealistische liedjes, zoals Sad-Eyed Lady of the Lowlands. Bob schrijft alles met hart en ziel, tot op de dag van vandaag. En je kan zijn teksten op veel verschillende manieren interpreteren."

Bob Dylan op het podium in Frankrijk in 2012

De jury van de Nobelprijs voor de Literatuur vindt dat Dylan 'nieuwe poëtische uitingen heeft gecreëerd in de rijke Amerikaanse muziekgeschiedenis'. Guesdon kan zich daar volledig in vinden. "Zijn invloed voor de folk rock in de jaren 60 was groots. John Lennon was zelfs fan van hem. En vandaag de dag luisteren er nog steeds veel generaties naar zijn muziek. Jong en oud."

De Franse schrijver en muziekkenner noemt vandaag 'een vrolijke dag'. "Er is maar één Bob Dylan en het werd hoog tijd dat hij deze prijs eens ging winnen. Want hij is 75 jaar en natuurlijk niet onsterfelijk. Er komt een dag dat hij er niet meer is. Nogmaals, er is maar één Bob Dylan."

In de harde wereld waarin we leven, brengt Bob Dylan hoop en liefde.

Jean-Michel Guesdon, Franse muziekkenner

Het is voor het eerst dat het Nobelcomité in Stockholm een singer-songwriter met de literatuurprijs eert. "En daarom is dit erkenning", zegt Jean-Michel Guesdon. "Want als je naar zijn muziek luistert, dan hoor je poëzie. In de harde wereld waarin we leven, brengt Bob Dylan vooral hoop en liefde. Bob is een legende."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl