Bob Dylan tijdens een optreden in 2012 in Spanje
NOS Nieuws

Bob Dylan verkoopt archief aan universiteit

Bob Dylan heeft zijn archief verkocht. Een verzameling van 6000 aantekeningen, handgeschreven songteksten, gedichten, foto's, geluidsopnames en filmpjes van de zanger gaat over naar de universiteit van Tulsa, in de staat Oklahoma. De universiteit gaat er exposities mee inrichten en gaat het archief ontsluiten voor wetenschappers die onderzoek willen doen.

Hoeveel geld er met de verkoop van de spullen is gemoeid, is niet bekendgemaakt, maar volgens The New York Times gaat om 15 tot 20 miljoen dollar.

Onder de spullen die nu naar Tulsa gaan, zijn opschrijfboekjes met de teksten van zijn album Blood on the Tracks uit 1975. Ook de tekst van Chimes of Freedom uit 1964 zit in het archief. Dylan schreef het nummer op velletjes papier van een hotel. De brandplekken van sigaretten zijn duidelijk zichtbaar.

In het archief zitten ook brieven die Dylan en dichter Allen Ginsberg elkaar schreven.

Woody Guthrie

In Tulsa staat ook een museum gewijd aan Woody Guthrie, de folkzanger door wie Dylan in zijn jonge jaren werd beïnvloed. Dylan noemde het een grote eer dat zijn archief nu in de zelfde stad terechtkomt.

De 74-jarige Dylan was altijd zuinig op zijn spullen. Ze zijn de afgelopen jaren maar mondjesmaat op veilingen opgedoken en leverden mede daardoor ook veel geld op.

Zo werd in 2014 een handgeschreven songtekst van Like a Rolling Stone verkocht voor 2 miljoen dollar. Een elektrische gitaar waar hij in 1965 tijdens een optreden op een festival op speelde, bracht in 2013 bijna 1 miljoen dollar op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl