De plaatsvervangend ambassadeur van Turkije in Nederland
Aangepast

Turkse ambassadeur rekent op godsdienstvrijheid in Nederland

In drie kwart van de Turkse moskeeën is de imam afkomstig uit Turkije. Die imams zijn in dienst van het Turkse directoraat voor geloofszaken Diyanet en worden door de Turkse staat betaald. De Kamer wil dat het kabinet hier een einde aan maakt en nam vorige week een motie aan die de invloed van Ankara op Turkse Nederlanders moet beperken.

Vrijheid van godsdienst

De Tweede Kamer ziet Diyanet als onderdeel van de lange arm van de Turkse president Erdogan. "Dat speelt nu al meer dan twintig jaar in Nederland. Het is begrijpelijk dat het Nederlandse parlement erover nadenkt. In sommige landen waar Turkije geen imams heen stuurt, zien we veel radicalisering", zegt Kurtulus Aykan, de plaatsvervangend ambassadeur van Turkije in Den Haag.

Aykan maakt zich niet al te veel zorgen over de motie. "Niet echt, want ik heb goed geluisterd naar wat premier Rutte zei. Hij en zijn partij waren eigenlijk tegen die motie omdat ze voor de vrijheid van godsdienst zijn. Dus ik kan niet zeggen dat Nederland de godsdienstvrijheid schendt."

Turkse ambassadeur rekent op godsdienstvrijheid in Nederland

Bewijzen

Ook herhaalde de Kamer de wens dat de EU-toetredingshulp aan Turkije wordt stopgezet omdat er zorgen zijn over de situatie in Turkije na de mislukte staatsgreep. Er zijn duizenden rechters, veiligheidsfunctionarissen en academici aangepakt omdat ze aanhangers zouden zijn van de Gülenbeweging die volgens Erdogan achter de couppoging zou zitten. Ook is de noottoestand die van kracht is sinds de coup, is vandaag met drie maanden verlengd.

De noodtoestand geeft Erdogan de mogelijkheid om zonder zeggenschap van het Turkse hooggerechtshof beslissingen te nemen. Mensenrechtengroepen vrezen dat hij de noodtoestand gebruikt om zijn tegenstanders uit te schakelen.

Turkije wil dat Nederland Turken uitlevert die verdacht worden van het steunen van de couppoging. Aykan begrijpt niet waarom men in Nederland eerst bewijzen wil zien.

"Ik begrijp niet waar het Nederlandse volk of de bureaucratie altijd in de verdediging schiet als we daarover beginnen. Ze willen eerst bewijs zien terwijl er zoveel bewijzen zijn. We zijn hard bezig met het verzamelen van meer bewijs. Onze Nederlandse vrienden kunnen dat binnenkort verwachten", aldus Aykan.

Kans om Turkije te laten zien dat Nederland een bondgenoot is.

Kurtulus Aykan

Over de oproep van de Kamer om het EU-toetredingsgeld te stoppen zegt Aykan: "De helft van dat EU-geld is bestemd voor programma's om de democratie en mensenrechten te beschermen en de rechtsstaat in Turkije te handhaven", zegt de ambassadeur, die de kritiek van de Kamer niet onderschrijft.

"Ik denk dat het tegendeel waar is. Als we terugkijken naar 15 juli - de couppoging - toen gingen mensen de straat op. Ze gingen de straat op vanwege de aanval op hun parlement en de democratische instituties. Die mensen maakten juist gebruik van hun democratisch recht: ze gingen de straat op om de democratie te steunen."

Bondgenoot

De reactie van Nederland op de couppoging is volgens de ambassadeur niet goed. "In Nederland is niet echt goed begrepen wat er in Turkije is gebeurd. Luister eerst eens naar de reactie van de Turkse gemeenschap. Daar begint het. Dit is de kans om Turkije te laten zien dat Nederland een echte bondgenoot is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl