De uitzending van 28 september

time icon Aangepast
Nieuwsuur

MH17-onderzoeksteam bevestigt: Buk-raket werd vanuit Rusland aangevoerd

Vlucht MH17 is neergeschoten met een Buk-raket die vanuit Rusland naar Oekraïne was gebracht. Het wapen is afgeschoten vanaf een veld bij het Oekraïense plaatsje Pervomajsk, dat ten tijde van de ramp in handen was van pro-Russische rebellen. De lanceerinstallatie is daarna weer teruggebracht naar Rusland.

Verder heeft het onderzoeksteam honderd verdachten in beeld die mogelijk betrokken waren bij het afschieten van de raket.

Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke vandaag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met nabestaanden van slachtoffers van de ramp. Westerbeke geeft leiding aan het Joint Investigation Team (JIT). Dat voert het strafrechtelijk onderzoek uit naar het neerhalen van vlucht MH17.

In Nieuwsuur een verslag van de belangrijkste bevindingen van het MH17-onderzoeksteam met reacties van nabestaanden en politici uit Den Haag. In de studio spreken we hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke en Wilbert Paulissen, hoofd van de landelijke recherche. 

Shimon Peres: van havik tot duif

De Israëlische oud-president en voormalig premier Shimon Peres is overleden. Twee weken geleden werd de 93-jarige Peres opgenomen in een ziekenhuis bij Tel Aviv nadat hij een zware beroerte had gehad. Volgens Israëlische media verslechterde de conditie van Peres de afgelopen uren snel. Zijn familie was vannacht bij hem om afscheid te nemen. 

De geschiedenis van de staat Israël is verweven met Shimon Peres. Al op jonge leeftijd had hij hoge functies in het landsbestuur en hoogbejaard was hij president van het land. Hij was de enige premier die ook staatshoofd van Israël werd.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame