Borstimplantaat
Aangepast

Borstkankervereniging eist betere voorlichting over risico's siliconen

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

De Borstkankervereniging (BVN) wil dat borstkankerpatiënten beter worden geïnformeerd over de risico's en bijwerkingen van siliconen prothesen. Dat is nu onvoldoende het geval, vindt de vereniging.

Het blijft nu vaak bij een gesprek tussen arts en patiënt. De huidige schriftelijke informatie over risico's is alleen gericht op vrouwen die een borstvergroting overwegen en niet gericht op borstkankerpatiënten die een borstreconstructie laten doen. Toch lopen beide groepen dezelfde risico's.

De vereniging wil dat er een speciale bijsluiter komt voor borstkankerpatiënten. "Wij vinden het van belang dat alle patiënten in dezelfde mate worden geïnformeerd. Nu is dat afhankelijk van de arts die je tegenover je hebt", zegt directeur Lieke Steinmeijer.

Ook pleit Steinmeijer ervoor dat zorgverzekeraars het verwijderen van siliconen gaan vergoeden als vrouwen klachten hebben. De kosten daarvoor lopen in de duizenden euro’s.

Borstkankervereniging eist betere voorlichting over risico's siliconen

We hebben veel geschrokken en verontruste reacties binnengekregen van patiënten die geen bijsluiter hebben ontvangen.

Lieke Steinmeijer

Vorige week berichtte Nieuwsuur dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek doet naar de lichamelijke klachten bij zo'n tweehonderd vrouwen met siliconen implantaten omdat daar veel klachten over zijn.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) beaamde toen dat het belangrijk is dat patiënten voorlichting krijgen over mogelijke risico's en bijwerkingen. Daarom bestaat sinds vorig jaar de 'chirurgische bijsluiter'.

Zijn borstimplantaten gevaarlijk of niet?

De NVPC wekte de indruk dat alle vrouwen die schriftelijke informatie krijgen. Maar dat blijkt niet zo. Na de uitzending kwamen er bij de Borstkankervereniging veel vragen binnen van vrouwen die de bijsluiter helemaal niet kenden.

"We hebben veel geschrokken en verontruste reacties binnengekregen", zegt Steinmeijer. "Na de uitzending hebben we een klein onderzoekje gedaan en daaruit blijkt dat van de honderd patiënten die wij hebben ondervraagd, maar ongeveer tien de bijsluiter hebben gekregen van hun arts."

Borstvergroting

De vereniging ontdekte dat veel artsen de bijsluiter niet uitreiken aan patiënten die borstkanker hebben gehad of vrouwen die om preventieve redenen een borstamputatie moeten ondergaan.

Dat zou vooral komen omdat op de bijsluiter is bedoeld voor vrouwen die een borstvergroting willen. Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis bevestigt dat deze bijsluiter daarom niet wordt gebruikt.

De NVPC wijst erop dat artsen de bijsluiter in de praktijk niet hoeven te gebruiken. "Het is slechts een hulpmiddel voor plastische chirurgen voor adequate informatievoorziening."

De vereniging vindt de titel van de bijsluiter achteraf bezien ongelukkig gekozen. "Het gaat om de voor- en nadelen van het gebruik van prothesen voor borstchirurgie in het algemeen. De bijsluiter zal qua titel en tekstueel worden aangepast om deze ook meer geschikt te maken voor patiënten die een borstreconstructie willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl