Aangepast

'Het is een administratieve fout, Kroes kon hier niets aan doen'

Neelie Kroes betreurt het dat ze de bestuursfunctie die ze had bij een bedrijf op de Bahama's tijdens haar periode als Eurocommissaris nooit heeft opgegeven, maar verwijt het zichzelf niet. Dat zegt haar advocaat Oscar Hammerstein. "Het is een administratieve fout, ze kon hier niets aan doen."

Uit gelekte documenten van de Kamer van Koophandel op de Bahama's blijkt dat Kroes van 2000 tot 2009 bestuurder was van een bedrijf daar. Volgens de gedragscode van de Europese Commissie is dat verboden en had ze het moeten melden, maar dat heeft ze nooit gedaan.

Voor Kroes was het boek dicht toen ze hoorde dat het bedrijf niet doorging.

Oscar Hammerstein, advocaat

Kroes werd in juli 2000 gevraagd voor het bedrijf Mint Holding om te adviseren over een miljardenovername van het Amerikaanse energiebedrijf Enron, vertelt Hammerstein.

"Ze weet nog goed dat ze destijds is gevraagd om in het bestuur te gaan van een onderneming die er nog moest komen. Maar snel daarna werden de onderhandelingen over het bedrijf onderbroken. Voor haar was het boek dicht toen ze hoorde dat het niet doorging."

Kroes heeft geen enkele bestuursvergadering bijgewoond en heeft nooit "enige beloning of onkostenvergoeding" ontvangen, zegt haar advocaat. Ook had ze geen aandelen. "Eerlijk gezegd wist ze niet eens dat ze was ingeschreven als bestuurder omdat het nooit is doorgegaan."

Kroes naast Hammerstein tijdens zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau in 2015

Kroes heeft laten weten de consequenties van haar fout te aanvaarden. Maar Hammerstein acht het uitgesloten dat haar pensioen wordt afgenomen. "Dan moet je met meer komen dan dit. Ik denk dat wanneer de commissie weet dat ze daadwerkelijk geen functie heeft bekleed er geen gevolgen zijn."

Daarnaast vindt hij dat Kroes al voldoende wordt gestraft. "Eén van de consequenties is dat ze nu aan de schandpaal wordt genageld."

Het is vreemd dat ze precies deze functie niet meer kon herinneren.

Carl Dolan

Maar volgens Carl Dolan van Transparency International blijft het een feit dat Kroes de regels heeft overtreden. "Het is vreemd dat ze precies deze nevenfunctie, bij een bedrijf dat was betrokken in een fraudezaak en was gevestigd in een belastingparadijs, niet meer kon herinneren."

Hij vindt het belangrijk dat Kroes wordt gestraft door de Europese Commissie. "Ze moet een financiële sanctie krijgen en een sociale. Dat betekent dat ze niet meer mag worden uitgenodigd voor rode lopers of belangrijke bijeenkomsten."

Dolan waarschuwt voor meer lijken in de kast. "De commissie controleert de verklaringen van de Eurocommissarissen niet. Er wordt volledig vertrouwd op hun eerlijkheid." Hij pleit voor een onafhankelijke organisatie die dat moet gaan controleren.

De Europese Commissie heeft Kroes om opheldering gevraagd over haar verzwegen bestuursfunctie. Volgens een woordvoerder van de commissie is het belangrijk dat de regels worden gerespecteerd. Als er wordt vastgesteld dat Kroes regels heeft overtreden, stapt de Europese Commissie naar het Europese Hof.

Europese Commissie wil snel uitleg van Kroes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl