NOS NieuwsAangepast

Juncker wil snel uitleg van Kroes over bestuursfunctie Bahama's

EC wil duidelijkheid van Kroes

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie wil zo snel mogelijk tekst en uitleg van Neelie Kroes over haar bestuursfunctie bij een bedrijf op de Bahama's. Ze vervulde die functie tussen 2000 en 2009. In die periode was ze ook eurocommissaris van Mededinging. Volgens de gedragscode had ze die bestuursfunctie moeten melden aan de Europese Commissie, maar dat heeft ze nooit gedaan.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is het belangrijk dat de regels worden gerespecteerd. "We hebben heel strenge regels en moeten erop kunnen vertrouwen dat die worden nageleefd. We hebben geen geheime dienst die naar de Bahama's kan gaan om het allemaal uit te zoeken. We moeten vertrouwen op de eerlijkheid van de commissarissen bij hun benoeming."

Als er inderdaad regels door Kroes zijn overtreden, stapt de Europese Commissie naar het Europese Hof. Eén keer eerder is een commissaris veroordeeld die het niet zo nauw nam met de regels. De Française Edith Cresson stelde in de jaren 90 een goede vriend aan als medewerker. Het Hof sprak een veroordeling uit, maar legde geen boete op.

Administratieve fout

Kroes heeft in een verklaring gereageerd op de onthullingen. Ze betreurt het dat ze nooit heeft opgegeven dat ze bestuurder was van het bedrijf op de Bahama's. Volgens haar is er sprake is van een administratieve fout. "Tot mijn spijt heb ik dat nooit geweten. Ik ben te goeder trouw geweest", zo laat ze weten. Een "formele overtreding".

Volgens Kroes werd ze in 2000 gevraagd te adviseren over een miljardenovername van delen van het Amerikaanse energiebedrijf Enron, maar is het nooit zover gekomen. "De facto ben ik nooit in dienst gekomen" zegt Kroes. Ze heeft geen enkele bestuursvergadering bijgewoond en ook nooit enige beloning of onkostenvergoeding ontvangen of aandelen gehouden.

De Europese ombudsman vindt dat de regels voor Eurocommissarissen moeten worden aangescherpt, maar de Europese Commissie is het daar niet mee eens. "Zelfs de meest strikte regels kunnen worden overtreden", aldus de woordvoerder.

Eerder raakte oud-voorzitter Barroso van de Europese Commissie in opspraak. Hij nam een baan aan bij zakenbank Goldman Sachs, terwijl de regels bij de commissie voorschrijven dat je na afloop van je politieke carrière in Brussel geen advieswerk bij dergelijke bedrijven mag verrichten.

Barroso vertrok in november 2014 en hield zich aan de 'afkoelingsperiode' van achttien maanden. Toch stelde Juncker deze maand een onderzoek in naar Barroso's transfer. Ook werd bepaald dat Juncker voortaan als elke andere lobbyist moet worden ontvangen, en niet als oud-voorzitter van de Europese Commissie.

Verkeerd voorbeeld

De PvdA in het Europees Parlement vindt dat de draaideur tussen de Europese Commissie en het bedrijfsleven dicht moet. Volgens Europarlementariër Paul Tang is dit in korte tijd het tweede verkeerde voorbeeld.

"We hadden eerst oud-voorzitter Barroso die de overstap maakte naar zakenbank Goldman Sachs en nu weer Neelie Kroes. De Europese Commissie zal de gedragscode en de naleving ervan scherper moeten maken. Het moet duidelijk zijn en worden dat het bedrijfsleven geen wetten schrijft", aldus Tang.

Deze zaak toont aan dat het systeem niet werkt.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong

GroenLinks wacht eerst het onderzoek af dat het onderzoek dat de Europese Commissie nu instelt. "Als mevrouw Kroes de regels heeft overtreden dan zijn er voldoende sancties mogelijk", zegt een woordvoerder. "Ze kan een boete krijgen, haar pensioen kan worden stopgezet en ze moet als een gewone burger, met alle bijbehorende controles, het parlement bezoeken."

De SP is bij monde van Dennis de Jong boos dat Kroes er luchtig over doet. “Een commissaris moet bijhouden wat ze doet. Deze zaak toont eens te meer aan dat het systeem niet werkt", zegt de voorman van de SP in het Europees Parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl