Neelie Kroes
Aangepast

Bahama Leaks: Neelie Kroes in de fout met bestuursfunctie

Neelie Kroes was tijdens haar periode als Eurocommissaris van Mededinging bestuurder van een bedrijf op de Bahama’s. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad en Trouw.

Ruim een miljoen documenten van de Kamer van Koophandel op de Bahama's zijn gelekt naar een internationale groep onderzoeksjournalisten. In Nederland onderzochten journalisten van het FD en Trouw de documenten.

Bahama Leaks: Neelie Kroes in de fout met bestuursfunctie

In overtreding

Uit de documenten blijkt dat Kroes van 2000 tot 2009 bestuurder was van een vennootschap op de Bahama's. Volgens de gedragscode van de Europese Commissie is dat verboden en had ze het moeten melden. Iets wat ze verzuimde.

Aan het FD erkent Kroes, via haar advocaat Oscar Hammerstein, dat ze formeel in overtreding was met de gedragscode voor Eurocommissarissen.

Het bedrijf Mint Holdings Ltd werd in 2000 opgericht door een aantal Arabische ondernemers om voor zes miljard dollar aandelen van het Amerikaanse energiebedrijf Enron op te kopen. Kroes werd gevraagd medebestuurder te zijn. De overname mislukte, maar de holding bleef bestaan.

Kroes noemt het in een reactie aan het FD een "administratieve fout". Ze was ervan uitgegaan dat ze was uitgeschreven op de Bahama's. Omdat Mint Holdings volgens haar niet operationeel is geworden, heeft ze de bestuursfunctie nooit gemeld bij de Europese Commissie.

Dat Kroes haar bestuursfunctie op de Bahama's niet meldde is volgens data-journalist Gaby de Groot van het FD opmerkelijk. "Tijdens haar aantreden in de commissie in 2004 was er veel aandacht voor haar mogelijke banden met het bedrijfsleven. Nu blijkt dat er toch een zaak speelde in die tijd."

Kroes zegt tegen de krant de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker op de hoogte te brengen en "de consequenties te aanvaarden". Wat in dit geval de consequenties voor een oud-Eurocommissaris zijn, is onduidelijk. Volgens de Süddeutsche Zeitung kan Kroes mogelijk haar pensioen kwijtraken.

NOVA-reportage over de fregattenaffaire

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl