Dader München niet gelinkt aan IS, wel mogelijk geïnspireerd door Breivik

Er wordt steeds meer bekend over de schutter die gisteren in München negen mensen doodschoot. De 18-jarige Iraanse Duitser leed aan depressie waarvoor hij werd behandeld. Volgens Duitse media zou het gaan om Ali David Sonboly.

Hij had geen banden met Islamitische Staat of een andere terroristische organisatie, liet de politie vandaag weten. Hij had wel bovenmatige belangstelling voor schietpartijen op scholen.

Ali David Sonboly

Sonboly woonde nog bij zijn ouders in München. In zijn kamer zijn artikelen en krantenknipsels gevonden over schietpartijen. Ook troffen agenten het boek Amok in Kopf - warum Schüler toten (waarom scholieren doden) aan in zijn kamer.

Hij zou geobsedeerd zijn door een schietpartij op een school in het Zuid-Duitse Winnenden. De 17-jarige Tim Kretschmer opende destijds het vuur op zijn oud-klasgenoten, met vijftien doden tot gevolg.

'Geïnspireerd door Breivik'

Bovendien vond de schietpartij plaats op de dag dat Anders Breivik vijf jaar geleden een bloedbad aanrichtte op het Noorse eiland Utøya. "Een onmiskenbare link", zei de politie vanmorgen. Volgens de Daily Mail had Sonboly een foto van Breivik als profielfoto op Whatsapp.

Sonboly had geen strafblad en was niet in beeld bij de politie. Hij zou op pad zijn gegaan met een Glock-pistool en driehonderd kogels in zijn rugtas. Hoe hij aan het wapen kwam, is onduidelijk. Na de schietpartij pleegde hij zelfmoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl