Merkel gaf in Berlijn een persconferentie over de schietpartij in München van gisteravond
NOS Nieuws

Merkel: alles doen om vrijheid en veiligheid te beschermen

Bondskanselier Merkel heeft gezegd dat de Duitse veiligheidsdiensten "alles in het werk stellen om de veiligheid en vrijheid van iedereen in Duitsland te beschermen". Na spoedberaad met haar kernkabinet zei Merkel verbijsterd te zijn door de aanslag die gisteren in München werd gepleegd.

Merkel rouwt om de slachtoffers die bij de schietpartij vielen, zegt ze. Volgens de Duitse bondskanselier werd de aanslag gepleegd "op een plek waar ieder van ons op dat moment had kunnen zijn". Duitsers vragen zich volgens haar af waar ze nog veilig zijn.

Mensen maken zich zorgen, volgens Merkel. Ze refereerde aan de aanslag in Nice en zei dat "het slechte nieuws van de laatste dagen" maakte dat de schietpartij van gisteren nog harder aankwam.

'Geen verband met Breivik'

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Maizière heeft bevestigd dat de schutter een bovengemiddelde interesse had voor grote schietpartijen. De Duitse politie legde eerder een verband met de Noorse massamoordenaar Anders Breivik, maar volgens de minister is het nog te vroeg om dit te kunnen doen.

De 18-jarige schutter had geen strafblad en was niet bekend bij de inlichtingendiensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl