Twee van de acht Turkse militairen in Griekenland

Turkse militairen in Griekenland: onschuldig of niet?

Na de mislukte staatsgreep zijn er in Turkije duizenden mensen opgepakt, onder wie veel militairen en politieagenten. De regering aast ook nog op de acht militairen die zaterdag met een helikopter naar Griekenland zijn uitgeweken. Zij willen niet terug naar Turkije, omdat ze vrezen voor hun leven.

De Griekse advocaat Ilia Marinaki staat vier van de acht militairen bij. Volgens haar wisten zij niets van de couppoging. "De militairen hadden van hun meerderen de opdracht gekregen om in Istanbul gewonden te vervoeren. Toen ze daarmee bezig waren, werden twee van de drie helikopters beschoten door de politie."

De bemanning stapte vervolgens samen in de helikopter die niet geraakt was en vluchtte de stad uit. "Daar lazen ze op internet dat er een staatsgreep gaande was. Ze waren bang dat ze voor coupplegers zouden worden aangezien als ze in Turkije zouden blijven." Daarom zijn ze naar Griekenland gevlogen en hebben ze daar asiel aangevraagd.

Noodsignaal

De bemanning landde zaterdagmiddag bij de noordelijke stad Alexandroupolis, op zo'n 300 kilometer afstand van Istanbul. De militairen werden vervolgens gearresteerd omdat ze illegaal over de Griekse grens zijn gekomen.

De legerhelikopter was het Griekse luchtruim binnengevlogen na het afgeven van een noodsignaal. Het toestel werd daarna begeleid naar het vliegveld van Alexandroupolis door twee F-16's.

Zaterdag: de Turkse helikopter in Griekenland

Turkije heeft inmiddels de helikopter al terug, maar wil ook dat de acht "verraders" worden uitgeleverd. "Mijn cliënten zijn bang om naar Turkije terug te keren. Ze vrezen voor hun leven", zegt advocaat Marinaki. "Ze zijn bang dat de doodstraf weer wordt ingevoerd in Turkije of dat ze zullen worden gemarteld in de gevangenis."

Eerlijk proces

Als Turkije opnieuw executies gaat uitvoeren, kunnen de militairen niet worden uitgeleverd, zegt asieladvocaat Flip Schüller. "Die verplichting is spijkerhard. Als het risico bestaat dat de doodstraf weer wordt ingevoerd, zullen de Grieken eerst zeer intensief onderzoek moeten doen voordat ze overgaan tot uitlevering."

Of Griekenland de militairen asiel zal verlenen, hangt af van hun rol in de mislukte coup. Schüller: "Als de Griekse overheid ervan overtuigd is dat ze niet hebben meegedaan en geen eerlijk strafproces zullen krijgen, komen ze in aanmerking voor een asielstatus. Als de Griekse regering van mening is dat ze oorlogsmisdaden hebben gepleegd, kunnen ze worden uitgesloten van asiel."

In dat geval kunnen de Turkse militairen ook worden uitgeleverd. "Maar dan moet wel vaststaan dat ze in Turkije geen behandeling krijgen die in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dus dat ze een eerlijk proces krijgen en bijvoorbeeld niet worden gemarteld."

Mijn cliënten zijn bang om naar Turkije terug te keren. Ze vrezen voor hun leven.

Advocaat Ilia Marinaki

Vandaag is de officiële asielprocedure van de gevluchte militairen ingegaan. Hun identiteit is gecontroleerd en er zijn vingerafdrukken afgenomen. Later in de procedure zullen ze worden verhoord over de details, zoals wie ze precies zijn en waarom ze in Griekenland asiel aanvragen.

Advocaat Marinaki hoopt dat ze voor haar vier cliënten asiel kan regelen. "Ik weet nog niet hoe het gaat aflopen, maar ik ga mijn uiterste best doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl