Geen gevangenisstraf, maar 240 uur taakstraf voor Van Rey

Na bijna vier jaar voorbereiding en proces is oud-politicus Jos van Rey veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel en een verbod van drie jaar op het uitvoeren van politieke functies geëist en gaat in beroep.

Jos van Rey werd verdacht van corruptie, witwassen, het ronselen van stemmen en het schenden van zijn geheimhoudingsplicht als adviseur van de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester.

Hij is volgens de rechtbank in Rotterdam schuldig aan het doorspelen van vragen en gewenste antwoorden aan een VVD-kandidaat bij de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond.

Als adviseur van de vertrouwenscommissie schond hij hiermee de geheimhouding. De oud-VVD'er noemde dit in zijn verdediging 'klankborden'. Dit zou volgens Van Rey gebruikelijk zijn rondom nieuwe burgemeesters.

Geen gevangenisstraf, maar 240 uur taakstraf voor Van Rey

Van Rey heeft zich daarnaast schuldig gemaakt aan corruptie. Hij liet zich omkopen door zijn bevriende projectontwikkelaar Piet van Pol.

De rechter vindt dat Van Rey op zijn klompen had moeten aanvoelen dat Van Pol een tegenprestatie verwachtte voor zijn giften aan de wethouder.

Volgens Van Rey was deze praktijk in Roermond gangbaar. "Elke ambtenaar wist dat we informatie met onze partners in dit soort projecten deelden. Daar is niets mis mee", zei hij in een interview met Nieuwsuur begin april.

Het oordeel over corruptie valt mee vanwege de jarenlange vriendschap tussen Van Rey en Van Pol. Voor het ronselen van stemmen en witwassen is hij vrijgesproken. Volgens de rechter zocht Van Rey de grenzen op en overschreed ze soms ook. "Vele tinten grijs. Dat is het beeld dat is ontstaan van het handelen van Van Rey."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl