Hij was de ongekroonde koning van Roermond, goed voor een groot aantal VVD-zetels in de gemeenteraad, jarenlang wethouder en ook Eerste Kamerlid voor de VVD: Jos van Rey. Alles waar hij bij betrokken was, leek een succes te worden. Maar aanstaande maandag staat Van Rey terecht. Op verdenking van corruptie, fraude en lekken uit een vertrouwenscommissie.
De affaire rond Van Rey leidde tot veel commotie binnen de VVD en zorgde zelfs voor de oprichting van een integriteitscommissie binnen de partij. Van Rey werd uit de VVD gezet, maar heeft zich niet stilletjes terug getrokken.
In Nieuwsuur vanavond een vooruitblik op de strafzaak. Met onder meer Van Rey zelf: "Ik zeg het met pijn in mijn hart, maar ik heb geen vertrouwen meer in de rechtsstaat Nederland."
Vanaf maandag behandelt de rechtbank in Rotterdam zijn zaak. Van Rey wordt verdacht van ambtelijke corruptie, lekken uit de vertrouwenscommissie, verkiezingsfraude en witwassen van 175.000 euro. De rechtbank heeft tot in juni tenminste veertien zittingsdagen voor het proces uitgetrokken.
Macht en invloed
Het kwam - zeker voor hemzelf - als een donderslag bij heldere hemel: de inval op 19 oktober 2012 van justitie bij toen nog VVD-politicus Van Rey. Hij stond bekend als de 'onderkoning van Roermond', die veel werkgelegenheid naar de stad haalde. Maar ook als iemand die veel macht en invloed had op het stadhuis. Zo had hij als wethouder de mooiste kamer van het stadhuis aan de Roermondse Markt, met balkon.
Na een aantal tips over mogelijke corruptie, begon justitie een onderzoek. Van Rey werd net drie weken afgeluisterd, toen justitie een aantal opmerkelijke gesprekken hoorde. Van Rey gaf, als adviseur van de sollicitatiecommissie voor een nieuwe burgemeester voor Roermond, aan twee sollicitanten vragen door, die tijdens het sollicitatiegesprek zouden worden gesteld.
De partijgenoten kregen daarbij ook de gewenste antwoorden voorgekauwd. Vlak voordat een van de twee kandidaten benoemd zou worden als burgemeester, greep justitie in. En werden er huiszoekingen gedaan bij Jos van Rey, zijn kinderen en het stadhuis van Roermond.
Jos van Rey zegt hierover in Nieuwsuur. "Dit gebeurt in alle partijen. Als we alle politici die dit doen willen afluisteren, hebben we in Nederland een extra tapkamer nodig."
Gift
De belangrijkste verdenking is dat Van Rey zich zou hebben laten omkopen door projectontwikkelaar en vriend Piet van Pol, die in het proces medeverdachte is en maandag ook voor de rechter moet verschijnen. In ruil voor vakantiereizen, voetbalwedstrijden en giften aan zijn verkiezingscampagne zou Van Rey Van Pol hebben bevoordeeld bij de toekenning van gemeentelijke projecten.
Een oud-gemeentesecretaris van Roermond zegt daarover tegen justitie: "Hij ging vaak met Piet van Pol op vakantie en iedere keer als Jos dan terug kwam, dan was er weer iets wat geregeld moest worden." Als wethouder Economische Zaken en Ruimtelijke Ordening ging Van Rey over de toewijzing van een groot aantal gemeentelijke projecten.
Geheime informatie
Justitie heeft vastgesteld dat Van Pol, net als andere ondernemers, geld heeft gestort op de rekening van een BV op naam van de kinderen van Jos van Rey, waaruit zijn campagne en die van andere VVD’ers werd betaald.
Ook vond justitie bij huiszoekingen bij Van Pol interne ambtelijk informatie over projecten, gefaxt door Van Rey. Officier van justitie Jirko Patist van het Landelijk Parket: "We verdenken hem ervan dat hij geheime informatie ten gunste van die ondernemer heeft doorgespeeld."
Een destijds betrokken ambtenaar zegt in het strafdossier hierover: "Mijn twijfels van toen worden nu bevestigd. Ik vind dit niet kunnen, het schaadt het vertrouwen in de werksituatie. Het zou mijn vertrouwen in de wethouder teniet hebben gedaan."
Volgens Van Rey was deze praktijk in Roermond gangbaar. "Elke ambtenaar wist dat we informatie met onze partners in dit soort projecten deelden. Daar is niets mis mee."