Nieuwsuur
AP

Door het hele land gaan mensen in Amerika vandaag de straat op. Ze protesteren tegen politiegeweld en racisme. De betogers vinden dat zwarten door de politie vaak harder worden aangepakt dan anderen. Yafeuh Balogun, van The Huey P. Newton Gun Club, is één van de activisten die aandacht vraagt voor het politiegeweld tegen zwarten.

Balogun woont in de wijk Oak Cliff in Dallas en voert er met zijn Gun Club gewapende patrouilles uit in arme, vooral Afro-Amerikaanse buurten waar ze het idee bevorderen dat zwarte Amerikanen de wapens oppakken voor zelfverdediging in antwoord op wat zij het "politie-terrorisme" noemen.

Onderdrukking

Hij veroordeelt de daden van Micah Xavier Johnson - de 25-jarige man die vrijdagochtend in Dallas vijf politieagenten doodschoot en er zeven verwondde - niet. 

"Dit stond te gebeuren. Dit is het resultaat van het jarenlange racisme. De politie en het stadsbestuur zijn net zo verantwoordelijk voor de aanslag als de dader zelf. De jarenlange onderdrukking door de politie hebben deze condities gecreëerd."

'Dit is het resultaat van jarenlang racisme'

"Zwart, bruin en arme mensen zijn zo rechteloos in deze stad dat er een aanslag nodig was om het probleem voor het voetlicht te krijgen", zegt Balogun, die naar eigen zeggen steeds meer leden bij zijn club krijgt. 

Hervormingen

Balogun maakt het racisme zelf ook dagelijks mee. Hij vindt het moeilijk om een black man in Dallas te zijn. "Het is meer dan eens gebeurd dat ik een geweer om me gericht heb gekregen, omdat ik zwart ben", zegt hij.

Bovendien is er ook veel geweld tussen de zwarte bevolking. Dat maakt het ook moeilijk, vindt Balogun, die hoopt dat de discussie die nu op gang komt in de Verenigde Staten voor hervormingen gaat zorgen. Maar hij is daar wel sceptisch over. "Veel geld gaat naar de politie, maar er is vooral ook meer geld nodig voor onderwijs en huisvesting." 

'Veel nodig om Amerika tot bedaren te brengen'

STER reclame