Deze politiewagen in Dallas is bedolven onder knuffels, bloemen en boodschappen

'Veel nodig om Amerika tot bedaren te brengen'

Het is pas 8 juli, maar het aantal agenten dat dit jaar in de Verenigde Staten door vuurwapengeweld is omgekomen, is al niet meer op een hand te tellen. Na de aanslag in Dallas staat de teller op 26. In heel 2015 waren het er 39.

Het is een hoog cijfer, zeker voor een westers land als Amerika. Tegelijkertijd is er dat torenhoge aantal burgers dat door politiegeweld om het leven komt. De tellingen lopen uiteen, maar volgens The Washington Post gaat het alleen al dit jaar om 123 zwarte burgers en minstens twee keer zo veel blanken.

"Er is ontzettend veel wantrouwen", zegt correspondent Wouter Zwart vanuit Dallas. Aan de ene kant bij de politie-agenten, "die niet meer weten waar het gevaar vandaan kan komen". Aan de andere kant bij tal van jonge, zwarte Amerikanen, die het gevoel hebben dat de politie hun vijand is. Want hoewel meer blanken en latino's door politiekogels om het leven komen dan zwarten, treffen die kogels zwarte burgers relatief gezien vaker. omdat zij een kleiner deel van de bevolking uitmaken.

In Nieuwsuur een gesprek met Faith Morris, woordvoerder Burgerrechten Instituut in Memphis: "sommige mensen nemen het heft in eigen hand."

'Veel nodig om Amerika tot bedaren te brengen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl