Aboutaleb, Samsom en Asscher op het PvdA-congres

Wie wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA?

  • Milena Holdert

    redacteur

  • Milena Holdert

    redacteur

Alle partijen hebben al een beoogd lijsttrekker, behalve de PvdA. Dat zal waarschijnlijk nog wel even zo blijven. Diederik Samsom laat pas in het najaar weten of hij definitief lijsttrekker wil blijven, en ook vice-premier Lodewijk Asscher neemt pas na de zomer een besluit over een mogelijke gooi naar het lijsttrekkerschap.

Dit weekend gaf Asscher aan dat hij wel overweegt om zich kandidaat te stellen als partijleider. "Ik ga erover nadenken. Dat is logisch", zei hij in een interview in de Volkskrant. Tot dan toe hield Asscher zich meer op de vlakte. In januari zei hij nog dat "het niet in de lijn der verwachtingen ligt" dat hij de nieuwe lijsttrekker wordt.

Wie wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA?

Als Asscher zich inderdaad kandidaat stelt, zou er een verkiezingsstrijd kunnen komen tussen de vice-premier en Samsom. Zo'n interne verkiezing kan de partij momenteel misschien wel goed gebruiken. In de peilingen staat de PvdA nu op 8 tot 13 zetels, tegenover de 38 zetels die de partij bij de verkiezingen in 2012 behaalde.

Een race binnen de partij levert publiciteit op en kan misschien ook voor nieuwe energie zorgen bij de achterban. Aan de andere kant kleven er ook risico's aan. Een interne verkiezingsstrijd kan ook uit de hand lopen, zoals bij de strijd tussen VVD'ers Mark Rutte en Rita Verdonk (2006) en GroenLinksers Jolande Sap en Tofik Dibi (2012).

Het is raar om het op te nemen tegen Diederik Samsom.

Ahmed Aboutaleb

Behalve Samsom en Asscher, gaat ook de naam van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb rond. Maar tegenover Nieuwsuur laat hij weten dat hij weigert het op te nemen tegen Diederik Samsom.

"Het is raar als je een leider heel lang hebt gesteund om dan ineens te zeggen: nou Diederik, nu ben ik jouw opponent! Dat is een bizarre situatie."

Aboutaleb zou het wel willen opnemen tegen vice-premier Lodewijk Asscher.

Ahmed Aboutaleb

Uit een onderzoek van Maurice de Hond, op verzoek van het AD, blijkt dat de kiezers Aboutaleb graag als de nieuwe lijsttrekker zien. Hij scoorde beter dan Samsom: 13 procent van de kiezers gaf aan bij de verkiezingen op de PvdA te stemmen als Aboutaleb lijsttrekker is. Slechts 5 procent zou dat doen als Samsom de functie behoudt.

Een rondgang van het AD langs PvdA-bestuurders laat volgens de krant zien dat Aboutaleb ook bij hen populair is. Toch is er twijfel of hij lijsttrekker moet worden. De partijtop weet niet of Aboutaleb de hectiek op het Binnenhof en de snelheid van het debat aankan, aldus het AD.

Mocht Aboutaleb desondanks willen meedoen aan de strijd om het lijsttrekkerschap, dan kan hij zich hiervoor tot uiterlijk maandag 24 oktober melden. De PvdA heeft eind november een lijsttrekkersverkiezing. De volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn in maart volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl