Nieuwsuur
ANP

De PvdA vierde vandaag op het Festival van de Arbeid in Utrecht haar zeventigjarig bestaan. Op de Dag van de Arbeid kwam de partij bij elkaar om een feestje te vieren, maar ook om te kijken hoe het verder moet. 

In een oude school kwamen jongeren en leden van het eerste uur samen. Veel feestvierders maken zich zorgen over de koers van de partij, maar op de verjaardag was er ook tijd voor nostalgie. Onder luid applaus sprak partijvoorzitter Hans Spekman over de begindagen. 

"Omdat wij zeventig jaar bestaan denk je terug aan de begintijd van onze partij. Wij zeiden toen van een verscheurd land een eenheid te maken. De solidariteit die onder druk stond is omgezet in een verzorgingsstaat. Daar mogen we trots op zijn."  

De leden die sinds 1946 lid zijn, kregen een speldje van de partij. "Ik ben direct na de oorlog lid geworden van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDA), toen was ik 22 jaar. Een jaar later werd het de PvdA", vertelt Jaap Naarden. 

Er zijn teveel compromissen gesloten.

Nel Zierikzee

Toch vieren niet alle PvdA-stemmers feest vandaag. Veel van partijgenoten verlangen terug naar de tijden met Willem Drees, en vinden dat oude idealen moeten worden opgepoetst. 

Nel Zierikzee was de partij tientallen jaren trouw, ze kreeg de partijliefde van jongs af aan mee. Maar tegenwoordig vindt ze dat de PvdA de weg kwijt is. "Ik vind dat de PvdA zich niet meer inzet voor groepen die niet voor zichzelf kunnen opkomen." 

Na vier jaar regeren met de VVD staat de PvdA op enorm verlies in de peilingen. "Er zijn teveel compromissen gesloten. Er is niet goed genoeg naar de mensen gekeken", zegt Zierikzee. Ze vindt dat partijleider Samson meer met de achterban moet praten. 

Vooruitkijken

PvdA-leider Samsom geeft toe dat niet alles goed is gegaan de afgelopen jaren. Hij snapt dat leden teleurgesteld zijn. "Wij zijn een partij die altijd meer wil en altijd wil strijden voor nieuwe idealen. Dat maakt het soms vermoeiend. Maar daar ben ik ook trots op. Dat betekent dat we elke keer de strijd aangaan voor een betere wereld." 

Toch kijkt hij graag vooruit. "Wij zijn een van de grootste partijen van Nederland. En ik ben optimistisch over de volgende verkiezingen." 

STER reclame