Nieuwsuur
ANP

De PvdA viert vandaag zijn 70ste verjaardag op het partijcongres. Het feestje wordt overschaduwd door eigen leden die vinden dat Diederik Samsom beter kan stoppen als partijleider. Het is niet voor het eerst dat PvdA'ers er zelf voor zorgen dat de schijnwerpers niet op de inhoud maar op onderling geruzie staan gericht.

Nieuwsuur woont het PvdA-congres in Amersfoort bij en doet verslag. Politiek verslaggever Dominique van der Heyde zit in de studio. 

Geruzie over positie Samsom op PvdA-congres

Niet geschikt

Aan de vooravond van het congres liet PvdA-Kamerlid Jacques Monasch in een interview weten Samsom geen geschikte lijsttrekker te vinden. Volgens Monasch is Samsom niet degene die de PvdA uit het slop kan trekken. De partij staat er niet goed voor in de peilingen. 

Het Kamerlid zegt dat de partij "een lijsttrekker van statuur" nodig heeft. Ook de PvdA-kopstukken Lodewijk Asscher, Jeroen Dijsselbloem en Hans Spekman zijn volgens hem niet geschikt. "Dit los je niet op met Haags gedoe", zegt Monasch in het interview.

Burgemeesters

Monasch heeft zijn hoop nu gevestigd op een kandidatuur van de burgemeesters Eberhard van der Laan van Amsterdam en Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. "Ze zouden allebei een geschenk zijn voor de partij", aldus Monasch.

Hij denkt dat beide burgemeesters "veel van de opgelopen achterstand zouden kunnen goedmaken". Vooral over Aboutaleb is hij lovend; die zou benoemen wat je wel en niet kunt tolereren en duidelijke grenzen stellen. "Daar heeft dit land behoefte aan. En de partij evenzeer."

Minister Dijsselbloem passeert Jacques Monasch, het PvdA-Kamerlid die Samsom weg wil hebben ANP

Minister Dijsselbloem spreekt nadrukkelijk zijn steun uit voor Diederik Samsom als lijsttrekker van de PvdA. "Diederik moet gewoon absoluut blijven", zei de minister op het partijcongres in Amersfoort in een interview met Tros Kamerbreed

Hij prijst de gedrevenheid en intelligentie van Samsom. "Hij heeft energie, is sociaal betrokken, is moedig en durft zijn nek uit te steken." 

Ook minister Asscher is lovend over Samsom in zijn toespraak op het congres. Volgens de minister heeft Samsom drive en doorzettingsvermogen. "Als hitsers dromen van hekken om Holland en anderen machteloos de handen ten hemel heffen, kijkt hij wat er er wel kan om vluchtelingen veiligheid te bieden en Nederlanders zekerheid." 

Peilingen

Samsom staat sinds 2012 aan het hoofd van de Partij van de Arbeid. Hij volgde toen Job Cohen op. Bij de laatste Kamerverkiezingen haalden de sociaal-democraten onder Samsoms leiding 38 Kamerzetels. In de laatste peilingen staat de partij op 10 tot 14 zetels.

De volgende Tweede Kamerverkiezingen vinden in principe plaats in maart 2017. 

STER reclame