Hongarije wil Europese migratiepolitiek Orbaniseren

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

Een deal met Turkije om de vluchtelingenstroom naar Europa te beteugelen is een illusie. Dat zegt Victor Orbán, premier van Hongarije. De Hongaarse oplossing voor de asielcrisis is het bouwen van hekken.

De visie van Orbán krijgt steeds meer navolging in de EU. Hij smeedt, dwars tegen de wens van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in, een coalitie van Europese landen die de vluchtelingen buiten de deur willen houden.

Hongarije wil Europese migratiepolitiek Orbaniseren

Honderd rollen prikkeldraad

Europa-correspondent Saskia Dekkers krijgt met haar camerateam als eerste toegang tot de gevangenis in de Hongaarse stad Marianosztra. Daar zitten honderden criminelen jarenlang vast. Ze zijn veroordeeld wegens zwaar geweld of moord. Vrijwel alle gedetineerden werken om hun dagelijkse maaltijd te betalen.

De Hongaarse staat heeft een groep zwaarbeveiligde gevangenen verplicht tot speciale arbeid. Per dag moeten ze honderd rollen prikkeldraad produceren. Er is haast bij, want het scheermesprikkeldraad is nodig om migranten in heel Europa tegen te houden.

  • Pieter Nijdeken
  • Pieter Nijdeken

Ondoordringbaar

"Dit prikkeldraad voor hekwerk is heel speciaal. Het materiaal maakt elk hek ondoordringbaar", zegt Tamás Szép, woordvoerder van de gevangenis in Marianosztra.

Er is grote vraag naar het prikkeldraad in binnen- en buitenland. Hongarije heeft bijvoorbeeld al meer dan 100 kilometer prikkeldraad geleverd aan Macedonië. Dat land plaatst een hek aan de grens met Griekenland en wil daarmee illegale migranten tegenhouden.

Macedonië wil alleen nog Syriërs en Irakezen met de juiste papieren laten doorreizen naar West-Europa, door een poort in het hek. De vier Visegrád-landen - Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Polen - vinden dat niet genoeg. Zij pleiten voor een volledige afsluiting van de Balkanroute.

De mensensmokkelaars maken gaten in het grenshek van Hongarije om erdoor te kunnen klimmen en wijzen migranten de sluiproutes

Dorpswachter Sándor Nagy

Mensensmokkelaars

Nieuwsuur volgt een patrouille langs het 175 kilometer lange hek aan de Hongaars-Servische grens. Hongarije was het eerste land dat vorig jaar een hek bouwde om migranten tegen te houden. Toen kreeg de Hongaarse aanpak nog zware kritiek, maar veel landen hebben het inmiddels overgenomen.

Maar er dient zich een nieuw probleem aan. Omdat meer landen hekken hebben geplaatst langs de grens, zijn mensensmokkelaars opnieuw actief. Ondanks dat er veel bewaking aanwezig is, lukt het ze stukken van het grenshek door te knippen en groepen migranten Hongarije binnen te smokkelen.

Premier Orbán is daar alles behalve blij mee. Hij liet deze week weten dat hij de grenscontroles verder wil aanscherpen en maakte duidelijk dat hij de grens met Roemenië wil sluiten, mocht dat nodig zijn.

Betrapt

Dorpswachter Sándor Nagy patrouilleert dagelijks langs de grens. "De mensensmokkelaars maken gaten in het hek om erdoor te kunnen klimmen en ze wijzen migranten de sluiproutes. Ze organiseren zelfs het verdere vervoer per auto, richting Duitsland."

Volgens Nagy zien ze het steeds vaker gebeuren. "Het komt met golven, maar over het algemeen zijn er steeds meer migranten. De politie betrapt er elke dag meer. Vorig weekend heeft de Hongaarse politie meer dan 500 migranten gearresteerd."

Volgens een nieuwe wet mogen migranten die zijn betrapt worden berecht voor het illegaal betreden van het Hongaarse grondgebied, een criminele activiteit. Nieuwsuur woont het proces bij van vijf Pakistaanse mannen die een dag eerder zijn gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl