Medewerkers en cliënten van TSN Thuiszorg zitten in onzekerheid

Hoop voor medewerkers en cliënten TSN Thuiszorg

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

  • Judith Pennarts

    verslaggever zorg

Buurtzorg-oprichter Jos de Blok is op dit moment de belangrijkste gegadigde om de medewerkers en cliënten van TSN Thuiszorg over te nemen na faillissement. TSN levert huishoudelijke hulp in 307 gemeenten en staat op omvallen.

De Blok probeert alle betrokken gemeenten te overtuigen van zijn plan. Hij voert op dit moment intensief overleg met verschillende gemeenten in het hele land. De Blok is vanavond te gast in Nieuwsuur om zijn plan toe te lichten.

Hoop voor medewerkers en cliënten TSN Thuiszorg

Uitstel van betaling

Eind november vroeg TSN uitstel van betaling aan voor het deel van de organisatie dat zich bezighoudt met huishoudelijke zorg. Het bedrijf had niet meer genoeg geld om de rekeningen te kunnen betalen. De rechtbank accepteerde de uitstel van betaling en wees ook twee bewindvoerders aan.

TSN probeerde eerder onder de financiële druk uit te komen door het salaris van 4300 medewerkers met 20 tot 30 procent te verlagen, maar daar zette de rechter 13 november een streep door. Onder het huishoudelijke deel van TSN vallen 12.000 medewerkers en 40.000 cliënten.

Tot nu toe zijn de salarissen van de medewerkers nog betaald. Staatssecretaris Martin van Rijn schrijft vandaag in een brief aan de Kamer dat de bewindvoerders van TSN Thuiszorg verwachten dat de salarissen van januari ook uitbetaald kunnen worden.

Nieuwsuur vanavond: over het lot van TSN Thuiszorg

Aparte stichting

Nieuwsuur heeft het concrete plan van De Blok ingezien. Het wordt op dit moment verspreid onder alle betrokken gemeenten. Uit het 36 pagina's tellende document blijkt dat er een aparte stichting zou moeten komen, Stichting Familiehulp, die streeft naar de continuïteit van 10.000 banen.

De medewerkers zouden dan weer een fatsoenlijk loon krijgen en cliënten behouden hun vertrouwde hulp. Voor de nieuwe organisatie is 5 miljoen euro nodig, om de omslag te kunnen maken naar zelfsturende lokale teams die begeleid worden door coördinatoren.

Dat geld zou kunnen komen van de gemeenten, die daarvoor een beroep kunnen doen op de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) van het Rijk. In 2016 is meer dan 200 miljoen euro HHT-geld beschikbaar die bedoeld is voor innovatie. De voorwaarden voor die toelage zijn versoepeld.

Baan verliezen

Daarnaast hoopt De Blok dat gemeenten niet langer achteraf gaan betalen, wat vaak maanden duurt, maar de salarissen van medewerkers gaan voorschieten. Dat gaat in totaal om een bedrag van 8 miljoen euro per maand.

Voor de mensen die werken bij het hoofdkantoor van TSN is geen plek in de plannen van De Blok. Ongeveer 250 mensen zouden dus hun baan verliezen, mocht het hele plan doorgaan.

Plan doorzetten

De Blok hoopt dat hij alle gemeenten kan overtuigen. Maar ook als maar de helft van de gemeenten instapt, wil hij zijn plan doorzetten. De gemeenten die niet meedoen kunnen dan met andere aanbieders afspraken maken.

Als gemeenten niet meegaan in het voorstel, zullen betrokken medewerkers waarschijnlijk bij een andere organisatie in de laagste cao-schaal terechtkomen, wat een achteruitgang betekent voor duizenden mensen, of zullen ze een ww-uitkering moeten aanvragen.

Alle aanbieders

"We zijn natuurlijk blij met het behoud van de werkgelegenheid mocht dit plan lukken", zegt Hans Buijing van brancheorganisatie BTN, over de voorstellen van Buurtzorg-oprichter De Blok.

Hij plaatst wel een kanttekening. "We vinden dat de afspraken die De Blok nu maakt, ook moeten gaan gelden voor alle andere aanbieders van huishoudelijke hulp."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl