Akkoord over betaling thuishulp

Er wordt met geld geschoven, er komen nieuwe functies en de regels die werknemers in de thuiszorg beter moeten beschermen, worden aangescherpt.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil dat gemeenten ‘fatsoenlijk' onderhandelen over de tarieven die ze willen betalen voor huishoudelijke hulp. Veel gemeenten houden zich niet aan de afspraken die zij maakten met zorginstanties in de 'Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning'.

Te gast vanavond in Nieuwsuur is Hans Buijing, ‎bestuurder Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN).

Akkoord over betaling thuishulp

Race to the bottom

Van Rijn heeft er vandaag nieuwe afspraken over gemaakt met vakbonden FNV, CNV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "De race to the bottom is hiermee gestopt", zegt FNV-voorzitter Heerts over de druk op thuisorganisaties.

"Het waren soms pittige discussies, maar ik ben blij en trots dat we er zijn uitgekomen", zegt Van Rijn. "Er zullen banen verdwijnen, maar er zullen ook nieuwe banen gaan komen", aldus de staatssecretaris.

In de afspraken staat ook dat er een verbod komt op de "oneigenlijke inzet" van zelfstandige alfahulpen. Dat moet vanaf 2017 niet meer mogelijk zijn.

Tarieven

De 'Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning' werd in samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid opgesteld om te voorkomen dat medewerkers en mensen die thuiszorg nodig hebben de dupe worden van zo laag mogelijke prijzen. In de afspraken staan tarieven voor huishoudelijke hulp, maar deze zijn niet bindend en veel gemeenten betalen in de praktijk veel minder dan de afgesproken bedragen.

Woensdag luidden ruim vijftig zorgbedrijven in een open brief de noodklok over de situatie in de thuiszorg. Volgens veel zorgbedrijven zijn gemeenten hard op weg om "het professionele aanbod van huishoudelijke hulp aan zieke of kwetsbare burgers volledig om zeep te helpen".

Dreigende ondergang

De gesprekken tussen Van Rijn, de bonden en gemeenten kwamen afgelopen tijd in een stroomversnelling door het dreigend faillissement van de grote thuiszorgaanbieder TSN Thuiszorg. Bij die organisatie werken 12.000 mensen. Volgens de directeur is de dreigende ondergang het gevolg van lage vergoedingen die ze krijgen. Het bedrijf legt 6 euro per uur toe op de zorg die zij bieden.

Van Rijn over TSN: “Als dit een perspectief is voor de sector dan zou dit ook een perspectief voor TSN kunnen zijn. Maar dat moet TSN zelf bepalen. Dat betekent dat de bewindvoerders naar deze afspraken zullen kijken en dan moeten bepalen of dat voldoende perspectief voor TSN geeft.“

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl