Een thuiszorg-medewerker helpt bij het aandoen van de steunkousen. ANP

Thuiszorgorganisatie TSN moet de loonsverlaging van 4300 thuiszorgmedewerkers terugdraaien. Dat heeft de rechtbank in Almelo vanmiddag bepaald.

De thuiszorgorganisatie kondigde eerder dit jaar aan de lonen met 20 tot 30 procent te verlagen, van gemiddeld 12,50 euro naar 10 euro per uur. De thuiszorgmedewerkers kwamen samen met FNV Zorg & Welzijn in actie, tekenden bezwaar aan en stapten naar de rechter om de loonsverlaging tegen te houden.

FNV-bestuurder Gijs van Dijk: "Dit is een overwinning voor de honderden thuiszorgmedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd. Maar hiermee alleen zijn de thuiszorgproblemen niet opgelost. Nu is het zaak dat staatssecretaris Van Rijn ingrijpt, stopt met bezuinigen en stevige afspraken maakt voor thuiszorg."

De directeur van TSN, Zion Jongstra, reageert kort en krachtig: "We hebben verloren, ja. We gaan één en ander bestuderen en nadere stappen overwegen."  

Vérian

De zaak tegen TSN staat niet op zich. FNV Zorg & Welzijn won eerder een zaak tegen thuiszorgorganisatie Vérian die ook de lonen van medewerkers fors verlaagde.

De FNV wil dat er voorgoed een einde komt aan de 'loondump' in de thuiszorg. Die ontstaat volgens de bond doordat gemeenten veel te laag aanbesteden en geen rekening houden met de cao-lonen van de thuiszorgers. 

Van Dijk: "Thuiszorgmedewerkers kunnen niet meer rondkomen als hun salaris met 30 procent wordt gekort. Het is absurd dat we elke keer via de rechter de uitbetaling van het normale loon moeten afdwingen. Het is aan Van Rijn om met een structurele oplossing en met geld te komen."

Eerder deze week luidden wethouders van 234 gemeenten de noodklok en stuurden een brandbrief naar het kabinet, omdat zij vinden dat de bezuinigingen op de zorg en sociale werkvoorziening zijn doorgeslagen.

STER reclame