In de serie ‘Leiders over later’ spreken Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Emile Roemer (SP) over drie belangrijke thema’s voor de toekomst. Vanavond zendt Nieuwsuur de derde en laatste aflevering uit, met als thema: het heelal.
De Haagse realiteit wordt veelal bepaald door incidenten en vluchtige debatten. Politieke hypes duren in de regel niet langer dan een week. Tijd voor het ontwikkelen van politieke visies lijkt er nauwelijks te zijn. Nu regeringspartijen VVD en PvdA krap zitten in parlementaire meerderheden ligt de journalistieke focus veelal op ideologische tegenstellingen en raken fundamentele vraagstukken voor de komende decennia ondergesneeuwd.
Nu het nieuwe jaar is aangebroken, haalt Nieuwsuur drie politiek leiders voor even weg uit Den Haag en nodigt ze uit om in het hart van de Nederlandse hoofdstad te spreken over drie grote thema’s voor de toekomst: privacy, economische ongelijkheid en het heelal.
Ruimtekolonie
Ieder onderwerp wordt ingeleid door vooraanstaande deskundigen van verschillende wetenschappelijke disciplines. In een videoboodschap, vertoond in filminstituut EYE, richten de wetenschappers zich tot de Nederlandse politiek. Ze schetsen een verontrustend scenario voor het jaar 2050 en roepen de politici op om nu eens werkelijk na te denken over de toekomst.
De boodschap komt vanavond van wetenschapper Arno Wielders. Hij is natuurkundige en ruimtevaartspecialist en is werkzaam bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Ook is hij mede-oprichter van het Mars One project, een Nederlandse organisatie die een ruimtekolonie op Mars wil stichten. Zijn stelling: creëer wetten voor een nieuwe samenleving op Mars.
Drie maanstenen
Alexander Pechtold (D66) vindt dat Nederland en Europa meer geld in ruimtevaart moeten investeren. Ruimtevaartontwikkeling levert namelijk winst op. "Als we van het Europees landbouwgeld de helft naar de Europese ruimtevaartorganisatie zouden ombuigen, zou onze ruimtevaart groter zijn dan die van de Amerikanen."
CDA-leider Sybrand Buma is sceptisch over de rol die Nederland moet spelen binnen de ruimtevaart. We kunnen er misschien economisch van profiteren, maar dan moeten we er volgens Buma ook wel echt een business case van maken. "Want voordat we met drie maanstenen terugkomen en wat Mars-gruis, moeten we weten dat het een zodanige bijdrage levert aan onze toekomst, dat het het waard is om het te doen."
Publiek geld
Emile Roemer van de SP heeft kritiek op het beleid van de Amerikaanse president Barack Obama, die onlangs wettelijk liet vastleggen dat Amerikaanse bedrijven het materiaal dat zij in de ruimte vergaren mogen houden. Nederland en Europa moeten de Amerikanen tot de orde roepen, vindt Roemer.
"Obama kiest ervoor om de ruimtevaart uit handen te geven aan private bedrijven. Terwijl hij zich daarmee niet realiseert dat alles wat we weten over ruimtevaart is betaald met publiek geld. En de winsten daarvan zouden dus ook publiek gedeeld moeten worden."