Nieuwsuur

Deel 1: Politieke leiders over de toekomst

 • Chris Ostendorf

  politiek verslaggever

 • Milena Holdert

  redacteur

 • Chris Ostendorf

  politiek verslaggever

 • Milena Holdert

  redacteur

In de serie Leiders over Later van Nieuwsuur spreken Diederik Samsom (PvdA), Halbe Zijlstra (VVD) en Jesse Klaver (GroenLinks) over drie belangrijke thema’s voor de toekomst.

De gejaagde actualiteit dwingt Den Haag vaak tot vluchtige debatten. Niet zelden bepalen incidenten het politieke discours. Nu regeringspartijen VVD en PvdA moeite hebben parlementaire meerderheden te vinden ligt de journalistieke focus veelal op kortetermijnconflicten en raken fundamentele vraagstukken over de komende decennia ondergesneeuwd. Politici lijken nauwelijks toe te komen aan het ontwikkelen van visies.

Daarom haalt Nieuwsuur, nu het zomer is, drie politieke leiders even weg uit Den Haag om te spreken over grote thema's van de toekomst: demografie, technologie en klimaat. Vanavond deel 1: Demografie.

Politieke leiders over de toekomst

In de serie wordt ieder onderwerp ingeleid door vooraanstaande professoren van verschillende wetenschappelijke disciplines. Ze schetsen een verontrustend scenario voor het jaar 2050 en roepen de politici op om eens diep na te denken over de toekomst.

Demografische zelfmoord

Ronald Skeldon is als bijzonder hoogleraar Human Geography verbonden aan de Universiteit van Maastricht. Ook doet hij onderzoek aan het Centre for Migration Research aan de Universiteit van Sussex. Zijn stelling: het tegenhouden van migratie is demografische zelfmoord.

Migratiestromen en volksverhuizingen kenmerken de loop van de geschiedenis. Maar de vraag is wat Europa kan doen aan de overvolle bootjes migranten die de kusten van Zuid-Europa willen bereiken. Die vraag splijt de politiek meer dan ooit. Hoe moet Europa omgaan met migratie, en welke gevolgen heeft het beleid voor de toekomst?

Migratie

De komende tijd spreekt Nieuwsuur ook met andere politiek-leiders over toekomstige ontwikkelingen, kansen en bedreigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl