Grootste vervuiler komt met verregaande maatregelen

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

De grootste CO2-uitstoter ter wereld is China. Desondanks gaf China op de vorige klimaattop in Kopenhagen niet thuis. Op de grote klimaattop in Parijs, die maandag begint, zal dat anders zijn.

Met 700.000 doden per jaar door longziektes is in China het besef doorgedrongen dat er iets moet gebeuren. Er moet een einde komen aan het steenkolentijdperk. De industrie waar hele provincies economisch van afhankelijk zijn.

Correspondent Marieke de Vries is in Xintai, de meest vervuilde stad in China.

Grootste vervuiler komt met verregaande maatregelen

Het zwarte goud

In de Chinese stad Xintai worden al sinds begin jaren 80 steenkolen uit de mijnen gehaald. Ook wel het zwarte goud genoemd door de bevolking, die voor die tijd afhankelijk was van landbouw op kleine schaal. Door de mijnbouw kregen ze goede salarissen, bonussen en gratis huisvesting.

Het echtpaar Jing Yan en Wang Guijiang heeft samen zo'n 60 jaar in de koolmijnen gewerkt. Hij in de mijn zelf, terwijl zij verantwoordelijk was voor de mijnwagentjes die de mannen naar beneden reden. Volgens Guijiang zijn de vooruitzichten niet positief voor de mijnwerkers.

"De regering promoot een schone omgeving en ontmoedigt het gebruik van kolen. De sluiting van cementfabrieken en energiecentrales betekent dat zij minder kolen zullen gebruiken, waardoor de prijs naar beneden gaat en ook de salarissen van de mijnwerkers zullen dalen."

Een berg steenkool in China

Miljoenen banen verloren

De Chinese overheid wil af van de vervuilende zware industrie die op steenkolen draait. Voor 2030 moet de piek in de uitstoot van broeikasgassen bereikt zijn, daarna moet het afnemen. Dat gaat miljoenen banen kosten.

Nu al zijn de gevolgen te merken. De 42-jarige Yan moet nog iedere dag naar de mijn om te klokken, maar werk is er niet voor haar. De 50-jarige Guijiang is, net als andere mijnwerkers, met vervroegd pensioen gestuurd. Ze snappen niet dat er voor de werknemers geen oplossing is bedacht.

"Dat er iets aan de grote luchtvervuiling moet gebeuren, is onvermijdelijk. Maar de bazen in de industrie moeten zorgen voor een goede overgang. Hoe kunnen de mijnwerkers anders overleven?", zegt een collega van Guijiang.

Demonstratie

De mijnwerkers houden de onvrede niet alleen voor zichzelf, ze gaan ook de straat op om te demonstreren. Onvrede onder de bevolking is voor de Chinese regering het grootste gevaar. Daarom twijfelen sommige critici of China zich wel aan de strenge milieumaatregelen zal blijven houden als er arbeidsopstanden komen.

Hoewel de bevolking ook groot voorstander van het beleid is. "Bijna alle Chinezen voelen dat de luchtkwaliteit een van de grootste uitdagingen is op klimaatgebied, ze willen dat de regering iets doet", zegt klimaateconome Wen Jiajun. "Als de regering deze kans goed benut, denk ik dat we de doelen kunnen halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl