Is er een China-crisis in aantocht?

De Europese aandelenbeurzen zijn met bescheiden plusjes aan de nieuwe handelsdag begonnen, na de scherpe wereldwijde dalingen van gisteren op de beurzen. De Amsterdamse AEX opende ruim 1,5 procent hoger en stond rond het middaguur op een winst van rond de 3 procent, op 432 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs noteren vergelijkbare koerswinsten.

Te gast in Nieuwsuur is hoogleraar bankwezen en financiering in Tilburg: econoom Harald Benink. Over de effecten van de Chinese crisis op de wereldeconomie.

Nerveus

De meeste beurzen in Azië leden vandaag weer fors verlies. De handel verliep nerveus en bewegelijk en zwalkte op sommige beurzen van zwaar verlies naar lichte winst om weer met verlies te eindigen.

Is er een China-crisis in aantocht?

De Chinese centrale bank heeft vandaag de rente verlaagd in een poging de afzwakkende economische groei een extra impuls te geven. De centrale bank verlaagde het belangrijkste rentetarief in 's werelds op een na grootste economie voor de vijfde keer sinds november. Bovendien werden de kapitaaleisen voor banken versoepeld, zodat zij makkelijker geld kunnen uitlenen.

Vooralsnog groeit de economie in China nog steeds, maar minder dan beleggers gewend waren.

Geen rust

China haalde al van alles uit de kast om de aandelenmarkt te ondersteunen. De overheid verleende 200 miljard euro aan kredieten, verlaagde rentes en schortte de beursgangen van bedrijven op. Maar het bracht allemaal geen rust. Heel veel opties heeft de Chinese overheid nu niet meer.

Ook de vastgoedmarkt in China baart zorgen. Grond is een van de grootste kapitaalgoederen in de Chinese economie, maar de markt is een zeepbel geworden.

"Lokale overheden en lokale bedrijven kampen met veel schulden die voortkomen uit het handelen met vastgoed. China heeft een lang urbanisatieproces achter de rug, steeds meer mensen van het platteland zijn naar de steden getrokken die daardoor steeds groter zijn geworden", zegt hoogleraar Peter Ho.

Lokale overheden en vastgoedbedrijven hebben zich diep in de schulden gestoken om de grond te kopen en te ontwikkelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl