Een militair in het Sloveense grensdorpje Ringonce bouwat een hek.

De anti-migratiepolitiek van Oost-Europa

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

Servië en Macedonië hebben besloten alleen nog Syriërs, Irakezen en Afghanen door te laten. Dit heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, donderdag laten weten. Migranten uit andere landen worden teruggestuurd. Macedonië en Servië liggen op 'de Balkanroute' die migranten vanuit Griekenland nemen naar vooral Duitsland.

Europa-correspondent Saskia Dekkers was deze week het Sloveense grensdorpje Ringonce, waar een hek geplaatst wordt om de vluchtelingenstroom in te dammen.

De anti-migratiepolitiek van Oost-Europa

Cadeau

In Centraal- en Oost-Europa was al verzet tegen de nieuwe migranten. Regeringen willen geen moslims opnemen in hun land. Met tegenzin werd ingestemd met de Europese verdeling van vluchtelingen. Maar sinds Parijs is alles anders.

"De Parijse aanslagen worden gezien als een ‘cadeau’. Oost-Europese regeringen zullen de aanslagen gebruiken om het gelijk van hun eigen politiek te bevestigen om geen migranten en vluchtelingen te op te nemen", zegt zegt Zijad Bećirović, directeur Balkanstudiecentrum in Slovenië. "Want Oost-Europese regeringen zien hen als een veiligheidsdreiging, ook al kun je dat zo niet zeggen."

Slovenië

Sinds buurland Hongarije de grenzen sloot, reisden er in een maand tijd ruim tweehonderdduizend migranten door het kleine Balkanlandje Slovenië. Nog steeds passeren er tussen de 5000 en 10.000 mensen per dag de grens.

In het grensdorpje Ringonce wordt hard gewerkt. Militairen bouwen langs de grens met Kroatië een hek om de komst van migranten zo tegen te houden. Na de aanslagen in Parijs vindt de Sloveense regering het nog urgenter. Een grensbewoonster heeft plotseling een hek in de tuin. "Wat kunnen we doen? Niets. We kunnen daar niet tegen zijn. Als het nodig is, dan moet het maar over mijn land." Na de aanslagen in Parijs is het hek hard nodig, vinden de dorpsbewoners.

De grenzen van Slovenië en Hongarijë worden gesloten door een hek.
In het Sloveense grensdorpje Ringonce bouwen militairen langs de grens met Kroatië een hek.

Er vindt een ‘Orbanisatie’ plaats in de regio. Iedereen probeert op z’n eigen manier een Orban te worden.

Zijad Bećirović, directeur Balkanstudiecentrum Slovenië

Anti-moslim

De publieke opinie in Centraal- en Oost-Europa is al anti-moslim. Zoals in Polen. Deze maand was er de grootste demonstratie ooit: 70.000 mensen gingen de straat op om tegen migratie te demonstreren. Polen heeft sinds kort een nieuwe nationalistische regering, met een absolute meerderheid in het parlement die zich hard zal opstellen binnen de Europese Unie als het gaat om vluchtelingen. Zeker na de aanslagen in Parijs.

Volgens Robert Winnicki, parlementslid namens het rechts-radicale Ruch Narodowy, is het huidige Hongarije een heel goed voorbeeld van een land dat zich op het internationale vlak soeverein opstelt. "Hongarije is de leider van Centraal-Europa geworden. En Polen moet nu heel snel met een inhaalslag komen om aansluiting te vinden bij de groep landen die soeverein zijn en waar de politieke correctheid die West–Europa naar de ondergang brengt niet geldt."

Orbanisatie

Zijad Bećirović, directeur Balkanstudiecentrum in Slovenië, ziet dat steeds meer Centraal- en Oost-Europese leiders denken dat de Hongaarse premier Victor Orbán met zijn anti-migratiepolitiek het nog zo slecht niet heeft gedaan. "Er vindt een 'Orbanisatie' plaats in de regio. Iedereen probeert op zijn eigen manier een Orbán te worden."

De duizenden migranten hebben maar een doel: snel doorreizen naar Duitsland, Zweden of Nederland. Er is meer haast dan anders. Sinds de aanslagen in Parijs leeft het besef dat de stemming in Europa elk moment kan omslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl