Nieuwsuur
Nieuwsuur

Morgen zijn er in Polen parlementsverkiezingen. De kans is groot dat geestverwanten van Geert Wilders en de Franse Marine Le Pen zullen winnen, want nationalisme viert in Polen hoogtij.

De komst van groepen moslims zorgt voor flinke discussie. Er bestaat de vrees dat de eigen Poolse identiteit wordt aangetast. In discussies over migratie speelt vrijwel overal in Europa de nationale identiteit een belangrijke rol.

Voor een nieuwe Nieuwsuurserie doet Europa-correspondent Saskia Dekkers onderzoek in verschillende landen. Vanavond deel 1: Polen.

Moslims

In Polen wonen nauwelijks moslims. En de meeste Polen willen dat ook graag zo houden. Het grote land moet zevenduizend asielzoekers opnemen, in verhouding veel minder dan bijvoorbeeld Nederland of België. Toch is de weerstand groot. Er is kritiek op de Europese Unie die het katholieke Polen dwingt om groepen moslims op te nemen.

Het nationalisme groeit en patriottistische rapgroepen zijn in Polen in opmars. De Poolse rapper Grzegorz Federowicz ziet veel problemen. "Een van de grootste bedreigingen is het actuele thema met die massale migratie uit bijvoorbeeld Noord-Afrika. Vluchtelingen die cultureel heel anders zijn dan wij hier in Polen, dat is een bedreiging."

Bedreiging

Ook tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen van morgen, speelt de Poolse identiteit een grote rol. Nieuwsuur bezoekt de redactie van wSIECI, het weekblad dat de ideeën uitdraagt van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). De partij die hoogstwaarschijnlijk de verkiezingen gaat winnen.

Het weekblad bekritiseert de komst van moslims en de Europese vluchtelingenpolitiek. Hoofdredacteur Jacek Karnowski toont een voorpagina met een groep moslims: "Dit is een metafoor voor de bedreiging", zegt Karnowski. "Een scene die de bedreiging voorstelt: de eerste golf migratie: Ze komen er aan."

Gevaarlijk

Volgens de leider van de partij Recht en Rechtvaardigheid, Jarosław Kaczyński, brengen de duizenden vluchtelingen die naar Europa komen, gevaarlijke ziektes met zich mee.

"Er zijn al verschijnselen van zeer gevaarlijke ziektes die al lang niet meer voorkwamen in Europa. Cholera op de Griekse eilanden, dysenterie in Wenen, allerlei parasieten en microben die ongevaarlijk zijn in het lichaam van die mensen, maar die hier wel gevaarlijk kunnen zijn."

De landen in Oost-Europa geven te weinig thuis. Wij hebben in het verleden veel in ze geïnvesteerd en nu doen ze te weinig.

Premier Mark Rutte

7000 vluchtelingen

Polen heeft het EU-spreidingsplan voor 120.000 vluchtelingen aanvaard en zal zelf zevenduizend mensen moeten opnemen. Maar de partij belooft nu al dat ze geen moslims uit Irak of Syrië zal aanvaarden als ze morgen de verkiezingen wint.

Volgens premier Mark Rutte vormt de vluchtelingencrisis een risico voor de Europese samenwerking. "De landen in Oost-Europa geven te weinig thuis. Wij hebben in het verleden veel in ze geïnvesteerd en nu doen ze te weinig. Dat ondergraaft het Europese project", zei Rutte vandaag.

Burgemeester Béziers wil geen vluchtelingen

STER reclame