Imtech-curator beschuldigt banken van tegenwerking

Nu het faillissement is uitgesproken over Imtech zijn de curatoren begonnen met de verkoop van de bedrijfsonderdelen. Maar ze worden tegengewerkt door de banken, vinden ze, want rekeningen zijn geblokkeerd, waardoor het moeilijk is om Imtech te laten draaien.

"Ik zeg tegen de banken: kom op. Zorg dat er geld is om de tankpassen te betalen, de leaseauto's te laten rijden. Daarmee geef je lucht en tijd", zei curator Jeroen Princen vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

De banken hebben een cruciale rol bij de verkoop van bedrijfsonderdelen. De banken beslissen aan wie het wordt verkocht en onder welke voorwaarden. Daar zit 'm de kneep op dit moment volgens Princen.

Er zijn dertig partijen geïnteresseerd om delen van Imtech over te nemen, maar de banken zeggen niet hoeveel de bedrijfsonderdelen moeten opleveren. "Bij zoveel onderhandelingsprocessen moet je precies weten waar je moet uitkomen, maar de banken zeggen helemaal niks", aldus Princen.

Curator Jeroen Princen van Imtech
Imtech-curator beschuldigt banken van tegenwerking

Voetbalclub

Imtech is afhankelijk van 40 financiers, met name buitenlandse banken. De rol van de Nederlandse banken ING, ABN Amro en Rabobank is relatief beperkt. "Van elke euro die er nog terugkomt, krijgen zij 4 cent," schetst Princen. Toch zinspeelt hij duidelijk op de rol van de Nederlandse banken in zijn kritiek.

"Een aandeel nemen in elkaar, dat moet nu maar eens gebeuren", zegt Princen, verwijzend naar de reclameslogan van de Rabobank. "Dat doen ze al een week niet."

"Het heeft geen zin om de voetbalclub te sponsoren van de kinderen van de Imtech-werknemers, als je tegelijkertijd ervoor zorgt dat de lonen niet betaald kunnen worden."

Wat doet Imtech?
Helene Müller en Anton Kröller

Ingewikkeld proces

De Nederlandse banken herkennen zich niet in het beeld dat de curator schetst. ING, Rabobank en ABN Amro zeggen alle drie dat ze zich ervoor inzetten om zo veel mogelijk onderdelen te laten voortbestaan.

ING, ABN Amro en Rabobank hebben samen met de Duitse Commerzbank niet alleen leningen verstrekt, maar zijn ook deels eigenaar van Imtech. Samen hebben ze 47 procent van de aandelen. Daar betaalden ze gezamenlijk 300 miljoen euro voor.

Volgens de Rabobank zijn er naast de banken ook vele buitenlandse financiers betrokken bij Imtech, waardoor er sprake is van een ingewikkeld proces, zegt de bank.

Verkoop

Imtech werd gisteren failliet verklaard. Er zijn inmiddels een aantal onderdelen van het bedrijf verkocht, maar voor het grootste deel is de toekomst nog onzeker. Volgens Princen zijn er 30 partijen die geïnteresseerd zijn in de verschillende onderdelen.

Volgens de curator was de overheid afgelopen weekend nog wel bereid om garanties aan banken te verstrekken toen er gepraat werd met partijen om meerdere onderdelen over te nemen, maar voor de banken was dit niet genoeg.

De handel in het aandeel Imtech lag gisteren stil. Vandaag is de handel weer hervat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl