De teloorgang van voormalig beurslieveling Imtech
Imtech gold jarenlang als een parel onder de bedrijven en was bij beleggers een beurslieveling. Maar begin 2013 werd de markt opgeschrikt door berichten over een omvangrijke fraude in Polen rond de bouw van een pretpark. Imtech gaat op onderzoek uit en stuit ook op grote problemen in Duitsland. Imtech moet honderden miljoenen euro's afschrijven.
Er rollen koppen: topman René van der Bruggen en financieel directeur Boudewijn Gerner stappen op en ook twee directeuren van Imtech Duitsland verdwijnen.
Duikvlucht
In april van dat jaar haalt de nieuwe bestuursvoorzitter Gerard van de Aast de bezem door het bedrijf. Hij kondigt een reorganisatie aan waarbij 1300 banen worden geschrapt, voornamelijk in Duitsland, later gevolgd door nog meer arbeidsplaatsen.
De jaarcijfers kleuren dieprood. Eerdere cijfers moeten aangepast worden omdat blijkt dat die niet kloppen.
De aandelenkoers gaat hard onderuit. In januari, voor het bekend worden van de fraude noteert het aandeel nog 150 euro. In een duikvlucht belandt de koers op 80 euro, in de zomer gevolgd door een nieuwe dip naar 45 euro. In de maanden die volgen brokkelt de koers af naar minder dan 10 euro.
Verder verval
In 2014 bereikt Imtech een akkoord met de banken over de financiering. Er worden nieuwe aandelen uitgegeven om geld op te halen om de enorme schuld terug te dringen. De ICT-divisie wordt verkocht. Maar de fraude-affaire blijft Imtech achtervolgen. Er komen nieuwe onthullingen. En het bedrijf blijft verlies maken. Opdrachtgevers zijn huiverig geworden. Er worden weer honderden banen geschrapt.
Imtech lijkt aan de beterende hand totdat in juli gemeld wordt dat het herstel langzamer gaat dan gehoopt en dat er meer tijd en dus meer geld nodig is, 75 miljoen euro. Maar de huisbanken willen er geen geld meer insteken. Vier grote banken, ABN Amro, ING, Rabobank en Commerzbank, zijn al voor bijna de helft eigenaar van Imtech en hebben er al genoeg geld ingestoken.
Begin augustus wordt voor de Duitse tak faillissement aangevraagd. Met het nee van de banken op zak en een aandelenkoers die verschrompeld is tot 42 cent vraagt deze week ook het moederbedrijf uitstel van betaling aan. Twee dagen later volgt het faillissement.