Staatssecretaris Wiebes staat de pers te woord over het belastingplan in hoofdlijnen

Coalitie akkoord over belastingplan in hoofdlijnen

VVD en PvdA hebben een akkoord in hoofdlijnen over een nieuw belastingstelsel bereikt, zegt staatssecretaris Wiebes. Er moeten nog een paar technische dingen worden uitgewerkt. "Dat probeer ik heel snel te doen."

Wat de partijen precies hebben afgesproken, is niet duidelijk. VVD en PvdA zijn het erover eens dat het belastingsysteem eenvoudiger moet en dat de lasten op arbeid omlaag moeten. Dat moet ook leiden tot meer werkgelegenheid, maar verder is er niets bekend.

Volgens Wiebes ligt er "geen dichtgetimmerd plan". Dat zou onverstandig zijn, zegt hij, omdat de oppositie nog moet kunnen meepraten. De coalitiepartijen willen dat zo snel mogelijk doen.

Vanavond in Nieuwsuur het laatste nieuws met Dominique van der Heyde vanuit Den Haag.

Coalitie akkoord over belastingplan in hoofdlijnen

Sinds gisteren is er een nieuwe Eerste Kamer. Daarin heeft de coalitie ook met de steun van D66, ChristenUnie en SGP geen meerderheid meer en er is dus een breder draagvlak nodig.

Premier Rutte noemt het nieuwe belastingplan "een call" voor de oppositiepartijen om hun positie te bepalen. Hij hoopt dat ze "in het belang van Nederland en het herstel van onze economie" laten zien dat zij de ruimte die er nu is voor lastenverlichting, ook willen aangrijpen om meer fundamentele wijzigingen in het belastingstelsel aan te brengen.

Structurele zaken

De Nederlandsche Bank becijferde deze week dat er ruimte is voor een lastenverlichting van 5 miljard euro. Dat maakt de zaak politiek interessant, vooral ook voor de oppositiepartijen. Als ze meedoen met een akkoord, kunnen ze mede bepalen waar het geld naartoe gaat.

DNB-directeur Swank hoopt wel dat het niet bij lastenverlichting alleen blijft en dat er ook fundamenteel zaken worden aangepakt. "Het toeslagensysteem moet makkelijker, er moet meer uniformiteit komen in de hoge en lage btw, en de fiscale stimulering van pensioensparen en hypotheken moet minder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl