NOS Nieuws

Het kabinet en de worst van 5 miljard

Een eenvoudiger belastingstelsel met een lagere belasting op arbeid: dat zijn de hoofdpunten van het nieuwe belastingplan, waarover VVD en PvdA gisteren opnieuw hebben overlegd. Dat de regeringspartijen er samen uitkomen is zo goed als zeker; daarna moet steun worden gezocht bij de oppositie.

Maar anders dan bij eerdere onderhandelingen tussen coalitie en oppositie gaat het nu niet om pijnlijke ingrepen. De Nederlandsche Bank heeft de ruimte voor lastenverlichting becijferd op 5 miljard euro. "Dat maakt het politiek ook zo interessant", zegt politiek redacteur Joost Vullings. "In de koelkast van het kabinet ligt een worst van 5 miljard en het kabinet zegt tegen de oppositie: help mee om die worst uit te delen. Daar kun je geen nee tegen zeggen."

Dat klinkt toch eenvoudiger dan het is. "Een partij kan de worst te dun vinden en bijvoorbeeld GroenLinks kan de hervorming van het belastingstelsel niet 'groen' genoeg vinden. Allemaal redenen om 'nee' te zeggen", zegt Vullings. Bovendien worden er niet alleen cadeaus uitgedeeld: mogelijk worden ook belastingen verhoogd.

Politici naar overleg belastingplan

Eerste Kamer

VVD en PvdA hebben de stemmen van de oppositie nodig om de hervorming door de Eerste Kamer te krijgen. "Er zijn al gesprekken gevoerd met alle partijen en in het voorstel dat nu wordt uitgewerkt, zijn voorstellen van de oppositie gehonoreerd. De coalitiepartijen hopen dus dat die zich in het plan herkennen."

De kans bestaat ook dat de hervorming van het belastingstelsel minder groot wordt dan VVD en PvdA voor ogen hebben. Volgens Vullings wordt over heel veel onderdelen van het stelsel gesproken. "Het zou kunnen dat het op een aantal punten niet lukt om te hervormen, omdat er gewoon geen meerderheid voor is."

Sowieso waren de oppositiepartijen gisteren kritisch over de voortgang van de gesprekken. "Ze probeerden in de Kamer het beeld neer te zetten dat het niets wordt met die hervormingen, dat VVD en PvdA het zelf nog niet eens zijn en dat zij er niet in geloven", aldus onze politiek redacteur. "Het gesternte was gisteren nog niet gunstig. Maar als straks de uitnodigingen komen en ze de plannen gaan lezen, moeten ze oordelen. Dan zullen we het horen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl