NOS Nieuws

Weer coalitieoverleg over belastingplan

'We vinden het belangrijk dat er een forse lastenverlichting kan volgen'

De top van de coalitie heeft vanavond verder gepraat over de herziening van het belastingstelsel. Premier Rutte, vice-premier Asscher, PvdA-leider Samsom, VVD-fractievoorzitter Zijlstra, staatssecretaris Wiebes en minister Kamp overlegden bij het ministerie van Financiën.

De onderhandelingen tussen VVD en PvdA zitten in de eindfase. Zijlstra zegt dat hij voor de zomer een concreet voorstel aan andere partijen wil voorleggen. "We moeten iets voor elkaar proberen te krijgen waar we een meerderheid voor kunnen krijgen." Door de verhoudingen in de nieuwe Eerste Kamer is er ook steun van de oppositie nodig.

Beide partijen zijn het erover eens dat de belastingregels veel simpeler moeten en dat de belasting op arbeid omlaag moet. Daarmee moet de arbeidsmarkt gestimuleerd worden. De Nederlandsche Bank becijferde gisteren dat er ruimte is voor een lastenverlichting van 5 miljard.

Welke opties er precies besproken zijn, is niet bekend. Samsom zegt dat er concrete plannen op tafel liggen, maar wil niet zeggen hoe die eruitzien.

Zelfstandigen

In het belastingplan worden mogelijk ook de fiscale voordelen van zzp'ers meegenomen. FNV-voorman Heerts pleitte vanochtend voor het afschaffen van die zelfstandigenaftrek.

Zijlstra (VVD) wil er voorlopig niks aan veranderen. "Daar moet je niks aan doen. Daarom zijn er ook zo veel ondernemers in dit land, daarom is er werkgelegenheid."

Ook PvdA-leider Samsom wil de zelfstandigenaftrek best behouden, maar dan moet er wel wat tegenover staan. "Laten we eens kijken of we die kunnen laten zoals die is. Maar dan moeten we wel op een andere manier zorgen dat we meer zekerheid bieden aan zelfstandigen zonder personeel, bijvoorbeeld door de arbeidsongeschiktheidsverzekering ook toegankelijk te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl