F1-blog
NOS SportAangepast

Verstappen opgelucht na sprintrace-winst: 'We racen eindelijk weer' • Norris derde

Dit is ons liveblog over de sprintrace van de Grand Prix van de Verenigde Staten

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in dit blog? Klik op het belletje.

liveblog gesloten

Dit was het sprintraceblog!

Dit was het blog met de sprintrace. Vanavond om 00.00 uur wordt uiteraard nog de kwalificatie gereden. Daarvan vindt u op NOS.nl daarna snel een update.

Morgen zijn we terug met het blog, als de hoofdrace verreden wordt. Die start om 21.00 uur.

Tot dan!

Norris: 'We zijn niet zo goed als in de afgelopen races'

Lando Norris eindigde dus als derde in de sprintrace. De Brit maakte een fout in de slotronde en moest toezien hoe hij nog werd ingehaald door Carlos Sainz. Op de persconferentie zei Norris dat hij nooit het gevoel heeft gehad dat hij Verstappen kon verslaan.

"We moeten absoluut nog wat dingen aanpassen voor de kwalificatie en de race. We zijn niet zo goed als in de afgelopen races. Veel mensen dachten dat het een makkie voor ons zou worden, maar zo is het dus echt niet."

De sprintrace kan overigens nog vervelende gevolgen hebben voor Norris. De Brit was in de laatste ronde ook nog in gevecht met Charles Leclerc en raakte daarbij de Monegask. Die situatie wordt nog bekeken door de wedstrijdleiding.

"Maar daar maak ik me geen zorgen over. Ik remde gewoon voor de bocht."

Lando Norris

Verstappen op persconferentie: 'Auto was stuk beter'

Max Verstappen heeft op de persconferentie na de race nog een verdere toelichting gegeven op zijn prestaties tijdens de sprintrace. De Nederlander vond dat zijn auto een stuk beter aanvoelde dan voor de herfststop. "Ik ben zo blij dat ik weer kon pushen. De auto was echt beter dan voor de wekenlange pauze en ik kon mijzelf goed focussen en daardoor de race controleren."

"Vandaag belemmerde de auto mij niet, dat is de afgelopen maanden vaak anders geweest. Ik was zo snel als mijn auto toestond. Maar we zijn geduldig en kalm gebleven en dat betaalt nu uit."

Opvallend is trouwens ook dat Verstappen weer 'normale' antwoorden op de persconferentie geeft, want eerder was hij weinig spraakzaam door de straf die hem werd opgelegd door de FIA. "Of er overleg is geweest? Nee, ik ben gewoon een aardig mens."

Verstappen na de sprintrace

Straks om 00.00 uur begint de kwalificatie

Maar voordat we morgen naar de hoofdrace in de Verenigde Staten gaan kijken, is er vanavond nog de kwalificatie voor die race. Vanaf 00.00 uur rijden alle coureurs om de snelste tijd neer te zetten en zo pole position af te dwingen voor de race van zondag (21.00 uur Nederlandse tijd).

Verstappen lijkt zeker kans te maken op het plekje helemaal vooraan. Uiteraard zal een update van die kwalificatie na afloop meteen te lezen zijn op NOS.nl.

De conclusies na de sprintrace

Na de sprintrace kunnen we toch enkele conclusies trekken:

  • Verstappen lijkt er toch heel goed voor te staan. Als dit het beeld is voor de race van morgen, is de Nederlander de favoriet voor de zege in Austin.
  • De auto's van Ferrari zijn heel snel. Sainz en Leclerc vochten meerdere duels met elkaar uit.
  • Norris had problemen met zijn banden, dat had Verstappen niet. Dat is in het voordeel van de Red Bull-coureur.
  • De beide Mercedes-coureurs kunnen ook aardig meedoen voorin, maar lijken niet snel genoeg voor het podium.
Verstappen kust zijn vriendin na de winst in de sprintrace

Verstappen: 'Dit voelt als oude tijden'

Verstappen is inderdaad opgelucht na de race van vandaag. "Dit voelt weer als oude tijden, ik ben hier heel blij mee. We racen eindelijk weer." De Nederlander doelt daarmee op het feit dat zijn auto maandenlang eigenlijk niet mee kon doen met vooral de McLaren-wagens.

"We moesten vaak achteruit kijken, maar nu kunnen we eindelijk weer gewoon rijden."

Het was de elfde sprintrace, van de zestien gereden sprintraces, die de Nederlander won. Hoe dat kan dat Verstappen daarin zo vaak uitblinkt? "Geen idee, maar waarschijnlijk win ik ze omdat ik er helemaal niks aan vind."

Verstappen als eerste over finish

Norris: 'Ik wist zeker dat ik de tweede plek ging verliezen'

Lando Norris leek lange tijd de tweede plaats te gaan veroveren bij de sprintrace, maar verremde zich in de laatste ronde. Daardoor liet hij Sainz alsnog passeren en leverde de Brit een extra punt in ten opzichte van Verstappen, toch is Norris na afloop niet ontevreden.

"Het was gewoon een goede race. We hebben de snelheid om bij de Ferrari's en bij Verstappen te zitten. Maar mijn voorwielen waren op het einde helemaal op, daardoor wist ik zeker dat ik mijn tweede plaats ging verliezen."

Dit moet Verstappen een goed gevoel geven

Dit moet Verstappen een goed gevoel geven. De Red Bull-coureur heeft eindelijk weer eens de controle gehad op de baan en toont bij het uitstappen uit de auto meteen zijn spierballen. Het vertrouwen bij de Nederlander is terug en de glimlach ook. Twee punten pakt Verstappen op Norris in de WK-stand.

Hij zei wel dat hij zich misschien niet zo druk maakte de laatste weken, maar je ziet aan alles dat er een enorme opluchting is.

GP VS (sprintrace) 19/19 | Verstappen wint!

Verstappen wint! De Nederlander is veruit de beste in de negentien rondes durende sprintrace. Er waren een hoop mooie gevechten in deze race te zien, maar niet bij Verstappen die bijna de hele race amper problemen heeft gehad.

GP VS (sprintrace) 19/19 | Leclerc komt niet voorbij Norris

Charles Leclerc probeert in een ultieme poging langs Norris te komen, maar het lukt de Monegask niet. Hij raakt de Brit wel en verliest daardoor iets van snelheid. Norris haalt opgelucht adem, want die heeft nu alsnog de derde plaats te pakken.

GP VS (sprintrace) 19/19 | Grote fout van Lando Norris

Grote fout van Lando Norris. Hij verremt zich in de laatste ronde en wordt ingehaald door Carlos Sainz. Hij zakt nu naar de derde plek en ook Charles Leclerc jaagt nu op zijn plaats.

GP VS (sprintrace) 17/19 | Verstappen gaat de race winnen

Verstappen gaat de sprintrace winnen. Eigenlijk is dat geen verrassing. Van de vijftien sprintraces die tot nu toe in de Formule 1 zijn gereden, heeft de Nederlander er al tien gewonnen. De zestiende zet hij vandaag ook op zijn naam, als er niks misgaat in de laatste twee rondes.

GP VS (sprintrace) 15/19 | De tussenstand nu

De tussenstand met nog vier rondes te rijden in deze sprintrace:

  1. Verstappen
  2. Norris
  3. Sainz
  4. Leclerc
  5. Russell
  6. Hamilton
  7. Magnussen
  8. Hulkenberg
  9. Pérez
  10. Tsunoda

GP VS (sprintrace) 13/19 | Verstappen op weg naar de winst

Verstappen is ondertussen hard op weg naar de winst in deze sprintrace. Norris lijkt ook wat meer problemen te krijgen met zijn banden en de voorsprong van de Nederlander groeit weer. Dat ziet er toch goed uit. Zo kan Verstappen toch weer een punt uitlopen op Norris.

Ondertussen is Verstappens teamgenoot, Pérez, in gevecht met Tsunoda. Een heerlijk gevecht wordt vooralsnog gewonnen door de Mexicaan.

Verstappen tijdens sprintrace

GP VS (sprintrace) 11/19 | Piastri krijgt straf

Oscar Piastri (12de op dit moment) krijgt een vijf seconden-straf. Dit voor het buiten de baan drukken van Pierre Gasly.

GP VS (sprintrace) 10/19 | Russell heeft problemen met banden

Russell heeft problemen met zijn banden en ziet vervolgens de beide Ferrari-coureurs had voorbij komen. Een vijfde plek is nu het verdict voor de Mercedes-coureur die zijn teamgenoot Lewis Hamilton nu ook in zijn nek ziet hijgen.

GP VS (sprintrace) 9/19 | Norris loopt weer in op Verstappen

Verstappen had een ruimere voorsprong gepakt op Norris, ruim twee seconden, maar daar is inmiddels steeds minder van over (1.4 seconden). De Brit is weer aan het versnellen en komt snel dichterbij de Nederlander.

Norris rijdt door de versnelling ook wat verder weg bij Russell, die zich voorlopig moet focussen op plek drie.

Lando Norris

GP VS (sprintrace) 7/19 | De tussenstand nu

We hebben zeven van de negentien rondes gehad, wat is nu de tussenstand?

  1. Verstappen
  2. Norris
  3. Russell
  4. Sainz
  5. Leclerc
  6. Hamilton
  7. Magnussen
  8. Hulkenberg
  9. Tsunoda
  10. Pérez

GP VS (sprintrace) 5/19 | Sainz is Leclerc voorbij, Russell op hielen van Norris

Het is Carlos Sainz gelukt. Bij zijn derde poging is hij Leclerc voorbij. Het leek er even op alsof beide coureurs elkaar van de baan zouden tikken, maar het gaat allemaal net goed. Mercedes-coureur George Russell probeert nu ook een aanval in te zetten, dat doet hij bij de nummer twee van deze sprintrace: Lando Norris.

Het gaat vooralsnog goed voor Norris.

GP VS (sprintrace) 3/19 | Verstappen rijdt snelste raceronde

Ondertussen rijdt Max Verstappen naar de snelste raceronde. Dat betekent dat hij in ieder geval Norris nog op afstand kan houden.

GP VS (sprintrace) 3/19 | Sainz en Leclerc vechten om plek vier

De beide Ferrari-coureurs hebben het druk met elkaar. Sainz probeerde zijn teamgenoot al twee keer in te halen, maar elke keer wist Leclerc zijn positie te behouden. Dat wordt ook een leuke onderlinge strijd in deze sprintrace.

GP VS (sprintrace) 2/19 | Norris jaagt al op Verstappen

Norris jaagt al heel snel op de koppositie in deze race. Hij kon met DRS tot op drie tienden van een seconde komen. Verstappen weet de aanval nu nog te pareren, maar we gaan zien of hij dat lang volhoudt.

GP VS (sprintrace) 1/19 | Verstappen goed weg, net als Norris

Verstappen is goed weg. De Nederlander houdt de koppositie voorlopig. Lando Norris kent ook een zeer goede start, want de Brit is heel snel opgeschoven naar de tweede plek.

Dat zorgt ervoor dat we waarschijnlijk een spannende sprintrace gaan krijgen.

GP VS (sprintrace) 1/19 | De sprintrace is begonnen!

De sprintrace is begonnen! De lichten zijn uit. Negentien rondes wordt er geracet in een warm Austin. Kan Max Verstappen zijn pole position voor de sprintrace verzilveren?

Iedereen is gestart op de medium banden.

Hamilton klaagt over de remmen

Lewis Hamilton klaagt net voor de start over zijn remmen. Gaat dat een groot probleem opleveren voor de sprintrace?

Hij zal die remmen op dit circuit toch wel meer dan eens nodig hebben.

Hoe zit het met de kampioensstrijd in de Formule 1?

Over een minuut of tien wordt er in Austin gestreden om acht dure punten. Acht punten die aan het eind van de rit voor zowel Max Verstappen als Lando Norris heel belangrijk kunnen zijn.

Regerend wereldkampioen Verstappen is op dit moment de leider van het WK-klassement. De Nederlander heeft 331 punten en concurrent Lando Norris heeft een achterstand van 52 punten.

Bij de strijd om de constructeurstitel heeft het team van McLaren de leiding. De Britse renstal nam de koppositie tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan over van Red Bull Racing. Het verschil tussen de teams is bij aanvang van dit weekend 41 punten.

Het is een beetje druk op de grid

Met nog een kwartier te gaan tot de sprintrace begint, is het steeds drukker op de grid. Alle teams, coureurs en genodigden melden zich nu bij de auto's die zometeen in actie gaan komen.

Safety car weer eens op de baan?

Opvallend: in de laatste negen races was er geen safety car op de baan tijdens de race. De laatste keer dat we hem in actie zagen was tijdens de Grand Prix van Spanje, in juni.

Is de auto van bestuurder Bernd Mayländer dit weekend weer eens nodig?

Safety car

'De Argentijnse Verstappen' Colapinto verrast in Formule 1: 'Hij is een racemonster'

Gisteravond viel hij ook weer op tijdens de sprintkwalificatie. Met een tiende plek deed hij het meer dan behoorlijk: Franco Colapinto.

Hij is pas 21 jaar en nog maar bezig aan zijn vierde raceweekend in de Formule 1, maar Williams-coureur Colapinto is hard op weg naam te maken in de koningsklasse van de autosport. Met bravoure sprokkelde de Argentijn al vier punten bijeen in het WK-klassement.

"Hij is een hele rustige en sociale jongen, maar wanneer dat helmpje opgaat, is het een racemonster", vertelt MP Motorsport-teambaas Sander Dorsman, die Colapinto de afgelopen negen jaar onder zijn hoede had.

Albon start vanuit de pits tijdens sprintrace

Alex Albon had zich als achttiende gekwalificeerd voor de sprintrace van vandaag, maar een plekje op de grid bij de start is hem niet gegund. De Williams-coureur start vanuit de pits nadat hij nog wijzigingen aan zijn auto heeft doorgevoerd.

Veranderingen aan het circuit: asfalt versmald en camera's naast de baan

Er is een aantal dingen veranderd op en aan het circuit. Zo is onder meer het asfalt in de bochten 6, 13, 14 en 15 iets versmald. Daarnaast is er een aantal camera's geplaatst waarmee baan-overschrijdingen, ook wel bekend als track-limits, beter waargenomen kunnen worden.

Laatste keer pole voor Verstappen was in België

Verstappen mag dus op poleposition beginnen tijdens de sprintrace. De laatste keer dat Max Verstappen dit jaar een kwalificatie voor een poleposition won was in België, eind juli. Overigens startte de Nederlander toen op het circuit van Spa niet vanaf de voorste startrij omdat hij een gridstraf kreeg.

De laatste keer dat Verstappen wel vanaf pole begon was in Oostenrijk, eind juni.

Verstappen in Oostenrijk

Hoe ziet het Circuit of the Americas eruit?

Het Circuit of the Americas is in totaal 5.513 meter lang. De eerste bocht ligt op maar liefst veertig meter hoogte. Een aantal bochtensecties is geïnspireerd op iconische delen van andere circuits. Zo zijn de bochten drie tot en met zes een vloeiende reeks die gebaseerd is op Maggotts-Becketts-Chapel-complex van het circuit van Silverstone.

Bocht zeven en acht verwijzen naar de Senna-S van het circuit in Interlagos. In de laatste sector is een doorlopende rechterbocht die gemaakt is met bocht acht van Istanbul Park in het achterhoofd.

Circuit of the Americas

Hoe ging het vorig jaar?

In 2023 werd er ook al een sprintrace verreden op het Circuit of the Americas. Max Verstappen won en hij deelde het podium met Lewis Hamilton (tweede) en Charles Leclerc (derde).

Ook bij de hoofdrace op zondag kwam de Nederlander als eerste over de streep. Toen werd hij geflankeerd door Lando Norris (tweede) en Carlos Sainz (derde).

Max Verstappen na zijn winst in Austin vorig jaar

Hoe verliep de kwalificatie voor de sprintrace gisteren?

De kwalificatie voor de sprintrace was gisteravond een prooi voor Verstappen. Al was hij maar twaalf duizendsten sneller dan George Russell. Lando Norris werd vierde. Heb je de kwalificatie niet kunnen zien, of ben je benieuwd hoe de eerste racedag na de herfststop verliep? Dan is dat hieronder terug te lezen.

Welkom in het blog!

De officieuze herfststop zit erop, dus we gaan weer racen! De komende zes weken valt de beslissing van dit F1-seizoen en gaan we meemaken hoe moeilijk Norris het Verstappen nog gaat maken.

Gisteravond werden de sprintkwalificatie gereden. Daarin pakte Max Verstappen poleposition voor de sprintrace, die gaat straks over 19 rondes. Concurrent Norris start vanaf de vierde plek. Wie gaat de eerste acht punten van dit weekend op zijn naam schrijven? We zien het vanaf 20.00 uur.