Vuelta-blog
NOS WielrennenAangepast

Groves gooit roet in eten Van Aert en wint veertiende etappe Vuelta

liveblog gesloten

Hasta mañana!

We houden ermee op hier in Villablino, maar we sluiten de boeken niet voordat we een blik hebben geworpen op de etappe van morgen. En die belooft vuurwerk en spektakel.

De rit voert over 142,9 kilometer van Infiesto naar Cuitu Negru. De renners bedwingen onderweg twee keer de Alto de la Colladiella (eerste categorie) en één keer de Alto de Santo Emiliano (derde categorie).

En dan volgt nog de slotklim van de buitencategorie naar Cuitu Negru met een extreem steil slot. Dat kan nog leuk worden.

De start is morgen om 13.40 uur, de finish wordt rond 17.30 uur verwacht en de uitzending op NPO 1 en de livestream op NOS.nl en de NOS-app begint om 14.55 uur. Adios en tot morgen!

Het algemeen klassement

In de top van het algemeen klassement is vandaag niets veranderd.

De top tien van de etappe

Sprinter Kaden Groves wint een etappe met een beklimming van de eerste categorie erin: dat is knap.

Wout van Aert moet genoegen nemen met de tweede plek en de wetenschap dat hij vandaag punten heeft gepakt voor zowel het bergklassement als het puntenklassement.

GROVES WINT VEERTIENDE ETAPPE

Het werd inderdaad een duel tussen Van Aert en Groves, verder kwam niemand in de buurt, en de winnaar is Groves.

De hele dag heeft Visma hard gewerkt om Van Aert in een sprintzetel te krijgen, maar op het laatste moment kwam Alpecin het feestje verpesten.

"Timing is alles", zegt analist Stef Clement. "En het lijkt erop dat Van Aert misschien iets te laat aan de sprint is begonnen."

De finishfoto is duidelijk: Groves wint van Van Aert

Nog 3 km | Duel tussen Van Aert en Groves?

Dat kan nog wel een spannende sprint worden straks, met Van Aert en Groves als grote favorieten voor de zege in deze veertiende etappe.

Visma gokte de hele dag op Van Aert, maar er zijn veel ongenode gasten op dit sprintfeestje.

Nog 8 km | Roglic terug in peloton

Nou, geen paniek, Roglic is samen met twee ploegmakkers redelijk snel teruggebracht naar het peloton. Wel in het tweede deel van het peloton, dat tijdens de afdaling in tweeën is gebroken.

Aan kop van het voorste peloton rijden inmiddels de nodige Alpecin-renners, die plannen zullen hebben met sprinter Kaden Groves.

Krijgen we straks een duel tussen Van Aert en Groves?

Nog 14 km | Pech voor Roglic

Primoz Roglic, de nummer twee van het klassement, staat tijdens de afdaling ineens aan de kant met pech aan de fiets. Zijn Red Bull-ploeggenoot Martínez schiet te hulp en biedt zijn fiets aan de Sloveen aan.

Roglic moet tijdens de afdaling in de achtervolging. Hij heeft een halve minuut achterstand.

Nog 16 km | Van Aert als eerste boven

Dit plannetje van Visma is alvast gelukt: Van Aert komt in zijn groene trui als eerste boven en pakt de volle buit op de top van de Puerto de Leitariegos: 10 punten.

De Belg breidt zijn voorsprong in het bergklassement daarmee verder uit: hij heeft nu 46 punten, Soler is de nummer twee met 23 punten.

Nog 19 km | Allen tezamen!

Het moment dat we al een tijdje zagen aankomen is eindelijk hier: Narvaez wordt opgeslokt door trekker Kruijswijk en de rest van het peloton.

Met nog 3 kilometer tot de top is het peloton weer compleet. En kan bolletjes- en groenetruidrager Van Aert nog zaken gaan doen in het bergklassement.

Nog 21 km | Narvaez alleen op kop

Narvaez rijdt alleen op kop, Frigo is inmiddels opgeborgen in het peloton, en het verschil wordt door toedoen van Kruijswijk steeds kleiner. Nog een seconde of 15.

Nog een kleine 5 kilometer tot de top.

Nog 23 km | Daar gaat Narvaez

Het peloton liet de touwtjes even vieren - de voorsprong liep weer op tot 39 seconden - en dan gaat Narvaez op de pedalen staan. Hij laat medevluchter Frigo ijskoud achter.

Aan kop van het peloton heeft Uijtdebroeks zijn werkzaamheden namens Visma beëindigd. Kruijswijk gaat nu aan de slag. En dat allemaal om straks Van Aert de etappe te laten winnen.

Nog 25 km | Tejada zegt adios

Het is ineens klaar met Tejada. De Astana-renner ziet het niet meer zitten de kopgroep, al klimmende met wind tegen, en laat zich terugzakken.

Er zijn nog twee koplopers over: Narvaez en Frigo, met een voorsprong van een kleine 30 seconden op het peloton.

Nog 8 kilometer klimmen. Daarna is het ruim 16 kilometer afdalen naar finishplaats Villablino.

Nog 28 km | Voorsprong trio slinkt verder

Het werk van Gesink en Affini namens Visma Lease-a-Bike aan kop van het peloton is overgedragen aan Uijtdebroeks en Kruijswijk.

Met nog 11 kilometer te klimmen is de voorsprong van het leidende trio teruggelopen tot een kleine 40 seconden.

Nog 33 km | Werkdag Gesink zit erop

Samen met Affini reed hij bijna de hele dag aan kop van het peloton, maar nu is het klaar. Robert Gesink zegt gedag en laat zich terugzakken.

Het is nog 16 kilometer tot de top van de Puerto de Leitariegos en de status quo blijft - zoals wel vaker bij een status quo - hetzelfde: Tejada, Narvaez en Frigo rijden een minuut voor het peloton.

De kopgroep: Jhonatan Narvaez (Ineos), Marco Frigo (Israel-Premier Tech) en Harold Tejada (Astana).

Het is mooi geweest, denkt Robert Gesink

Nog 38 km | Klimmen geblazen

De langste klim van de Vuelta is begonnen! Zo'n 23 kilometer gaat het omhoog vanaf nu, met een gemiddelde stijging van 4,5 procent.

Al vrij snel valt de kopgroep tijdens het klimmen uit elkaar. Narvaez, Frigo en Tejada blijven over op kop, hun drie voormalige kompanen rijden al snel op een minuut achterstand en dit gezegd hebbende zijn ze al opgenomen in het peloton.

Nu live op NPO 1 en de stream: de Vuelta!

Het is zover, vanaf nu is de Ronde van Spanje live te zien bij de NOS, tot en met de finish in Madrid!

De uitzending is nu te zien op NPO 1 en via deze stream op NOS.nl en de NOS-app.

Het commentaar is van Joris van den Berg en Stef Clement.

Nog 45 km | Tussensprint

Meurisse gaat als eerste over de streep bij de tussensprint in Cangas del Narcea en pakt 20 puntjes. Campenaerts is de nummer twee, Tejada de nummer drie.

De voorsprong op het peloton is dankzij het beulswerk van Visma-renners Gesink en Affini verder geslonken en schommelt nu rond de anderhalve minuut.

Nog 57 km | Nog altijd Gesink aan kop

Over acht kilometer zijn we aangekomen in Cangas del Narcea, waar de tussensprint ligt. Daarna is het nog tien kilometer fietsen tot de bijna 24 kilometer lange beklimming waar we wellicht wat vuurwerk kunnen verwachten. In ieder geval op het gebied van de ritwinst. Of de klassementsrenners nog iets van plan zijn, valt te betwijfelen.

Aan kop van het peloton zien we de Visma-renners, en vooral Robert Gesink, maar sleuren en rijden. De voorsprong van de zes koplopers blijft op deze manier rond de 2 minuten hangen.

De kopgroep: Jhonatan Narvaez (Ineos), Xandro Meurisse (Alpecin), Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Isaac Del Toro (UAE), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) en Harold Tejada (Astana).

Ondertussen in Aalter: Philipsen wint met dank aan Van der Poel

Jasper Philipsen heeft de vierde rit in de Renewi Tour gewonnen. De Belg van Alpecin won mede dankzij gangmaker Mathieu van der Poel onbedreigd de massasprint. Hij bleef Laporte en De Lie ruim voor.

In de 178 kilometer lange en goeddeels vlakke rit reden zes man lange tijd aan kop. De Bondt hield het het langst vol van die kopgroep, tot circa 10 kilometer van de finish.

Eerder op de dag stapte Fabio Jakobsen af na een val. Ook sprinte Sam Bennett kreep in de remmen. En Arnaud Démare moest de derde massasprint van de ronde laten lopen na een val in de slotfase.

Nog 76 km | Status quo tijdens de afdaling

De afdaling is in totaal zo'n veertig kilometer lang, aan het einde hebben we zoals gezegd de tussensprint in Cangas del Narcea.

De voorsprong van de zes koplopers schommelt rond de 2 minuten.

De kopgroep: Jhonatan Narvaez (Ineos), Xandro Meurisse (Alpecin), Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Isaac Del Toro (UAE), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) en Harold Tejada (Astana).

Fernandez stapte niet op vanwege covid

We meldden eerder vandaag dat Ruben Fernandez niet was opgestapt. De Cofidis-renner heeft nu laten weten waarom: hij heeft positief getest op corona.

Nog 98 km | Op de top

Meurisse is als eerste boven op de Puerto de Cerredo en pakt drie bergpunten mee. Daarna volgen Frigo en Campenaerts. De bolletjestrui, zo is nu al duidelijk, is ook na vandaag in het (onzichtbare) bezit van Van Aert.

Het peloton is tijdens de klim 20 seconden ingelopen op de kopgroep en volgt op 1.40.

Er is nu een lange afdaling met onderweg een flinke hobbel, helemaal beneden ligt een tussensprint.

Nog 102 km | Klimmen geblazen

De eerste klim van de dag is een feit, de Puerto de Cerredo, zeven kilometer lang à 4,6 procent. Niet heel zwaar dus, maar vanachter een toetsenbord is het makkelijk praten.

De voorsprong van de zes is inmiddels onder de twee minuten gezakt, zo'n 1.42 is het nu.

De kopgroep: Jhonatan Narvaez (Ineos), Xandro Meurisse (Alpecin), Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Isaac Del Toro (UAE), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) en Harold Tejada (Astana).

Geen stress bij O'Connor: 'Mijn glas is al vol'

Rodetruidrager Ben O'Connor zag zijn voorsprong op Primoz Roglic gisteren slinken tot 1.21, maar dat leidt niet tot stress bij de Australiër. Althans, dat beweerde hij zelf voor de start van de etappe van vandaag tegenover Eurosport.

"Ik had gisteren ook tijd verloren als ik op mijn best was geweest, dus ik ga geen andere tactiek toepassen vandaag. Ik heb geen stress, ik had deze rode trui nooit verwacht en ik heb een etappezege op zak. Mijn glas is al vol. Ik ben hoe dan ook trots."

Nog 122 km | Overzichtelijke situatie

De zes koplopers hebben ruim twee minuten voorsprong, en die loopt vooralsnog niet verder op. Visma Lease-a-Bike-renners Gesink en Affini sleuren aan het peloton en willen het verschil zo te zien niet groter laten worden.

In de kopgroep zit overigens de Belg Campenaerts, die vanaf volgend seizoen het Visma-tenue zal dragen. Ook opvallend: Del Toro is vooraan van de partij. De Mexicaan kampte drie dagen geleden met corona, maar was toch fit genoeg om door te fietsen. Zijn UAE-ploeggenoot Almeida moest wel de witte covid-vlag hijsen.

De kopgroep: Jhonatan Narvaez (Ineos), Xandro Meurisse (Alpecin), Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Isaac Del Toro (UAE), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) en Harold Tejada (Astana).

Robert Gesink controleert namens Visma Lease-a-Bike het peloton tijdens de veertiende etappe

Van Aert moet groene trui dragen: 'Was leuk geweest om in bollentrui te rijden'

Wout van Aert zit dus niet in de kopgroep. De Belg veroverde gisteren de bolletjestrui van het bergklassement, maar rijdt vandaag toch weer rond in de groene puntentrui, die hij al een tijdje in zijn bezit heeft. Waarom eigenlijk?

"Dat zijn blijkbaar de regels, er is bepaald welke trui het belangrijkste is. Dat is de rode trui, daarna volgt de groene en daarna de bergtrui", vertelde Van Aert voor de start tegen de collega's van Eurosport.

De Visma-renner vindt dat best jammer: "Het had leuk geweest om in de bollentrui te rijden. Maar ik heb ook hard gewerkt voor deze groene trui, dus ik mag niet klagen."

Gelukkig hebben we de foto's nog:

Wout van Aert krijgt de bolletjestrui omgehangen na de dertiende etappe

Nog 136 km | De vlucht van de dag

De voorsprong van zes ligt nu boven de twee minuten, dus we mogen stellen dat de vlucht van de dag is gevormd.

Aan kop van het peloton zijn de renners van Visma-Lease a Bike verschenen, in de persoon van Robert Gesink. De Nederlandse ploeg wil de boel controleren, vermoedelijk om aan het einde van de rit Wout van Aert als eerste over de finish te zien gaan. Maar hoe dan? Dat zullen we misschien nog wel zien.

De kopgroep: Jhonatan Narvaez (Ineos), Xandro Meurisse (Alpecin), Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Isaac Del Toro (UAE), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) en Harold Tejada (Astana).

De kopgroep van zes in de veertiende etappe van de Vuelta

Nog 143 km | Zou het dan echt?

We hebben de zes namen van de mannen in de kopgroep vooralsnog niet voor niks opgeschreven, want ze houden het nog vol. De voorsprong is oplopen tot 50 seconden.

Nog 150 km | Is dit dan misschien wat?

Na weer een spervuur aan demarrages is er een groepje van zes man op kop, met een voorsprong van nog geen 20 seconden op het peloton.

Met het risico dat de vlucht alweer voorbij is voor de namen zijn opgeschreven, volgen hier dan toch maar de namen: Jhonatan Narvaez (Ineos), Xandro Meurisse (Alpecin), Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Isaac Del Toro (UAE), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) en Harold Tejada (Astana).

Het peloton heeft het eerste uur van deze etappe 48,7 kilometer afgelegd.

Nog 158 km | Niemand komt weg

We zagen een groepje van negen, toen een groepje van vier, toen zelfs een groep van achttien, en toen ging Soler maar weer eens op de pedalen staan...

Maar niemand komt. Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

Nog 167 km | Guernalec misschien?

Thibault Guernalec (Arkéa-B&B Hotels) is de volgende die probeert weg te rijden. Maar het peloton zegt opnieuw nee.

Nog 175 km | Allen tezamen

Na het Spaanse vlakke begin hebben we nu eerste Spaanse hobbels achter de rug, maar ook die hebben nog niet geleid tot een geslaagde ontsnappingspoging.

De 149 overgebleven renners rijden nog bij elkaar, met een gemiddelde snelheid van zo'n 50 kilometer per uur.

Nog 185 km | Nieuwe pogingen

Riley Sheehan. de Amerikaan van Israel-Premier Tech, doet een poging, en DSM-sprinter Pavel Bittner - ritwinnaar in Sevilla - gaat erachteraan.

Het zijn de gebruikelijke taferelen aan het begin van een Vuelta-etappe. Het is nog even wachten tot er een poging slaagt. Voor Sheehan en Bittner is het avontuur alweer snel voorbij.

OFFICIËLE START

De vlag is gewapperd dus er mag worden gekoerst! De strijd om de vlucht van de dag begint met een poging van De Gendt, maar die blijkt vruchteloos.

Officieuze start, geen Fernandez

Het peloton is begonnen aan de geneutraliseerde kilometers in startplaats Villafranca del Bierzo.

Er zijn nog 149 renners over, want Ruben Fernandez (Cofidis) - die gisteren nog in de vlucht van de dag zat - is niet aan de start verschenen. Hij heeft positief getest op corona.

Vuelta live bij de NOS

Vanaf vandaag is de Ronde van Spanje live te zien bij de NOS, tot en met de finish in Madrid!

Vandaag begint de uitzending om 15.55 uur op NPO 1 en via deze stream op NOS.nl en de NOS-app.

Etappe 14 Vuelta

Waarheen leidt de weg?

Meer dan 200 kilometer leggen de renners af (400 meter meer om precies te zijn) met de start in het fraaie Villafranca del Bierzo, prachtig gelegen tussen de wijngaarden, bergen en groene valleien.

Na het gebruikelijke Spaanse gehobbel volgt er halverwege de rit de eerste serieuze klim van de derde categorie: de Puerto de Cerredo, 7 kilometer à 4,6 procent. Tegen het einde volgt een klim van de eerste categorie, de Puerto de Leitareigos, en die is lang: bijna 24 kilometer à 4,5 procent.

De start is iets na 12.30 uur, de finish wordt rond 17.15 uur verwacht.

Het algemeen klassement

En toen was het verschil tussen O'Connor en Roglic dus nog maar 1.21. Met twee beklimmingen, waaronder een ellenlange van 24 kilometer, op het programma zou het zomaar weer eens spannend kunnen worden.

De beste Nederlander in het klassement vinden we terug op plek 27: Steven Kruijswijk, op 38.18 van O'Connor.

Hoe ging het gisteren in de Vuelta?

Michael Woods won de dertiende etappe: koersend in zijn nationale kampioenstrui kwam de 37-jarige Canadees van Israel-Premier Tech solo over de eindstreep, als voormalig lid van de vroege vlucht.

De Australiër Ben O'Connor droeg de rode leiderstrui voor de zevende dag op rij en begon aan de rit met een voorsprong van 3.16 minuten op zijn Sloveense concurrent Primoz Roglic. Door een sterke slotfase van Roglic verloor O'Connor 1.55 van die voorsprong, die nu 1.21 bedraagt.

Wout van Aert (Visma-Lease a Bike) kwam als vijfde over de finish en nam de blauwe bollentrui over van Adam Yates.

Woods wint solo op steile slotklim in Vuelta, O'Connor verliest fors op Roglic

Buenas tardes!

Goedemiddag en welkom vanuit een warm maar bewolkt Villafranca del Bierzo, waar vanaf 12.35 uur de veertiende etappe van de Vuelta van start gaat. Met Ben O'Connor nog steeds in de rode trui, maar met Primoz Roglic op zijn hielen.

Het is met 200,4 kilometer de langste etappe van deze Ronde van Spanje, met onderweg twee beklimmingen. En we hebben goed nieuws: vanaf 15.55 uur is de ontknoping tot aan de finish in Villablino live te zien op NPO 1 en via deze stream op NOS.nl en de NOS-app. Olé!