voetbalblog

Twente uitgeschakeld door Salzburg • Ajax treft bij goed resultaat Poolse kampioen

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de return in de Champions League-voorronde tussen FC Twente en RB Salzburg

• Eindstand: FC Twente - RB Salzburg 3-3
  • FC Twente verloor vorige week met 2-1
  • Ondanks personele problemen werkt trainer Joseph Oosting met vertrouwen naar de return toe
liveblog gesloten

Dank voor het volgen van dit blog

Wij sluiten dit liveblog af. Dank voor het volgen!

Meer lezen: wedstrijdverslag

Benieuwd naar het wedstrijdverslag? Dat is hier te lezen.

Ajax treft bij goed resultaat tegen Panathinaikos Poolse kampioen

Als Ajax donderdag ten koste van Panathinaikos de play-offs van de Europa League bereikt, wacht daarin een dubbele ontmoeting met Jagiellonia Bialystok. De Poolse kampioen werd uitgeschakeld in de derde voorronde van de Champions League.

Het Noorse FK Bodø/Glimt was met 4-1 te sterk voor Jagiellonia Bialystok en had de eerste ontmoeting in Polen ook al met 1-0 gewonnen.

Ajax verdedigt donderdag tegen Panathinaikos in de Johan Cruijff ArenA een voorsprong van 1-0 uit de eerste wedstrijd. De winnaars van de play-offs van de Europa League, kwalificeren zich voor het hoofdtoernooi.

Rondje langs de velden

Naast het voorronde-duel van FC Twente begonnen er nog drie duels om 19.00 uur. De uitslagen:

Afgelopen: Twente verliest en moet verder in Europa League

De arbiter fluit voor het eindsignaal. Geen Champions League dit jaar voor de nummer drie van vorig seizoen.

Twente moet verder in de Europa League. Salzburg neemt het in de laatste kwalificatieronde op tegen Rangers of Dynamo Kiev. Zij hebben een kwartier geleden afgetrapt.

FC Twente - RB Salzburg: 3-3

98' Doeltrap onzuiver

De trap van Unnerstall is onzuiver en zo verdwijnt ook de mogelijkheid om nog een aanval op te zetten.

98' Nog één doeltrap voor Twente

De blessuretijd zit erop, maar Lars Unnerstall mag nog een doeltrap nemen. Het wordt wellicht de laatste mogelijkheid om een aanval op te zetten.

95' Tijd begint te dringen voor FC Twente

De klok is momenteel de grootste vijand van FC Twente, dat gesteund door het thuispubliek het momentum heeft. Er zijn nog twee minuten te spelen om te scoren en zo een verlenging af te dwingen - de tijd begint te dringen.

94' Inzet Steijn rakelings langs

Het scheelt niet veel of Sem Steijn dwingt hier een verlenging af. Hij verlengt een inzet van Michel Vlap, maar zijn inzet gaat rakelings langs het doel.

93' Publiek voelt dat er meer in zit

Het thuispubliek voelt dat er meer in zit en gaat vol achter FC Twente staan. Het lawaai is oorverdovend.

90' Zeven minuten aan blessuretijd

Er komen zeven minuten aan blessuretijd bij.

87' Doelpunt Twente!

Daar is precies het doelpunt dat Twente nodig had! Invaller Sem Steijn beloont de strijdlust die Twente de afgelopen minuten getoond heeft door van dichtbij de 3-3 in de hoek te schieten.

De vraag is of de treffer op tijd komt. Nog twee minuten officiële speeltijd en er zullen ongetwijfeld nog minuten aan blessuretijd bijkomen. Twente heeft nog één goal nodig om een verlenging af te dwingen.

Salzburg-doelman Blaswich maant zijn verdedigers tot rust. Het beloven ongekend spannende slotminuten te worden. Hoeveel minuten aan extra tijd komen erbij?

84' Twente is sterker, klok grootste vijand

De slotfase is aangebroken en FC Twente is momenteel sterker dan RB Salzburg. Door de gemiste penalty van Kjærgaard is er nog altijd een klein sprankje hoop voor de thuisploeg.

Grootste vijand voor de Tukkers is op dit moment de klok. Er zijn nog maar zes minuten te spelen, exclusief blessuretijd. De ploeg van trainer Joseph Oosting heeft nog altijd twee treffers nodig om een verlenging af te dwingen.

Twente heeft de afgelopen minuten in ieder geval de strijdlust getoond waaraan het in de eerste helft ontbrak. Het thuispubliek zal het gevoel hebben dat als Twente gauw één doelpunt maakt, er ook een tweede treffer mogelijk moet zijn.

FC Twente - RB Salzburg: 2-3

82' Ook geel voor Steijn

In een ultieme poging balverlies te voorkomen, raakt invaller Sem Steijn twee Oostenrijkse spelers met een tackle. Hij ontvangt er een gele kaart voor.

79' Geel voor Salzburg-keeper wegens tijdrekken

Salzburg-keeper Jonas Blaswich krijgt geel wegens tijdrekken. Dat heeft hem deze wedstrijd al meerdere luide fluitconcerten opgeleverd en nu krijgt de keeper er dus ook een gele kaart voor.

76' Lammers schiet net naast

Nog geen minuut later dient de volgende grote kans voor FC Twente zich aan, ditmaal in de vorm van een afstandsschot van Sam Lammers. Zijn inzet - uit de draai - scheert rakelings langs de paal.

75' Taha schiet over

Het gaat snel nu. Aan de andere kant van het veld is het weer Twente dat een aanval goed uitspeelt, mede dankzij de goed invallende Sayfallah Ltaief.

Na een fraaie actie van de invaller belandt de bal bij een andere invaller, Younes Yaha, maar hij schiet wild over.

74' Unnerstall redt!

Twente-doelman Lars Unnerstall brengt redding! Hij duikt naar de goede hoek en pakt de inzet van Kjærgaard. Opnieuw houdt Unnerstall zijn ploeg op de been, net als in de slotseconden van de eerste helt. Toen deed hij dat met een uitstekende reflex, nu door de strafschop te redden.

Desondanks blijft de opdracht van Twente onverminderd lastig. Er zijn twee doelpunten nodig om een verlenging af te dwingen.

73' Strafschop Salzburg

Na het bestuderen van de videobeelden geeft de arbiter een strafschop.

Maurits Kjærgaard, maker van de openingstreffer, gaat achter de bal staan.

73' Penalty Salzburg?

Of kreeg Vlap die hoekschop niet tegen zijn hoofd? De arbiter kijkt nu of Salzburg een strafschop moet krijgen na een vermeende handsbal van Vlap.

72' Tegenaanval Twente

Uit een hoekschop is het deze keer FC Twente dat eens een tegenaanval kan inzetten. Een corner komt tegen het hoofd van Michel Vlap, die vervolgens invaller Sayfallah Ltaief in stelling brengt. De invaller moet inhouden, kan vervolgens op snelheid naar het Oostenrijkse doel, maar schiet nipt over.

Daar was Twente weer even gevaarlijk. Een goed uitgespeelde tegenaanval kon de thuisploeg ook wel gebruiken, om het vertrouwen omhoog te halen.

71' Inzet Vlap weggewerkt

De inzet van Vlap wordt weggewerkt. Twente krijgt er een corner voor in de plaats. De hoekschop wordt kort genomen, maar levert verder geen gevaar op.

70' Vrije trap Twente

FC Twente krijgt na een duw in de rug een vrije trap, op enkele meters buiten het strafschopgebied. Michel Vlap gaat achter de bal staan.

67' Salzburg-coach haalt rappe vleugelverdedigers naar de kant

Wellicht goed nieuws voor FC Twente: Salzburg-coach Pepijn Lijnders besluit om de twee rappe aanvallers Yeo en Nene naar de kant te halen. Het tweetal was bij vlagen ongrijpbaar en bezorgde de Twentse defensie veel kopzorgen. En, niet onbelangrijk: het duo maakte twee van de drie Oostenrijkse doelpunten van vanavond.

Een meevaller dus voor Twente.

64' Doelpunt Twente: Van Hoorenbeeck kopt binnen

Twente scoort: Alec Van Hoorenbeeck kopt uit een hoekschop binnen.

Het doelpunt heeft veel weg van de treffer van Mees Hilgers, die vlak voor rust ook uit een corner binnenkopte.

62' Vlap schiet over

Het eerste wapenfeit van FC Twente in de tweede helft komt in de vorm van een uithaal van Michel Vlap. Zijn inzet is hard en gaat richting de bovenhoek, maar vliegt enkele meters over het Oostenrijkse doel.

FC Twente - RB Salzburg: 1-3

59' Buitenspel voor Yeo

Salzburg-spits Yeo is behendig, snel en kan goed voetballen, maar de 20-jarige Malinees zal de focus moeten richten op zijn positionering. Voor de zoveelste keer in deze wedstrijd ontvangt hij een steekpass in buitenspelpositie.

Ditmaal kan hij alleen op doelman Unnerstall af, waarna de Duitse keeper met zijn uitstekende voet redding brengt. Het duurt even voordat de grensrechter de vlag in de lucht steekt.

We zagen bij de 1-3, vlak na rust en ook door Yeo gemaakt, overigens dat hij niet altijd buitenspel staat. Twente zal wat moeten vinden op de steekpasses die de ongrijpbare Yeo in stelling brengen, want dit kan niet goed blijven gaan.

55' Twente ontsnapt aan grotere achterstand

Twente ontsnapt aan een nog ruimere achterstand. Vleugelverdediger Aleksa Terzic stoomt op en krijgt na een steekpass alle ruimte om een poging te wagen, maar hij ramt de bal op de paal.

Daar had het zomaar 1-4 kunnen zijn, want hij stond geen buitenspel.

47' Doelpunt Salzburg goedgekeurd

Het was geen buitenspel en dus wordt de treffer goedgekeurd. Twente begint dramatisch aan de tweede helft en vervalt in dezelfde fouten die het voor rust ook maakte.

Weer is het balverlies - ditmaal van Mathias Kjølø - dat ervoor zorgt dat Salzburg een aanval kan opzetten. Uit de eerste helft weten we dat de Oostenrijkers daar gretig gebruik van maken en niet schromen om de aanval zo snel als mogelijk uit te spelen. Ze hebben er in ieder geval de rappe en behendige buitenspelers voor.

Precies dat zorgt ervoor dat Salzburg via buitenspeler Yeo op 1-3 komt. Hij werkt een lage voorzet tegendraads binnen. Twente moet weer driemaal scoren om een verlenging af te dwingen.

Yeo viert zijn treffer

46' Doelpunt Salzburg: Yeo maakt 1-3

De tweede helft is nog geen halve minuut onderweg of balverlies van Twente zorgt ervoor dat Salzburg weer kan scoren. Yeo maakt er namens Salzburg 1-3 van.

Het doelpunt wordt overigens nog gecheckt op mogelijk buitenspel.

Afgetrapt

De tweede helft is begonnen. Het is zaak voor FC Twente om het onnodige (en gevaarlijke) balverlies uit het spel te krijgen. Dat heeft in de eerste helft te vaak voor problemen gezorgd, zeker omdat Salzburg met Neno Dorgeles en Yeo twee rappe en behendige vleugelspelers in de aanval heeft staan.

Het jonge tweetal (respectievelijk 21 en 20 jaar oud) heeft in de eerste helft al voor genoeg kopzorgen in de Twentse defensie gezorgd.

FC Twente - RB Salzburg: 1-2

Spelers komen het veld weer op

De spelers komen het veld weer op en gaan zo beginnen aan de tweede helft. Twente heeft twee doelpunten nodig om een verlenging af te dwingen.

Naast het voorronde-duel in de Grolsch Veste zijn er om 19.00 uur nog drie andere wedstrijden begonnen. De tussenstanden:

• Fenerbahçe-Lille OSC: 0-0
  • FK Bodø/Glimt-Jagiellonia Bialystok: 2-1

Voor FC Twente is een duel dat nog moet beginnen interessant: om 20.45 uur beginnen Rangers en Dynamo Kiev aan hun return. Als Twente zich voor de beslissende kwalificatieronde plaatst, is één van deze twee teams de tegenstander. De ploegen kwamen in de heenwedstrijd niet verder dan 1-1.

Rust

De fraaie reflex van Unnerstall is een van de laatste wapenfeiten van de eerste helft. De arbiter fluit voor de rust.

45+3' Unnerstall met belangrijke redding

Na weer een diepe bal is het Salzburg-aanvaller Nene Dorgeles die in het slot van de eerste helft een poging kan wagen. De Ivoriaan kapt naar binnen en probeert de bal in de verre hoek te krullen, maar met een fraaie reflex voorkomt doelman Unnerstall een doelpunt.

Een knappe redding van Unnerstall, die zijn ploeg daarmee in de wedstrijd houdt.

Drie minuten blessuretijd

Er komen drie minuten blessuretijd bij in de Grolsch Veste.

43' Doelpunt Twente: Hilgers kopt raak

Twente staat op het scorebord! Verdediger Mees Hilgers kopt raak uit een hoekschop.

Het momentum ligt in de minuten voor rust plots bij FC Twente en Hilgers beloont dat door de aansluitingstreffer in de hoek te koppen.

Zo lijkt een eerste helft om te snel vergeten toch op een positieve manier te eindigen.

Mees Hilgers viert zijn aansluitingstreffer

42' Tweede kans Twente in korte tijd

Veertig minuten lang moet Twente verdedigen, maar daar zijn dan toch plots twee mogelijkheden voor Twente, gauw achter elkaar. De kans ontstaat na een inschattingsfout van Salzburg-keeper Blaswich, die zich verkijkt op de bal en in botsing komt met een van zijn verdedigers.

De aanval gaat door en de lage voorzet is op Daan Rots, maar hij komt niet bij de bal.

FC Twente - RB Salzburg: 0-2

40' Eerste uitgespeelde kans Twente

Het publiek heeft er bijna veertig minuten op moeten wachten, maar daar is dan de eerste uitgespeelde kans van FC Twente. Na een lange bal vanaf de rechterkant belandt de bal bij Vlap, die uiteindelijk tot een poging komt. Hij ziet zijn inzet in de handen van doelman Blaswich eindigen.

Overigens blijkt Vlap de bal in buitenspelpositie te hebben ontvangen en dus zou er een streep zijn gegaan door een eventuele treffer.

38' Unnerstall brengt redding

Kjærgaard, verantwoordelijk voor de openingstreffer, gaat achter de bal staan. Zijn schot is hard, maar doelman Unnerstall brengt redding. Ook de rebound wordt verijdeld.

37' Geel voor Vlap, vrije trap Salzburg op gevaarlijke plek

Michel Vlap ontvangt een gele kaart omdat hij rechtsback Dedic met zijn arm verhindert. De vrije trap is op een gevaarlijke plek, op de hoek van het strafschopgebied.

28' Drinkpauze

Er zijn in Enschede donkere wolken op komst, maar met 33 graden blijft het vooralsnog onverminderd warm. De spelers staan nu langs de kant voor een drinkpauze.

Vooral voor Twente-trainer Joseph Oosting zal het een welkome onderbreking zijn. Hij kan de drinkpauze goed gebruiken voor een tactische bespreking, want ook hij ziet langs de kant dat het totaal niet loopt bij zijn ploeg. Twente voetbalt onrustig, lijdt veel balverlies en heeft geen antwoord op de goed uitgespeelde kansen van de Oostenrijkse tegenstander.

Twente moet in het resterende uur drie keer scoren om er een verlenging uit te slepen. Met de huidige staat van de ploeg gaat dat een lastig verhaal worden.

25' Doelpunt Salzburg

Salzburg komt op een 2-0-voorsprong. Aanvaller Nene Dorgeles scoort met een snoeihard schot in de bovenhoek.

De 21-jarige Ivoriaan krijgt de ruimte aan de rechterkant na weer een prima uitgespeelde aanval van Salzburg. Zonder twijfel ramt hij de bal achter doelman Unnerstall.

24' Gele kaart voor Rots

Daan Rots mag de tweede gele kaart van de wedstrijd in ontvangst nemen. Hij gaat fel in duel met spits Yeo, maar raakt de bal niet.

FC Twente - RB Salzburg: 0-1

20' Weer grote kans Salzburg

Voor FC Twente is het oppassen dat het niet binnen een minuut tegen nóg een tegentreffer aanloopt. Weer vindt de aanvalslinie van Salzburg relatief eenvoudig een weg door de Twentse defensie, waarna de bal via middenvelder Mathias Kjølø bij spits Yeo eindigt. Die schiet de bal voorlangs.

15' Doelpunt Salzburg

Salzburg scoort. Maurits Kjærgaard zet Salzburg op 0-1.

Kjærgaard weet wel raad met een boogballetje dat precies op maat is en lobt de bal met gevoel over doelman Unnerstall.

Met twee doelpunten in de heenwedstrijd en een vroege openingstreffer in Enschede ontpopt de 21-jarige Deen zich tot beul van FC Twente.

Maurits Kjaergaard viert de openingstreffer met zijn teamgenoten

14' Opnieuw gevaarlijk balverlies Twente

Opnieuw lijdt FC Twente eenvoudig en gevaarlijk balverlies, ditmaal via Bas Kuipers aan de linkerkant. Salzburg combineert goed en krijgt de bal bij Oscar Gloukh, die tot een rollertje komt.

FC Twente - RB Salzburg: 0-0

13' Hilgers lost balverlies op

Salzburg lijkt een gaatje te hebben gevonden in de Twentse verdediging na balverlies van de thuisploeg. Het is verdediger Mees Hilgers die met een onderschepping voorkomt dat de Oostenrijkers tot een schot kunnen komen.

Twente had het in de eerste minuten al lastig met de Oostenrijkse druk en moet oppassen dat het daar niet vroeg onder bezwijkt.

10' Vlap stuit met vrije trap op doelman

Het is diezelfde Vlap die achter de bal gaat staan om de vrije trap te nemen. Het is ver, een meter of 25, maar de bal ligt goed voor het doel en dus probeert hij het in één keer. Zijn inzet is hard maar recht door het midden, waardoor Salzburg-doelman Blaswich de bal redelijk eenvoudig weg kan stompen.

9' Eerste gele kaart voor Gourna-Douath

De eerste kaart van de wedstrijd is voor Lucas Gourna-Douath. De middenvelder van RB Salzburg wil een bal onderscheppen, maar is te laat en raakt Michel Vlap met zijn uitstekende been.

Dat komt hem op een kaart te staan. De vrije trap is voor Twente, op een meter of 25 van het doel.

3' Eerste kans voor Salzburg, maar buitenspel

De eerste kans van de wedstrijd is voor RB Salzburg. Spits Yeo ontvangt in buitenspelpositie een steekpass en kan op doelman Unnerstall af, maar hij mist.

Overigens was het direct na de pass al duidelijk dat Yeo buitenspel stond. Het duurt een tijdje voordat de grensrechter zijn vlag ervoor de lucht in steekt, wat hem een fluitconcert van het thuispubliek oplevert.

Vorige week was het juist FC Twente dat al vroeg de eerste kans van de wedstrijd noteerde. Vooralsnog heeft Twente moeite met de druk van de Oostenrijkse ploeg.

Afgetrapt!

De vrijwel uitverkochte Grolsch Veste is klaar voor de return tussen FC Twente en RB Salzburg. Namens de Oostenrijkers heeft spits Yeo afgetrapt.

Opstelling RB Salzburg bekend

Ook de opstelling van RB Salzburg is er. De Nederlandse hoofdcoach Pepijn Lijnders voert twee wijzigingen door ten opzichte van het duel van vorige week. Verdediger Hendry Blank maakt plaats voor Kamil Piatkowski, spits Petar Ratkov wordt vervangen door Moussa Kounfolo Yeo.

Vanzelfsprekend is er een basisplaats ingeruimd voor Maurits Kjærgaard. De 21-jarige middenvelder uit Denemarken scoorde vorige week tweemaal tegen FC Twente.

Opstelling FC Twente bekend

De opstelling van FC Twente is bekend. Trainer Joseph Oosting kiest voor de rechtsbackpositie zoals verwacht voor Anass Salah-Eddine. Daar hintte Oosting gisteren al op tijdens een persconferentie.

De coach heeft geen echte rechtsbacks beschikbaar voor vanavond. Youri Regeer viel dit weekend geblesseerd uit, Alfons Sampsted vertrok gisteren op huurbasis naar Birmingham City.

Michel Vlap begint in de basis. In Oostenrijk moest hij het vorige week doen met een invalbeurt en maakte hij in de negentigste minuut de aansluitingstreffer. Daardoor gaf hij Twente nog voldoende hoop voor de return van vanavond en dat wordt beloond met een basisplaats.

Twente treft bij winst Rangers of Dynamo Kiev

Als Twente vandaag ondanks de personele problemen wint van Salzburg, dan treft het Rangers of Dynamo Kiev in de laatste kwalificatieronde. Die ploegen kwamen vorige week niet verder dan een gelijkspel: 1-1. Zij trappen vandaag om 20.45 uur af.

Trainer Oosting voorspelt mooie pot

"We zitten nog in de wedstrijd", aldus trainer Joseph Oosting op een persconferentie. De hoofdcoach verwacht vanavond een boeiend duel te zien en werkt er met vertrouwen naartoe. "We zijn er klaar voor."

Dat terwijl de opstelling de afgelopen dagen voor aardig wat gepuzzel heeft gezorgd. Oosting heeft namelijk geen enkele echte rechtsback over in zijn selectie. Youri Regeer viel zaterdag in het eredivisieduel met NEC geblesseerd uit, Alfons Sampsted vertrok gisteren op huurbasis naar Birmingham City.

Joseph Oosting

Teruglezen: Vlap houdt Champions League-wens in leven

Invaller Michel Vlap gaf zijn ploeg vorige week in elk geval nog voldoende hoop. Twente keek in Oostenrijk tegen een 2-0-achterstand aan, maar met zijn aansluitingstreffer in blessuretijd zorgde hij ervoor dat Twente vandaag nog maar één goal hoeft goed te maken.

Het wedstrijdverslag teruglezen kan hier.

Welkom!

Welkom! In dit liveblog houden we je op de hoogte van de return in de Champions League-voorronde tussen FC Twente en RB Salzburg. De heenwedstrijd eindigde precies een week geleden in een 2-1-nederlaag voor de club van trainer Joseph Oosting. Kunnen de Tukkers de achterstand vandaag in Enschede goedmaken?