Michel Vlap viert de 2-1

Vlap houdt Twentse Champions League-wens in leven met doelpunt in blessuretijd

FC Twente heeft verloren in de voorronde van de Champions League, maar het zal voelen als een gelijkspel. In Oostenrijk verloor het terecht van FC Red Bull Salzburg, waar de Nederlandse trainer Pepijn Lijnders sinds deze zomer de leiding heeft, met 2-1.

Maar de late goal van invaller Michel Vlap, bij het ingaan van de blessuretijd, gaf Twente nog voldoende hoop voor de return, volgende week dinsdag om 19.00 uur in Enschede.

Voor FC Twente was het vooral de vraag hoe het zou gaan zonder de naar Rangers FC vertrokken aanvoerder Robin Pröpper. Centraal achterin was de Belg Alec Van Hoorenbeeck zijn vervanger. Helemaal vlekkeloos ging het niet.

Pressievoetbal

Het door Lijnders geïntroduceerde pressievoetbal, waarmee hij in Liverpool jarenlang succesvol Jürgen Klopp assisteerde, bleek lastig te verdedigen voor de ploeg van Joseph Oosting.

Tevredenheid bij Twente-trainer Joseph Oosting

Een klein wonder was het wel, dat het na veertig minuten nog 0-0 stond. De Oostenrijkers testten Lars Unnerstall al in de openingsminuten met constante druk op het doel. Eerst benutten de Tukkers nog vakkundig de ruimte die Salzburg daarmee achterin weggaf. Maar eerst Daan Rots en later Mitchell van Bergen kregen de bal niet achter doelman Janis Blaswich.

De 33-jarige Duitse keeper, met een glansrijk verleden bij de Twentse aartsrivaal Heracles Almelo (2018-2022), maakte een degelijke indruk, net als de Duitse collega Unnerstall onder de Twentse lat. Toch had Unnerstall op de pegel van Maurits Kjaergaard na een afvallende bal geen antwoord (1-0). En daarna ging alles steeds moeizamer.

Salzburg viert de 1-0

Twente mocht zich gelukkig prijzen dat het bij 1-0 bleef voor rust, want Salzburg was het grootste deel van de eerste helft de baas.

Vlak na rust greep Twente-trainer Oosting in: twee aanvallende wissels met Sam Lammers - zijn debuut - en Michel Vlap. Het duurde een handvol minuten tot Lammers gevonden werd met een scherpe voorzet vanaf de zijkant, maar zijn kopbal suisde over.

De aanvallende wissels en de kans voor Lammers gaven Twente hoop, maar al vrij snel begon Salzburg weer de bal rond te tikken. Toch konden ook zij het duel niet beslissen, wat Twente tot een slotoffensief bracht.

Maar in de ruimte die Twente weggaf met aanvallen, jagend op de 1-1, profiteerde Salzburg. Anass Salah-Eddine leverde de bal zo in bij de Oostenrijkers, die snel Kjaersgaard bereikten (2-0).

En toen toch nog in de slotfase, schoof Vlap knap vanaf de rand van het strafschopgebied een vrije trap in de hoek (2-1).

Zaterdag tegen NEC

FC Twente speelt zaterdag de eerste competitiewedstrijd van het seizoen tegen NEC, waarna het dinsdag thuis in Enschede gaat proberen de 2-1 nederlaag weg te werken.

Mocht het lukken, dan treffen ze in de beslissende play-off voor een plek in de competitiefase van de Champions League het Oekraïense Dynamo Kyiv of het Schotse Rangers, die in hun heenduel op 1-1 eindigden. Pas in de 94ste minuut kwamen de Schotten op gelijke hoogte, dankzij een doelpunt van oud-Feyenoorder Cyriel Dessers.