Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord neemt strafschoppen beter dan PSV • Doelpuntenregen in Johan Cruijff Schaal

Terwijl de Olympische Spelen nog volop lopen, gaat het Nederlandse voetbalseizoen van start met de Johan Cruijff Schaal. Landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord strijden om de eerste prijs van het seizoen. In dit liveblog volgen we alle actie vanuit het Philips Stadion.

  • Feyenoord wint na strafschoppen van PSV
liveblog gesloten

Einde wedstrijd

En daarmee komt een einde aan dit geweldige spektakelstuk, dat iets weg had van pingpongen, zo makkelijk vielen de (doel)punten over en weer.

Bedankt voor het lezen. En tot de volgende keer. Ja, dat is al snel. Vrijdag begint de eredivisie. De gepromoveerde ploegen FC Groningen en NAC Breda trappen samen het seizoen af.

Tot dan!

Feyenoord viert de winnende penalty van Ivanušec

Bakayoko schuilt onder z'n handdoek

DOELPUNT IVANUSEC

Feyenoord wint de Johan Cruijff Schaal!

DOELPUNT TILLMAN

Malik Tillman legt 'm rustig in het hoekje. Wellenreuther duikt de andere kant op.

DOELPUNT HANCKO

Dávid Hancko blijft uiterst koel en scoort. Het is 3-1 voor Feyenoord.

TIL MIST

PSV'er Guus Til schiet hoog over... Het blijft 2-1 voor Feyenoord.

DOELPUNT UEDA

Het is 2-1 voor Feyenoord.

BAKAYOKO MIST

Wellenreuther was al onderweg naar de linkerhoek, maar weet zijn linkerarm toch nog zo te strekken dat hij de bal van Bakayoko pakt.

Nu kan Ueda Feyenoord op voorsprong zetten.

DOELPUNT GEERTRUIDA

Ook prima in de hoek. Het is 1-1 in de strafschoppenserie.

DOELPUNT PEPI

Ricardo Pepi schiet hard in de linkerkruising.

PSV-FEY | 90+7' Strafschoppen!

De reguliere speeltijd zit erop. De strijd is nog niet geëindigd, want na deze 4-4 gaan we meteen strafschoppen nemen. Wat een wedstrijd!

PSV-FEY | 90+4' Wissel Luuk de Jong

Luuk de Jong is geblesseerd. En kan echt niet verder. Hij wordt vervangen door Ricardo Pepi. De Amerikaan maakte tijdens de voorbereiding nog een hattrick tegen FC Eindhoven.

PSV-FEY | 90' Zeven minuten extra tijd

Nog zeven minuten. Wie pakt de eerste prijs.

Nogmaals, bij een gelijke stand gaan PSV en Feyenoord meteen over op een strafschoppenserie. Er wordt geen verlenging gespeeld.

PSV-FEY | 81' Wissel PSV

Matteo Dams komt binnen de lijnen bij PSV, als vervanger van Jerdy Schouten.

Bij Feyenoord is Luka Ivanusec er nog in gekomen, voor Paixão. Evenals Givairo Read, voor Marcos López.

PSV-FEY | 80' DOELPUNT PSV!

En het staat 4-4! Luuk de Jong benut de strafschop namens PSV.

PSV-FEY | 79' Strafschop voor PSV

Nu is het PSV dat een strafschop krijgt. Wellenreuther tikt de uitgebroken Guus Til aan.

De keeper wordt gespaard. Hij krijgt geen geel, waar Benitez dat wel kreeg toen hij Gimenez toucheerde.

PSV-FEY | 72' DOELPUNT FEYENOORD!

Het is, u gelooft het vast ook niet, alweer 3-4 voor Feyenoord.

Na een vrije trap en heel wat gerommel ploft de bal via Ueda én Milambo in het doel. Ook bij Feyenoord dus een duet tussen twee invallers voor opnieuw een doelpunt. De zevende van deze openingswedstrijd van het seizoen. Even geen zin in de Olympische Spelen? Het voetbal van seizoen 2024/2025 is officeel begonnen.

PSV-FEY | 69' Weer wisselen!

De doelpuntenmakers van Feyenoord gaan eraf. Gimenez en Nieuwkoop. Lingr en Ueda komen binnen de lijnen.

PSV-FEY | 65' DOELPUNT PSV!

Ze staan amper een minuut in het veld of ze maken samen al de gelijkmaker. Driouech rommelt de bal naar Guus Til, die neemt aan en schiet hard binnen.

Het is alweer 3-3. Volgt u het nog?

PSV-FEY | 63' Wisselen!

Wissels bij PSV en Feyenoord.

Bij Feyenoord is Gjivai Zechiël gewisseld voor Antoni Milambo.

Bij PSV zijn Guus Til en Couhaib Driouech binnen de lijnen gekomen.

PSV-FEY | 54' DOELPUNT FEYENOORD!

Weer mag Gimenez alleen af op Benitez. Nu komt hij wel in de buurt van de keeper. Wat heet: Benitez tikt de Mexicaan aan. Die gaat gretig naar de grond. Strafschop.

En weer is het raak voor Feyenoord uit een penalty. Weer in de rechterhoek, met links, in het uiterste hoekje getrapt.

Het is alweer 3-2 voor Feyenoord. Wat een heerlijke editie van de Johan Cruijff Schaal is dit zeg.

PSV-FEY | 48' DOELPUNT PSV!

En ja, meteen daarna ligt de bal er aan de andere kant al in. Het is 2-2 in Eindhoven. Tillman geeft de bal mooi laag voor en het is Luuk de Jong die helemaal vrij staat en rustig kan binnentikken.

PSV-FEY | 47' Gimenez stoomt op

Gimenez krijgt de bal diep. Aanvankelijk lijkt hij snel genoeg om af te kunnen op Benitez, maar dan komt daar ineens Teze aangesneld en die glijdt de bal weg vlak voordat de spits kan aanleggen.

PSV-FEY | 46' Tweede helft begonnen

De bal rolt weer. De tweede helft is begonnen.

PSV - Feyenoord 1-2

Manschot fluit voor rust

Het is rust in Eindhoven.

Zojuist kreeg Zerrouki ook nog geel na een overtreding. Het was al de derde gele kaart voor Feyenoord. Eerder al kregen ook keeper Wellenreuther en Gimenez een kaart.

PSV-FEY | 45+2' Grote kans Feyenoord

Oei, oei Paixão. De Braziliaan kan voor de doellijn gewoon binnentikken, maar doet dat wel heel erg slap. Het moet gezegd: Benitez redt ook geweldig.

PSV-FEY | 45' Vier minuten blessuretijd

De extra tijd gaat in, deze eerste helft. Die bedraagt vier minuten.

PSV-FEY | 33' DOELPUNT FEYENOORD!

De opstomende Bart Nieuwkoop schiet Feyenoord op 2-1 in Eindhoven. Gimenez met een mooie actie geeft met links voor naar de tweede paal. Daar duikt de wingback op en die loopt de bal binnen.

Zo draait Feyenoord deze wedstrijd in een mum van tijd om. Terwijl het initiatief in de eerste 20 minuten toch voor PSV was.

PSV - Feyenoord 1-2

PSV-FEY | 29' DOELPUNT FEYENOORD!

Doelpunt Feyenoord! De ploeg krijgt een strafschop nadat Gjivai Zechiël wordt neergelegd in de zestienmeter. Spits Santiago Gimenez schiet overtuigend binnen.

Het spel werd daarna even stilgelegd, omdat er wat tumult ontstond op de tribunes. Feyenoord-fans tussen het PSV-publiek begonnen te juichen. En dat konden de Eindhovenaren niet waarderen. Maar we zijn weer onderweg inmiddels.

PSV - Feyenoord 1-1

PSV-FEY | 25' Saibari over

Volgende kans alweer voor PSV. Ismael Saibari schiet net wat te wild. Over.

Saibari toonde overigens goeie vorm in deze voorbereiding. De Marokkaanse Nederlander was op schot tegen Valencia in een oefenduel, vorige week zaterdag. Dankzij twee goals van de middenvelder won PSV met 2-1 van de Spaanse club. Hij scoorde ook al tegen Club Brugge.

PSV-FEY | 18' De Jong kopt, maar buitenspel

Luuk de Jong krijgt na een mooie voorzet de bal op het hoofd. Hij kopt echter voorlangs, en blijkt bovendien buitenspel te staan.

Het is in elk geval duidelijk dat PSV in deze pakweg 20 minuten de controle grijpt in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

PSV-FEY | 14' Bakayoko voorlangs

Bakayoko dreigt naar binnen en probeert de bal in de verre hoek te krullen, maar zijn schot mist precisie. Voorlangs.

PSV-FEY | 9' DOELPUNT PSV!

En daar is al de 1-0, voor PSV. Een splijtende pass van Bakayoko door de verdediging van Feyenoord, naar links. Noa Lang sprint de zestien in en haalt verwoestend uit met de binnenkant voet.

Even is er trouwens nog onduidelijkheid of het doelpunt geldig is. Voorafgaand aan de aanval komt Calvin Stengs in botsing met Malik Tillman. Maar zowel scheidsrechter Jeroen Manschot als de VAR zien er geen overtreding in.

Vorig jaar was Lang ook al het goudhaantje voor PSV, toen hij in de 79ste minuut in de Johan Cruijff Schaal, ook tegen Feyenoord, de 1-0 maakte.

PSV - Feyenoord 1-0

Bijlow op de bank

De nieuwe coach van Feyenoord kiest dus voor Wellenreuther op doel. Justin Bijlow, deze zomer nog met Oranje mee naar het EK, zit op de bank.

PSV-FEY | 6' Noa Lang met mooie actie

En daar is ook meteen de eerste dreiging van PSV. Noa Lang laat zien dat hij nog steeds zijn snelle dribbel in huis heeft. Hij snelt Teze voorbij en geeft voor. Bakayoko probeert het met een hakje achter het standbeen langs. Hancko kan nog net de bal voor het doel wegglijden.

PSV-FEY | 3' Eerste kans Feyenoord

De eerste kans is voor Feyenoord. Igor Paixão breekt uit en dribbelt de zestien in. Zijn schot met rechts wordt gepareerd door keeper Walter Benitez.

Uit de corner die daarop volgt, kopt Bart Nieuwkoop in de handen van diezelfde Benitez.

PSV-FEY | 1' De bal rolt!

Joey Veerman heeft zojuist namens PSV afgetrapt in het Philips Stadion.

Hoe dan ook geen verlenging

Even wat verwachtingsmanagement: als het gelijk blijft na 90 minuten, dan gaan PSV en Feyenoord meteen strafschoppen nemen. Geen verlenging dus, hoe dan ook.

Warm schieten

We gaan zo beginnen in het Philips Stadion: landskampioen PSV tegen bekerwinnaar Feyenoord, om de Johan Cruijff Schaal.

Opstelling PSV

Trainer Peter Bosz kiest voor een centrum met Jerdy Schouten en Ryan Flamingo, overgekomen van FC Utrecht. Linksback is de Noor Fredrik Oppegård.

Ook Noa Lang is weer fit na ellenlang blessureleed. Hij start samen met Bakayoko en aanvoerder Luuk de Jong in de basis.

Jordan Teze is de rechtsback. Maar voor hoe lang nog? Hij zou in nadrukkelijke belangstelling staan van de Franse club AS Monaco.

Opstelling Feyenoord

Een paar opvallende namen in de ploeg van de nieuwe coach van Feyenoord, Brian Priske.

De Deen kiest voor een jongen uit de eigen jeugd op het middenveld: Gjivai Zechiël. 20 jaar, en geboren en getogen in Rotterdam. Hij maakte begin vorig seizoen al zijn debuut in de wedstrijd tegen Almere City. In september deed hij nog een keer 13 minuten mee tegen Heerenveen, maar verdween daarna uit beeld voor het eerste, ook wegens een knieblessure.

Priske deed bovendien vrij geheimzinnig over wie hij op doel zou zetten tegen PSV. Dat is Timon Wellenreuther geworden en dus niet Justin Bijlow.

Quinten Timber zit op de bank. Calvin Stengs is wel fit genoeg om te starten.

Lutsharel Geertruida is de aanvoerder.

Tv's PSV op Spelen voorafgaand aan Johan Cruijff Schaal: 'Intrigerend om te zien'

Zouden de olympische sporters in Parijs weten dat er zondag in Nederland alweer om de Johan Cruijff Schaal gevoetbald wordt? Andersom worden de Spelen in ieder geval nauwgezet gevolgd.

PSV-trainer Peter Bosz kijkt met interesse naar de olympische actie. "Het interesseert me zeker, want het is topsport. Het zijn mensen die er over het algemeen meer voor over moeten hebben dan voetballers, want voetbal is een teamsport, terwijl dit vaak individuele sporters zijn."

Vorig jaar...

4 augustus 2023: PSV wint 27ste editie van de Johan Cruijff Schaal

Johan Cruijff Schaal bij de NOS

De wedstrijd tussen landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord begint vanavond om 18.00 uur. Volg de Johan Cruijff Schaal live via ons liveblog op NOS.nl en via de NOS-app. De wedstrijd is ook te volgen via RadiOlympia op NPO Radio 1.

Laatste winnaars Johan Cruijff Schaal

Tien jaar geleden verraste PEC Zwolle na de bekerwinst nog eens met een zege in de Johan Cruijff Schaal. Daarna maakte de traditionele top drie de dienst uit. De laatste drie edities werden allemaal gewonnen door PSV.

2014: PEC Zwolle

2015: PSV

2016: PSV

2017: Feyenoord

2018: Feyenoord

2019: Ajax

2020: Niet gespeeld in verband met de coronapandemie

2021: PSV

2022: PSV

2023: PSV

Feyenoord en Priske zoeken houvast na verloren oefenduels: 'Gaat nog niet om resultaten'

"We bereiden ons voor op belangrijkere dingen dan oefenzeges. Natuurlijk willen we winnen, maar ik zag veel positieve dingen", zegt de nieuwe Feyenoord-trainer Brian Priske. De Deen moet de naar Liverpool vertrokken succescoach Arne Slot doen vergeten. De voorbereiding verliep niet vlekkeloos voor Feyenoord, maar Priske maakt zich nog geen zorgen.

Lees hier meer over de voorbereiding van Feyenoord:

Machinekamer PSV nog intact

Bijna alle cruciale spelers van het kampioenenteam van PSV zijn nog aan boord in Eindhoven. Bovendien hebben de Brabanders met Ryan Flamingo en Couhaib Driouech al enkele veelbelovende transfers afgerond.

Lees hier meer over de huidige status van PSV:

Welkom!

Tijdens alle actie van de atletiek-, zwem- en fietswedstrijden van de Olympische Spelen in Parijs, brandt het Nederlandse voetbalseizoen vandaag los. Landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord strijden om de eerste prijs van het seizoen. In dit liveblog volgen we alle actie vanuit het Philips Stadion!