Veerman en Schouten
NOS Voetbal

Met 'machinekamer' nog aan boord begint het helemaal opnieuw voor PSV

Toen PSV vorig jaar ten koste van Feyenoord de Johan Cruijff Schaal pakte, was Jerdy Schouten nog geeneens PSV'er. De middenvelder tekende pas twee weken later een contract in Eindhoven.

Vorig jaar in De Kuip werd het middenveld van PSV gevormd door Ibrahim Sangaré, Isaac Babadi en Joey Veerman. Sangaré vertrok op de slotdag van de transfermarkt naar Nottingham Forest en de speeltijd van Babadi bleef de rest van het seizoen beperkt.

Met Schouten kreeg het middenveld van PSV vorm. Na vier seizoenen bij Bologna in de Serie A groeide hij uit tot een van de belangrijkste pijlers in het kampioenselftal. Samen met Veerman vormde hij de machinekamer, het hart van het elftal, dat zorgde dat het team bleef draaien.

Met Schouten en Veerman als blok voor de verdediging en afwisselend Guus Til, Malik Tillman of Ismael Saibari in een aanvallende rol bleek PSV afgelopen seizoen nauwelijks te stoppen. Die vijf zijn er nog steeds.

Ook tegen Feyenoord kan Bosz vanavond over ze beschikken. Het worden interessante keuzes. In de laatste oefenwedstrijd tegen Valencia (2-1 winst) vorige week koos Bosz op het middenveld voor Schouten, Saibari en Tillman.

Blijven Schouten en Veerman?

Op Saibari, Tillman en Til kan Bosz hoogstwaarschijnlijk rekenen dit seizoen. Of Veerman en Schouten blijven, is de vraag. Wat dat betreft wordt het een spannende maand, al hoeft PSV met de Champions League-gelden op zak niet te verkopen om de financiën op orde te krijgen.

Voor de 25-jarige Veerman zou een vertrek naar het buitenland niet onlogisch zijn, na tweeënhalf jaar in Eindhoven. Veerman heeft een contract tot medio 2026 bij PSV, maar steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken.

Joey Veerman vorig jaar in de strijd om de Johan Cruijff Schaal

Voor de buitenlandervaring hoeft Schouten het niet te doen. Die deed hij al op bij Bologna. Voor Schouten lonkt na een sterk EK de absolute top. Paris Saint-Germain heeft naar verluidt interesse. Het is een club die een forse transfersom kan betalen.

Met een contract tot medio 2028 kan PSV hoog in de boom zitten. Schouten is 27. Als hij nog eens de stap naar de Europese top wil wagen, is nu een goed moment. Aan de andere kant zou hij PSV dan na slechts één seizoen weer verlaten.

Een vertrek van Schouten en/of Veerman zou een gevoelige aderlating betekenen. PSV verliest (een deel van) de machinekamer. Bovendien was Schouten in meer opzichten belangrijk. Bosz gebruikte hem in grote (Europese) wedstrijden als rechter centrale verdediger.

Dat was een noodoplossing, mede omdat Bosz niet voldoende vertrouwde op André Ramalho. De verdediger vertrok deze zomer naar Corinthians.

Problemen in verdediging

De Eindhovenaren hebben met Ryan Flamingo al een nieuwe verdediger gestrikt. Maar PSV wil, gezien de schaarste op die positie, nog een verdediger toevoegen aan de selectie.

Het beperkte aanbod aan verdedigers voor de Johan Cruijff Schaal onderstreept die noodzaak. Olivier Boscagli en Mauro Júnior raakten tegen Valencia geblesseerd en doen niet mee. Ook Armando Obispo en Sergiño Dest zijn vanwege langdurige blessures niet beschikbaar.

Zo kan Bosz zondag zomaar de truc van vorig seizoen toepassen, met Schouten centraal in de verdediging. Of hij en Veerman de 90 minuten kunnen volmaken is de vraag. De twee internationals sloten vanwege het EK twee weken later aan en maakten tegen Valencia pas hun eerste minuten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl