Computerstoring
NOS NieuwsAangepast

Schiphol verwacht dat morgen alles is opgelost • KLM: 'Nog veel vluchten vertraagd en geannuleerd'

  • Wereldwijd zijn met name Windowscomputers op grote schaal getroffen door een computerstoring. Het ging mis bij een update van cyberbeveiligingsbedrijf Crowdstrike. Op veel plekken zijn de storingen in de loop van de middag opgelost, maar daarmee zijn niet alle problemen voorbij.

Lees hier over de gevolgen van de storing.

liveblog gesloten

We sluiten dit blog

Hiermee sluiten we het blog over de grootschalige computerstoring. Nog altijd kunnen mensen hinder ondervinden van de nasleep van de storing, maar in principe is de storing opgelost.

Lees alles over de storing terug in dit artikel:

Schade voor reisbranche 'enorm'

Passagiers van wie de vlucht geannuleerd is - volgens reiskoepel ANVR gaat het bij elkaar om enkele tienduizenden mensen - moeten in overleg met hun reisorganisatie of de luchtvaartmaatschappij over een alternatieve vlucht.

Reizigers hebben geen recht op schadevergoeding als hun vlucht door een computerstoring is vertraagd of geannuleerd omdat er sprake is van overmacht, zegt EU Claim, een organisatie die gespecialiseerd is in het terugvragen van geld bij luchtvaartmaatschappijen.

Mogelijk kunnen reizigers wel een vergoeding krijgen voor het deel van de vakantie dat ze door een uitgevallen vlucht gemist hebben. "Dat is afhankelijk van hoeveel van de reis je misloopt. Mensen moeten dat samen met de reisorganisatie bekijken", zegt ANVR-directeur Radstake.

Enorme digitale billboards op Times Square in New York op zwart

Op onderstaande foto's is te zien hoe de grote schermen op Times Square in New York vandaag op zwart bleven.

Tom Harris, voorzitter van de Times Square Alliance, een pr-organisatie van het bekende plein in New York, zegt dat een "handvol" van de ruim honderd reclameborden in het gebied vandaag zwart bleef, meldt persbureau AP.

Hij voegt eraan toe dat het onduidelijk was of de uitval verband hield met de storing.

  • EPA
  • EPA
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Wereldwijd ruim 4000 vluchten geannuleerd

Wereldwijd zijn er vandaag meer dan 4200 vluchten geannuleerd. Dat meldt de BBC op basis van cijfers van Cirium, een bedrijf dat luchtvaartgegevens analyseert. Veel annuleringen zullen een gevolg zijn van de Crowdstrike- storing, maar er zitten ook vluchten tussen die om andere redenen zijn geannuleerd.

Hieronder een aantal foto's van luchthavens op verschillende plekken op de wereld waar reizigers nog moeten wachten op hun vlucht.

  • EPA
    Een bericht over systeemproblemen in de vertrekhal op de internationale luchthaven in Boedapest
  • Reuters
    Passagiers van Air Asia ​​in de rij op de internationale luchthaven in Bangkok
  • Reuters
    Passagiers op een vliegveld in India
  • Reuters
    Drukte op de internationale luchthaven van Mexico Stad

Systemen worden weer opgestart op Eindhoven Airport

Ook op Eindhoven Airport worden de systemen weer opgestart, meldt de luchthaven op X. "Samen met de afhandelaars en luchtvaartmaatschappijen werken we er hard aan om alle passagiers zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen. Wij verwachten morgen geen problemen die te maken hebben met de storing".

Luchthaven Schiphol meldde eerder al dat de computersystemen weer opgestart werden. Daar verwacht men dat alles tegen morgenochtend weer volgens planning verloopt.

Gratis donuts in Amerika om storingsleed te verzachten

Terwijl de storing tot veel problemen leidt in Amerika, maakt één bedrijf van de nood een deugd: donutketen Krispy Kreme. Het in North Carolina gevestigde bedrijf geeft in haar filialen van 17.00 tot 19.00 uur gratis een geglazuurde donut weg.

"Laat de technologie u vandaag in de steek? Onze vitrines werken prima, net als onze warmtelampen!" post het bedrijf op Instagram. Krispy Kreme staat erom om bekend donuts weg te geven of grote kortingen te bieden om aandacht te trekken op belangrijke feestdagen of grote evenementen.

Gouverneur New York noemt storing ‘ongekende situatie’

De storing heeft in de staat New York geleid tot een "ongekende situatie" bij vervoersverbindingen en zorginstellingen. Dat heeft de gouverneur van de staat gezegd. "Onze topprioriteit zijn de hulpdiensten. We werken samen met de plaatselijke autoriteiten om ervoor te zorgen dat de 911-alarmnummer-systemen operationeel zijn", zei gouverneur Kathy Hochul.

Er zijn verspreid over de VS meldingen geweest van 911-storingen, zoals in Alaska en steden zoals Phoenix. Maar in New York City werken de 911-diensten wel. Volgens gouverneur Hochul werkt het 911-systeem in alle 62 provincies van de staat. Ze zei dat "de meeste back-upsystemen" van het alarmnummer "niet op technologie zijn gebaseerd", maar door mensen worden bemand.

Digitale borden in de metro in New York informeren reizigers over de storing

'Meer phishingberichten in VK door storing'

Het Britse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt voor een toename van het aantal phishing-incidenten in het VK als gevolg van de storing. Dat meldt de BBC. Bij phishing versturen fraudeurs e-mails, sms-of whatsapp-berichten die bedoeld zijn om gebruikers te misleiden en hen bijvoorbeeld inloggegevens te onfutselen van hun bankomgeving.

"Er is al een toename waargenomen van phishingberichten die naar deze storing verwijzen. Opportunistische kwaadwillenden proberen misbruik te maken van de situatie", zegt het NCSC in een verklaring. De organisatie dringt er bij organisaties en particulieren op aan om zich goed te beschermen en alert te zijn op verdachte e-mails of berichten.

Of er in Nederland ook sprake is van een toename van deze oplichting, is niet bekend.

Nog druk op Schiphol, maar 'geen veldbedden in de gangen'

Op Schiphol wordt nog steeds geprobeerd zoveel mogelijk passagiers op een vlucht naar hun bestemming te krijgen, zegt een woordvoerder van de luchthaven. "Het is druk, maar de sfeer is goed. In een deel van de vertrekhallen is het rustig." Het is volgens de woordvoerder niet nodig om extra verblijfsruimte in te richten. "Er staan hier geen veldbedden in de gangen."

Hoeveel reizigers precies gestrand zijn op de luchthaven, is niet duidelijk. "Niet iedereen is gestrand, mensen wiens vlucht is geannuleerd zijn daarover geïnformeerd en soms ook naar huis gegaan of thuis gebleven." Passagiers hebben contact moeten opnemen met hun luchtvaartmaatschappij om af te stemmen of ze omgeboekt willen worden op een andere vlucht.

Tot nu toe zijn er op Schiphol 200 vluchten geannuleerd, 150 vluchten zijn vertrokken met vertraging.

'Meer dan 3300 vluchten wereldwijd geannuleerd'

Wereldwijd zijn er vandaag meer dan 3300 vluchten geannuleerd. Dat meldt de BBC op basis van cijfers van een bedrijf dat luchtvaartgegevens analyseert. Dit is het totale aantal annuleringen, wat betekent dat sommige annuleringen mogelijk niets met de storing te maken hebben.

Er stonden vandaag zo'n 110.000 commerciële vluchten gepland.

Van Weel: 'Plannen maken voor systeemuitval'

Minister Van Weel van Justitie en Veiligheid is in een brief aan de Kamer ingegaan op de kwetsbare internetveiligheid van Nederland naar aanleiding van de storing van vandaag. Van Weel verwijst ook naar eerder onderzoek naar de internetveiligheid van Nederland.

"Nederland is een sterk gedigitaliseerd land. Dat biedt veel kansen, maar brengt ook risico's met zich mee." De minister zegt dat "door verwevenheid van processen in het digitale ecosysteem iedereen gevolgen kan ervaren van een cyberincident". Van Weel zegt dat het daarom van belang is "om naast de basismaatregelen ook plannen te maken voor wanneer systemen toch uitvallen".

Organisaties moeten voorbereid zijn op uitval en ook veel oefenen, zegt Van Weel.

KLM: 'Storing zo goed als opgelost, wel mogelijk meer annuleringen'

De problemen bij KLM als gevolg van de storing zijn zo goed als opgelost. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het vliegverkeer van en naar Schiphol volledig kan worden hervat.

"Wel zijn veel vluchten noodgedwongen vertraagd en geannuleerd. Deze verstoringen in de dienstregeling werken naar verwachting vanavond en dit weekend door bij het weer opstarten van ons vliegschema."

KLM zegt dat ze hierdoor mogelijk meer vluchten moet annuleren. De luchtvaartmaatschappij raadt passagiers aan om de actuele vluchtinformatie op de website of in de app van KLM in de gaten te houden.

Woordvoerder Schiphol: 'Morgenochtend naar verwachting alles opgelost'

De vertrektijden vanuit Schiphol blijven zeker de rest van de dag afwijken van het schema, zegt een woordvoerder van Schiphol. "We moeten achterstanden inhalen en verwachten dat alles laat in de avond of begin morgenochtend weer helemaal is opgelost."

Er zijn vandaag 185 vluchten geannuleerd door de storing.

Schiphol start systemen weer op

De computersystemen op Schiphol worden weer opgestart, meldt de luchthaven. "Samen met luchtvaartmaatschappijen werken we hard om alle reizigers zo snel mogelijk op de plek van hun bestemming te krijgen."

De luchthaven raadt reizigers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden.

Baas Crowdstrike biedt excuses aan voor storing

George Kurtz, de baas van het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf Crowdstrike, heeft excuses aangeboden voor de storing die ontstond na een software-update van het bedrijf. "De impact die deze storing had op klanten, reizigers en alle anderen die getroffen zijn spijt ons zeer", zegt hij tegen NBC News.

Volgens Kurtz worden de systemen nu hersteld. "Dat kan even duren. Maar Crowdstrike zal ervoor zorgen dat alle klanten straks weer geholpen zijn."

Keolis: vervoer wordt weer opgestart

Regiovervoerder Keolis meldt dat de dienstregeling weer wordt opgestart. Vanochtend werden de bussen stilgezet in de provincie Utrecht en de regio's Amersfoort en Almere.

Door de storing was er geen contact mogelijk met de alarmcentrale. Daardoor was het niet veilig voor chauffeurs om de weg op te gaan. Volgens Keolis zijn de problemen nu opgelost. "Het kan nog enige tijd duren voordat alle bussen weer op de juiste plek zijn", meldt de vervoerder.

Beveiligingsexpert over Crowdstrike: 'Dit zou niet mis moeten gaan'

Het gebeurt bijna nooit dat een storing zulke grote gevolgen heeft. Volgens beveiligingsexpert Rickey Gevers maakt Crowdstrike, waar de storing ontstond, software "die actief is op het niveau van het besturingssysteem": "Als je daar één foutje maakt, raakt dat het hele systeem. Zij nemen enorme risico's door op zo'n diepe laag actief te zijn. Dit wordt normaal allemaal getest, en zou niet mis moeten gaan."

De oplossing die het bedrijf aandroeg kost volgens beveiligingsonderzoeker Matthijs Koot veel tijd: "Er zijn wel mogelijkheden om dit geautomatiseerd op te lossen, maar die zijn arbeidsintensief en zwaar afhankelijk van hoe een organisatie het IT-beheer heeft ingericht."

Lees hier de antwoorden op vijf vragen over de storing bij Crowdstrike:

Storing Eindhoven 'onder controle, maar niet opgelost'

Eindhoven Airport zegt tegen het ANP dat de storing "onder controle is, maar nog niet opgelost". Er staan nog veel wachtende reizigers in de vertrekhal omdat vluchten ruim een uur vertraging hebben opgelopen.

Het vliegveld heeft te maken de naweeën van de storing: bagage en passagiers worden nog handmatig ingecheckt. Het is onduidelijk wanneer dat is opgelost. "Dit ligt buiten onze macht", zegt de woordvoerder. "In de luchtvaart is het vaak een domino-effect."

Eindhoven Airport heeft extra medewerkers ingezet om mensen in te checken en te informeren. Mensen die hun vlucht dreigen te missen krijgen voorrang.

Het was vandaag al een drukke dag op Eindhoven, met in totaal 22.500 aankomende en vertrekkende passagiers. Tot nu toe zijn er geen vluchten geannuleerd op de luchthaven.

BBC: wereldwijd 1400 vluchten gecanceld

Wereldwijd zijn er vandaag bijna 1400 vluchten geannuleerd. Dat meldt de BBC op basis van cijfers van een bedrijf dat luchtvaartgegevens analyseert. Er stonden vandaag zo'n 110.000 commerciële vluchten gepland.

In de Verenigde Staten werden de meeste vluchten gecanceld: 512. In Duitsland ging het om 92 vluchten, gevolgd door India met 56. De volledige lijst ontbreekt.

Volgens correspondent Arjen van der Horst zijn er in Groot-Brittannië de afgelopen uren "tientallen vluchten geschrapt". Bij British Airways, dat de Londense luchthaven Heathrow als thuisbasis gebruikt, lijken de problemen mee te vallen. Volgens een woordvoerder hebben "sommige vluchten" vertraging opgelopen.

Problemen op vliegvelden wereldwijd door computerstoring

Ook ziekenhuis Drachten weer open

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten kan de zorg ook weer hervatten. Sinds 13.00 uur zijn spoedeisende hulp, verloskamers en geplande zorg weer beschikbaar. Wie in de middag een afspraak had, kan gewoon langskomen. "We zijn ontzettend trots op hoe patiënten en collega's ermee zijn omgegaan", zegt een woordvoerder.

Daarmee zijn alle Nederlandse ziekenhuizen die door de storing waren gesloten weer open. Het ziekenhuis weet nog niet hoeveel afspraken vanwege de problemen zijn afgezegd.

Microsoft: onderliggende oorzaak aangepakt

Microsoft meldt dat de onderliggende oorzaak van de problemen bij Microsoft 365-apps is aangepakt. Daarmee zijn de problemen als gevolg van de wereldwijde computerstoring voor gebruikers nog niet meteen voorbij. Volgens het tech-bedrijf heeft de storing nog steeds invloed op sommige softwareprogramma's.

Twee terminals in Rotterdamse haven dicht

De twee terminals van overslagbedrijf ECT Rotterdam in de Rotterdamse haven liggen sinds vanochtend stil. Door de storing is laden en lossen onmogelijk. Het gaat om ECT Euromax en ECT Delta.

"Onze systemen liggen eruit, en dus ligt de operatie stil", vertelt een woordvoerder. "Hoelang het duurt, weten we niet. De processen zijn vertraagd."

Voor de kade liggen al wat schepen die door de vertragingen nog niet gelost en geladen kunnen worden. Er zijn meer bedrijven in de haven die vanwege de storing problemen hebben, zegt de woordvoerder. De haven ondervindt verder geen problemen, meldt de Rotterdamse haven. "Cruciale processen in de haven lopen allemaal door."

Reiskoepel: overlast zal lang aanhouden

Hoewel de computerproblemen bij steeds meer bedrijven en instellingen opgelost worden, waarschuwt de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen dat de overlast nog enige tijd zal aanhouden. "De operatie moet weer als gebruikelijk opgestart worden. Er zijn nu mensen nog niet vertrokken die al wel hadden moeten vertrekken. Die moeten omgeboekt worden en dat gaat echt nog wel veel tijd kosten", verwacht directeur Frank Radstake. "Het is een hartstikke drukke periode en de vluchten zitten vol, dus alternatieven zullen moeilijk te vinden zijn."

Reizigers die een pakketreis hebben geboekt moeten zich melden bij hun reisorganisatie, wie een losse vlucht heeft kan terecht bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Radstake zegt signalen te krijgen van vakantiegangers die hun reis over enkele weken proberen om te boeken, dat is volgens hem echt niet nodig.

"Als de storing verholpen is dan kunnen we vrij snel terug naar de gebruikelijke operatie. De meest acute problemen zijn de mensen die nu op de luchthaven zijn, dat moeten we nu eerst oplossen."

KLM: niet naar Schiphol komen bij vertraagde vlucht

KLM roept reizigers op niet naar Schiphol te komen als hun vlucht ernstig vertraagd is of helemaal niet vertrekt. Passagiers kunnen de website KLM.com of de KLM-app in de gaten houden voor actuele informatie over hun vlucht. Er is op dit moment beperkt vliegverkeer mogelijk.

De luchtvaartmaatschappij waarschuwt dat er nog veel vertragingen en annuleringen zijn. "Wij realiseren ons dat dit voor groot ongemak zorgt bij onze klanten, zeker nu de zomervakantie net is begonnen. KLM werkt met man en macht aan het herstel van de operatie."

Een woordvoerder van Schiphol erkent dat het druk is in de terminals, maar dat het toch goed doorloopt. "Het is vandaag een drukke dag, met meer dan 200.000 reizigers. Er zijn een paar vluchten geannuleerd maar het goede nieuws is dat de meeste vluchten wel gaan, zij het met vertraging."

Volgens hem verschillen de problemen per maatschappij. Dat kan liggen aan het aantal geboekte vluchten of aan de afhandelaar die een maatschappij gebruikt. Bij getroffen bedrijven moet veel handmatig worden ingevoerd, wat tot vertraging leidt.

De luchthaven raadt reizigers van wie de vlucht niet geschrapt is aan gewoon te komen, maar er rekening mee te houden dat inchecken langer duurt dan normaal.

Op Schiphol zijn vandaag veel vertragingen en annuleringen

Correspondenten Italië en Spanje zien ook problemen op vliegvelden

In Italië en Spanje worden ook de gevolgen ondervonden van de computerstoring, vertellen correspondenten Angelo van Schaik en Miral de Bruijne, met name op vliegvelden.

"Het is chaotisch op Barajas, de luchthaven van Madrid, een beetje vergelijkbaar met Schiphol. Doordat alles handmatig moet in plaats van digitaal zijn er in Madrid en Barcelona veel vertragingen", zegt De Bruijne.

Het vliegveld van Rome is zelf niet getroffen, omdat daar niet met Windows wordt gewerkt: "Maar door problemen op andere vliegvelden, zijn er ook in Rome vluchten gecanceld", zegt Van Schaik.

De problemen blijven niet beperkt tot het vliegverkeer. Volgens De Bruijne hebben ook de post en telecombedrijven hinder door de storing. In Milaan was de beurs tijdelijk gesloten, omdat de koers met vertraging werd berekend. Ook zijn Italiaanse overheidssites niet bereikbaar.

Een lange rij op de Madrileense luchthaven Barajas

Ook Slingeland in Doetinchem opgestart

Ook ziekenhuis Slingeland in Doetinchem is het gelukt om de storing te verhelpen. "Onze collega's bij ict hebben met man en macht gewerkt om alle systemen weer terug in de lucht te brengen. Dit is gelukt. Alle informatiesystemen zijn weer beschikbaar. We starten onze zorg gecontroleerd weer op."

Dat betekent dat het werk op verpleegafdelingen wordt hervat, operaties vanmiddag doorgaan en de poliklinieken open zijn. Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen.

Wel worden bij de spoedeisende hulp eerst nog alleen patiënten met levensbedreigende klachten opgenomen. Ambulances met minder ernstige gevallen rijden tot in de loop van de middag nog naar omliggende ziekenhuizen.

Site UWV bereikbaar, inloggen nog niet mogelijk

De site van het UWV is weer bereikbaar, al blijven er nog soms problemen met laden. Ook is inloggen nog niet mogelijk. Een woordvoerder meldt dat ook werk.nl weer draait, al is ook hier voor sommigen nog een storingsmelding te zien.

De organisatie had door de storing ook problemen met het opvragen van cliëntdossiers, de woordvoerder kon nog niet melden of dat ook al verholpen is. Gebruikers wordt aangeraden de sociale media te volgen voor updates.

Baas Crowdstrike: probleem is opgespoord

De baas van Crowdstrike zegt dat het probleem dat de storing veroorzaakt is "geïdentificeerd en geïsoleerd". Ook is er een "oplossing geïmplementeerd", zegt CEO George Kurtz.

Hij erkent dat de problemen zijn ontstaan bij een update voor Windows-systemen. Mac- en Linux-apparaten zijn niet getroffen.

Ziekenhuis Emmen weer open

Het Scheper-ziekenhuis in Emmen heeft de problemen met de storing opgelost. Ook de posten in Hoogeveen en Stadskanaal zijn weer open, meldt zorggroep Treant.

"Vanaf 13.00 uur kan de geplande zorg weer doorgaan op onze poli's en de OK's. Dus heeft u vanmiddag na 13.00 uur een afspraak in één van onze ziekenhuislocaties? Dan gaat deze gewoon door."

Een dichte deur bij het Scheperziekenhuis in Emmen, vanochtend

Aandeel Crowdstrike tuimelt voorbeurs omlaag

De wereldwijde computerstoring leidt tot een flinke klap voor Crowdstrike op de beurs. Het Amerikaanse bedrijf heeft een beursnotering aan de NASDAQ. Op deze beurs worden vooral aandelen van technologiebedrijven verhandeld. De beurs gaat om 15.30 uur Nederlandse tijd open. Het aandeel van Crowdstrike staat nu, voorbeurs, al op een verlies van bijna 20 procent.

Crowdstrike is een miljardenbedrijf. Er werken meer dan 8000 mensen en het draaide vorig jaar een omzet van 2,2 miljard dollar. Het aandeel was tot vandaag zeer winstgevend. Het aandeel steeg sinds begin dit jaar met meer dan 30 procent.

Lange rijen op Schiphol

De rijen op Schiphol worden steeds langer, zowel bij de check-in, als bij de balies van luchtvaartmaatschappijen.

NCSC: storing waarschijnlijk niet opzettelijk veroorzaakt

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zegt in een update dat er geen aanwijzing is dat de grote computerstoring "het gevolg is van acties door kwaadwillenden".

Het NCSC zegt ook wat systeembeheerders moeten doen om het euvel met Crowdstrike te herstellen: voorkomen dat de meest recente update van de software wordt gebruikt. Als het systeem crasht, moet er handmatig worden ingegrepen.

Ook vliegveld Charleroi getroffen

Op het Belgische vliegveld Charleroi ondervinden reizigers ook problemen, vooral bij het inchecken. Het inchecksysteem draait op Microsoft en hierdoor moesten medewerkers een tijdlang handmatig passagiers inchecken, meldt een woordvoerder aan persbureau ANP.

Rond 10.00 uur kon overgeschakeld worden naar andere software, waardoor de problemen langzaamaan opgelost kunnen worden. Het vliegveld in België is ook populair bij Nederlandse reizigers.

Oplossing beschikbaar, maar niet makkelijk

Experts melden dat er inmiddels een tijdelijke oplossing beschikbaar is om het softwareprobleem op te lossen, maar dat betekent niet dat alle problemen ook snel zijn opgelost. Beveiligingsonderzoeker Matthijs Koot, noemt de workaround arbeidsintensief en "zwaar afhankelijk van hoe een organisatie het IT-beheer heeft ingericht". Dat betekent dus dat de ene organisatie de boel wellicht snel op orde heeft, maar de andere niet.

Lees meer over wat er misging in dit artikel:

Water uitgedeeld aan reizigers Schiphol

Vanwege de problemen deelt de brandweer flesjes water uit op Schiphol. NOS-verslaggever Noortje Deutekom ziet dat de situatie "chaotisch" is: "Maar er zijn veel mensen op de been die reizigers proberen bij te praten en alles in goede banen proberen te leiden. Maar dat is heel lastig."

Reizigers zeggen dat ze inmiddels een uur en een kwartier in de rij staan. "Vervelend, we gaan voor de doop van onze kleine. Familie wacht op ons daar, dus dat is minder prettig", zegt een vrouw.

Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio staan er mensen klaar om bij te springen op Schiphol.

Drukte op Schiphol door computerstoring: 'De rij lijkt niet te bewegen'

Ziekenhuis Drachten schrapt ook afspraken

Ook ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten kan vandaag minder zorg leveren dan gepland. Operaties en afspraken voor de polikliniek worden afgezegd, ook zijn de spoedeisende hulp en verloskamers gesloten. Op de site van het ziekenhuis staat dat het in ieder geval om de activiteiten in de ochtend gaat, via een liveblog worden patiënten op de hoogte gehouden van ontwikkelingen.

"Heb je vandaag een afspraak in Nij Smellinghe? Bel dan naar de betreffende poli of afdeling om te horen of je afspraak door kan gaan. Houd onze website en socials in de gaten voor updates." Mensen die al in de wachtkamers zitten, worden op de hoogte gehouden en krijgen koffie en thee.

Ziekenhuizen Antonius in Sneek, Tjongerschans in Heerenveen en het MCL in Leeuwarden laten weten ze nog geen problemen hebben gemerkt. "Laten we hopen dat dat zo blijft", zegt een MCL-woordvoerder tegen Omrop Fryslân.

Haven Rotterdam signaleert ook storing

Ook in de haven van Rotterdam worden problemen gemeld. Een woordvoerder zegt signalen van verschillende bedrijven te hebben gekregen van storingen.

"We zijn nu de signalen aan het inventariseren", vertelt een woordvoerder. "We weten dat het speelt." Er zijn zo'n 3000 bedrijven in het havengebied, waaronder bedrijven die werken in de containerterminals.

Indiase luchthaven deelt handgeschreven boardingpassen uit

Meerdere luchtvaartmaatschappijen in India melden problemen door de computerstoring. Het is nog niet duidelijk of er al vluchten geannuleerd of vertraagd zijn. Wel zijn er bij sommige maatschappijen problemen met het boeken en inchecken.

Deze reiziger die vanaf vliegveld Hyderabad Rajiv Gandhi International Airport vertrekt, kreeg een handgeschreven boardingpass voor zijn vlucht:

Problemen met inchecken op Rotterdam The Hague Airport

Op Rotterdam The Hague Airport zijn er problemen met inchecken, meldt Omroep West. Een woordvoerder meldt dat de problemen alleen spelen bij maatschappijen TUI en Transavia. De systemen werken wel bij Royal Air Maroc en British Airways. Medewerkers van het vliegveld delen flesjes water uit aan de mensen die inmiddels in lange rijen staan te wachten. Tui bevestigt klanten handmatig te zullen gaan inchecken.

Luchthavens Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde hebben vooralsnog weinig last van de wereldwijde computerstoring. Alle vluchten op de vliegvelden gaan door zoals gepland en van vertraging is geen sprake, laten medewerkers weten.

Geen bussen in provincie Utrecht, Amersfoort en Almere

Regiovervoerder Keolis laat weten dat er geen bussen rijden in de provincie Utrecht en de regio's Amersfoort en Almere. Daar rijden bussen van Syntus en AllGo-bus.

Volgens een woordvoerder zijn er geen problemen met de bussen zelf, die kunnen gewoon rijden, maar kunnen de bestuurders door de computerstoring geen contact krijgen met de alarmcentrale. "We willen de veiligheid op de weg waarborgen, daarom hebben we besloten de bussen nu niet te laten rijden. Bij onze treinen hebben we een noodverbinding kunnen optuigen, dus die rijden wel."

De extra bussen die worden ingezet vanwege werkzaamheden op station Amersfoort blijven wel rijden, meldt de NS. Het station is twee weken lang niet per spoor bereikbaar omdat ProRail er vijf kilometer spoor en ook wissels, kabels en leidingen vervangt.

Deze bussen in Utrecht rijden niet

Op steeds meer luchthavens problemen

Op steeds meer luchthavens lopen de rijen op als gevolg van de storing. Het vliegveld in Hamburg zegt dat vier vliegmaatschappijen problemen hebben. Zwitserse luchthavens zeggen zelf niet getroffen te zijn, maar doordat 'partnerluchthavens' dat wel zijn, kunnen ook in Zwitserland vertragingen ontstaan. Ook op de luchthavens van Düsseldorf (Duitsland) en Zürich (Zwitserland) zijn problemen. In Zürich kunnen op dit moment vrijwel geen vliegtuigen landen, meldt persbureau DPA.

Vliegmaatschappij Ryanair raadt alle reizigers aan om minstens drie uur voor vertrek naar het vliegveld te komen, zodat er genoeg tijd is om in te checken.

De luchthaven Berlijn meldt dat de check-in weer is opgestart. Er worden vanwege storing nog wel vertragingen verwacht.

Reizigers wachten op Berlin Brandenburg International

NCTV en NCSC onderzoeken oorzaak storing

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zeggen onderzoek te doen naar de oorzaak van de storing.

Het NCSC valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid en gaat onder meer over de digitale veiligheid in Nederland. Een van de taken van de NCTV is het voorkomen en beperken van maatschappelijke ontwrichting.

Air France ook geraakt, Lufthansa niet

Air France meldt ook te zijn geraakt door de wereldwijd IT-storing. Vluchten worden daardoor uitgesteld. Vliegtuigen die al onderweg zijn naar hun bestemming ondervinden geen problemen.

Ook de Zwitserse luchtverkeersleiding Skyguide is getroffen, evenals Swissport, dat gronddiensten levert voor luchthavens.

Het Duitse Lufthansa zegt slechts beperkt te worden geraakt. Op enkele annuleringen na verwacht het bedrijf geen gevolgen.

Bussen in Almere uit voorzorg naar garage

In Almere rijden momenteel geen bussen. Vervoerder Allgo meldt dat er een storing in het besturingssysteem is, waardoor de verkeersleiding niet bereikbaar is voor buschauffeurs.

Een woordvoerder laat aan Omroep Flevoland weten dat alle Almeerse bussen worden teruggeroepen om de veiligheid te garanderen. "We kunnen de veiligheid op de weg nu niet waarborgen, en veiligheid gaat boven alles."

Volgens de woordvoerder gaat de busmaatschappij om 10.30 uur kijken of de bussen weer kunnen rijden.

De GVB in Amsterdam ondervindt geen problemen.

Weinig te merken op Heathrow, elders wel

Correspondent Verenigd Koninkrijk Arjen van der Horst meldt dat er op Heathrow, de belangrijkste Britse luchthaven, weinig te merken valt van de storing. "Ik ben op dit moment op de luchthaven van Heathrow, terminal 2. Hier lijkt het nog mee te vallen." Heathrow heeft ook nog geen mededelingen gedaan over eventuele gevolgen van de storing.

Andere Britse luchthavens zoals Edinburgh melden wel vertragingen of geschrapte vluchten. Op Londen Stansted gaan alle vluchten door, maar wel met enorme rijen bij de incheckbalies omdat iedereen met de hand wordt ingecheckt.

Britse spoorbedrijven zijn ook getroffen en melden treinvertragingen. De Ierse budgetmaatschappij Ryanair waarschuwt passagiers rekening te houden met vertragingen. De Londense beurs gaat wel gewoon open als gepland.

Nieuwszender Sky, die eerder vanmorgen uit de lucht ging, heeft de uitzendingen inmiddels hervat.

Welke diensten levert Crowdstrike?

Oorzaak van de wereldwijde storing is een fout in een beveiligingssoftware-update van Crowdstrike. Een belangrijk product van dat bedrijf is het softwareprogramma Falcon. Dat bestaat uit diverse tools die systemen moeten beveiligen. Volgens Tweakers draait het programma vaak op centrale servers van bedrijven. Daardoor kan een probleem al snel grote gevolgen hebben.

Cybersecurity specialist Eward Driehuis zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het erop lijkt dat Crowdstrike een workaround heeft gevonden. Daarvoor moeten systeembeheerders van organisaties die zijn getroffen handmatig een aantal bestanden weggooien. Volgens Driehuis is dat veel werk.

Crowdstrike heeft vooral grote bedrijven en organisaties als klant. Daardoor is de kans klein dat ook particulieren worden getroffen door deze storing.

KLM: vluchten grotendeels gestaakt

KLM zegt zijn vluchten grotendeels te moeten staken door de computerstoring. "Ook KLM is net als andere luchtvaartmaatschappijen en luchthavens getroffen door de wereldwijde computerstoring, waardoor het niet mogelijk is vluchten af te handelen. Wij realiseren ons dat dit, zeker gezien de zomervakantie, buitengewoon vervelend is voor onze klanten", meldt de luchtvaartmaatschappij in een bericht op de site.

Er wordt nog geen verwachting uitgesproken hoelang de overlast zal gaan duren. "We werken er hard aan om het probleem op te lossen. Voor nu zien we ons genoodzaakt om de operatie grotendeels te staken."

Reizigers op Schiphol, vanochtend

Zorg in ziekenhuis Achterhoek afgeschaald tot zeker 11.30 uur

Ziekenhuis Slingeland in de Achterhoek zegt tot zeker 11.30 uur minder patiënten te kunnen helpen door de storing. Alle poliklinische zorg is tot die tijd geannuleerd, er worden geen nieuwe patiënten opgenomen en alleen in spoedgevallen worden er nog operaties uitgevoerd.

"We kunnen niet bij onze informatiesystemen", legt de woordvoerder uit bij Omroep Gelderland. Omdat patiëntendossier niet te raadplegen zijn, is besloten alle zorg af te schalen. Ook worden er geen nieuwe patiënten opgenomen. Wel blijft de spoedeisende hulp open voor levensbedreigende situaties.

Het ziekenhuis roept patiënten op niet naar het ziekenhuis te komen als hun situatie niet levensbedreigend is.

Het ziekenhuis in Doetinchem is vooralsnog het enige in Gelderland dat last ondervindt van de storing, meldt de regionale omroep.

Stroomstoring Almere niet gerelateerd

Er is momenteel een stroomstoring in Almere, maar netbeheerder Liander zegt dat er geen verband is met de wereldwijde problemen. "In Almere is er een stroomstoring, maar dat komt niet hierdoor. Wij nemen deze dienst niet af van Windows", zegt een woordvoerder tegen de NOS naar aanleiding van berichten op storingswebsite allestoringen.nl.

Hetzelfde geldt voor storingen van netbeheerder Stedin, dat actief is Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht.

Pinstoringen?

Er wordt op allestoringen.nl ook melding gemaakt van pinstoringen, maar Betaalvereniging Nederland zegt dat dat geen algemeen probleem lijkt. Een woordvoerder zegt dat er geen centrale problemen zijn, maar dat de computerstoring wel pinautomaten in winkels kunnen treffen als de systemen werken op Windows. "Dat zou nu tot problemen kunnen leiden, maar we zijn dat nog aan het uitzoeken", zegt de woordvoerder tegen de NOS.

Exploitant Geldmaat van geldautomaten ondervindt geen problemen. Het bedrijf zegt wel gebruik te maken van Windows-software, maar niet van de specifieke beveiligingsapp die nu storingen veroorzaakt. Contant geld pinnen hoeft dus geen probleem te zijn.

Geld overmaken onmogelijk in Australië

Klanten van de grootste bank in Australië kunnen door de storing geen geld overmaken. Naast de Commonwealth Bank worden er ook problemen gemeld bij andere banken.

In Nederland worden klanten van de bank KNAB getroffen. Gebruikers melden dat ze niet kunnen inloggen.

De foutmelding van KNAB

Storingen gemeld bij 911, 112 wel bereikbaar

In de VS zijn enkele tientallen meldingen binnengekomen dat het alarmnummer 911 niet bereikbaar is. Er is nog geen officiële bevestiging dat het nummer van de nooddiensten inderdaad getroffen is door de softwarefout.

In Nederland ondervindt 112 tot nu toe geen problemen. De korpsleiding van de politie meldt aan ANP dat het alarmnummer nog steeds beschikbaar is. Ook andere politiesystemen zijn volgens de woordvoerder nog in gebruik.

Zelfscan in supermarkt Sydney defect

In een supermarkt in Sydney moet noodgedwongen weer bij de 'gewone' kassa afgerekend worden. De zelfscankassa is niet te gebruiken als gevolg van de computerstoring.

Een kassa in een supermarkt in Sydney

Persbureau AP meldt storing

Persbureau AP, dat door grote internationale media wordt gebruikt om het nieuws bij te houden, meldt ook last te hebben van een storing. In een mail aan klanten meldt het persbureau dat de nieuwsvoorziening kampt met onderbrekingen en er gewerkt wordt aan een oplossing. Een oorzaak noemt de mail niet.

Ook problemen op Eindhoven Airport

Ook op Eindhoven Airport zijn er problemen door de computerstoring. Een woordvoerder zegt tegen de NOS dat er handmatig moet worden ingecheckt, waardoor dat langzamer gaat. Bij de balies staan lange rijen.

Al zeker één vlucht is vertraagd. Om welke vlucht het gaat, is niet duidelijk.

  • SQ Vision
    Lange rijen op Vliegveld Eindhoven
  • SQ Vision
    Foutmeldingen bij de check-in
  • SQ Vision
    Reizigers moeten handmatig worden ingecheckt

Amerikaanse vliegtuigen aan de grond

CNN meldt dat alle grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hun vliegtuigen aan de grond houden vanwege de storing. Het is nog onduidelijk hoelang dat zal duren, maar luchtvaartautoriteit FAA verwacht pas over enkele uren een nieuwe update te kunnen geven. Onder de getroffen bedrijven zijn Delta, United en American Airlines.

Volgens de FAA kunnen de vluchten niet opstijgen vanwege communicatieproblemen. De maatschappijen zelf melden daarnaast problemen met inchecken en boekingen.

Schiphol, andere luchthavens wereldwijd getroffen

Op de eerste dag dat heel Nederland vakantie heeft kampt ook Schiphol met de storing. "De impact wordt nu in kaart gebracht", zegt een Schiphol-woordvoerder. Hij adviseert reizigers contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij voordat ze naar het vliegveld komen.

Ook een woordvoerder van Transavia vreest dat het "een rommelige dag gaat worden". Een advies voor reizigers heeft hij nog niet.

Naast Schiphol zijn ook andere luchthavens wereldwijd getroffen. In Berlijn zullen er tot zeker 10.00 uur geen vluchten vertrekken. De luchthaven van Sydney zegt dat door de storing vertrekkende en aankomende vluchten vertraging kunnen oplopen.

NS meldt dat er op het spoor geen problemen zijn.

Site UWV uit de lucht

De website van het UWV is niet meer bereikbaar. Een woordvoeder zegt tegen persbureau ANP dat medewerkers ook niet meer in dossiers kunnen van mensen met een uitkering. Het is volgens een woordvoerder nog te vroeg om definitief te zeggen dat dit met de wereldwijde storing verband houdt.

Ziekenhuis Emmen dicht

Het Scheperziekenhuis in Emmen moet vanwege de storing alle operaties schrappen. Ook zijn de spoedeisende hulp in Emmen en basisspoedposten in Hoogeveen en Stadskanaal dicht en worden er op de poli's geen patiënten meer ontvangen.

Patiënten worden naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht. Bij levensbedreigende situaties kan 112 worden gebeld, voor andere vragen is het ziekenhuis bereikbaar via 088-129 24 08.

"Vanzelfsprekend een heel vervelende situatie, er wordt hard gewerkt aan een oplossing", zegt het ziekenhuis.

Directeur Sky News bevestigt storing

De directeur van Sky News bevestigt dat de nieuwszender uit de lucht is door de storing. "We kunnen momenteel niet live uitzenden, we bieden kijkers onze excuses aan voor de onderbreking", twittert directeur David Rhodes.

Welkom

Welkom in dit liveblog, waar we van moment tot moment bijhouden wat de gevolgen zijn van de wereldwijde computerstoringen.

Lees hier het overzichtsartikel: