Een dichte deur bij het Scheperziekenhuis in Emmen
NOS NieuwsAangepast

Wereldwijd problemen door computerstoring: onder meer luchthavens en ziekenhuizen getroffen

Over de hele wereld zijn er computerstoringen. Die worden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf Crowdstrike. De storing treft luchthavens over de hele wereld, waardoor vliegtuigen niet kunnen vertrekken of landen. De bagageafhandeling en het inchecken verloopt op veel plekken problematisch. Ook Schiphol is getroffen.

De problemen spelen alleen bij Windows-computers. Die tonen na een update een blauw scherm, een zogenoemd Blue Screen of Death, waarna ze niet kunnen opstarten. De CEO van softwareleverancier Crowdstrike schrijft op X dat het probleem dat de storing veroorzaakt inmiddels is "geïdentificeerd en geïsoleerd". Volgens hem is er geen sprake van een cyberaanval of een veiligheidsprobleem.

Ziekenhuizen getroffen

Vanochtend even voor 09.00 uur kwamen de eerste meldingen van bedrijven en organisaties die in de problemen zaten door de storing. Zo moest het Scheperziekenhuis in Emmen alle operaties schrappen. Ook werden er op de spoedeisende hulp in Emmen en basisspoedposten in Hoogeveen en Stadskanaal tijdelijk geen mensen ontvangen. Rond 11.45 uur was de storing in die ziekenhuizen verholpen.

Ook in het Slingeland Ziekenhuis, in de Achterhoek, werd de zorg afgeschaald. Inmiddels meldt het ziekenhuis dat het is gelukt om de storing te verhelpen en dat de zorg "gecontroleerd" weer wordt opgestart. Wel worden bij de spoedeisende hulp voorlopig nog alleen patiënten met levensbedreigende klachten opgenomen.

Drukte door zomervakantie

Op Schiphol komt de storing heel ongelegen, omdat vanaf vandaag alle scholen zomervakantie hebben en er dus grote drukte wordt verwacht. Volgens een woordvoerder zouden vandaag 200.000 reizigers via Schiphol reizen. De impact is dan ook groot. Een woordvoerder van KLM zegt dat het door de storing niet mogelijk is om vluchten af te handelen. "We realiseren ons dat dit, zeker gezien de zomervakantie, buitengewoon vervelend is voor onze klanten."

Reizigers staan op Schiphol lang in de rij om in te checken. De brandweer deelt flesjes water uit. De luchthaven adviseert reizigers contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij voordat ze naar het vliegveld komen.

Voor deze reizigers op Schiphol begon de vakantie dus met pech:

Drukte op Schiphol door computerstoring: 'De rij lijkt niet te bewegen'

Ook een woordvoerder van Transavia bevestigt dat de storing impact heeft op de vluchten van het bedrijf. "Dit zal een rommelige dag worden." Een advies voor reizigers of een idee hoelang de storing zal duren heeft hij nog niet.

Ook openbaar vervoer getroffen

Ook het openbaar vervoer in Nederland heeft op meerdere plekken problemen. Regiovervoerder Keolis zegt dat er geen bussen rijden in de provincie Utrecht en de regio's Amersfoort en Almere.

De bussen kunnen nog gewoon rijden, maar door de computerstoring kunnen chauffeurs geen contact krijgen met de alarmcentrale. "We willen de veiligheid op de weg waarborgen, daarom hebben we besloten de bussen nu niet te laten rijden", zegt een woordvoerder. Ook in Almere rijden uit voorzorg geen bussen.

De NS en ProRail zeggen dat ze geen geen hinder ondervinden door de storing.

Op de site allestoringen.nl worden ook honderden storingen gemeld bij sites als het UWV, de bank KNAB en Microsoft. De website van het UWV was een aantal uren niet bereikbaar. Inmiddels is de site weer in de lucht, maar is inloggen nog niet mogelijk.

Ook internationaal problemen

Onder meer de luchthaven van Sydney zegt dat door de storing vertrekkende en aankomende vluchten vertraging kunnen oplopen. Ook de luchthaven van Berlijn, Düsseldorf en de Zwitserse stad Zürich zeggen dat ze grote problemen hebben door de computerstoring. Ook hier zijn er vertragingen en problemen met het inchecken.

Problemen op vliegvelden wereldwijd door computerstoring

De VRT meldt dat ook de Belgische spoorwegen zijn getroffen door de storing. Er rijden nog wel treinen, maar mensen kunnen geen kaartje kopen.

Volgens de Britse krant The Guardian zijn ook banken, telefoonbedrijven, supermarkten en radio- en tv-zenders getroffen. Zo kon de zender Sky News tijdelijk niet uitzenden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl