Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Oranjevrouwen voor vijfde keer op rij naar EK • Italië als groepswinnaar naar Zwitserland

Het Nederlands elftal kan zich vanavond plaatsen voor het EK voetbal. Daarvoor moeten de Oranjevrouwen een goed resultaat zien te behalen in Noorwegen.

Updates ontvangen van dit blog? Klik dan op het belletje!

liveblog gesloten

Bekijk de samenvatting van het EK-kwalificatieduel Noorwegen-Nederland

Bekijk hieronder de samenvatting. Hierbij sluiten we dit liveblog af.

Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Bekijk de samenvatting van het EK-kwalificatieduel Noorwegen-Nederland

Op naar vijfde EK op rij

Nederland plaatste zich voor de vijfde keer op rij voor het Europees Kampioenschap. De Oranjevrouwen kwalificeerden zich voor alle EK's sinds hun debuut op het toernooi: 2009, 2013, 2017, 2022 en 2025.

Oranje naar EK 2025

NOO-NED | Gelijkspel in Bergen, Nederland naar EK

Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal van volgende zomer in Zwitserland. De Oranjevrouwen hadden dinsdagavond tegen Noorwegen genoeg aan een gelijkspel en behaalden dat ternauwernood, 1-1.

Lees hieronder het verslag:

Ondertussen in Bolzano: Italiaanse vrouwen vieren feest

Door een 4-0 overwinning op Finland is Italië zeker van het EK en dat wordt goed gevierd.

Ondertussen in Bolzano: Italië op 4-0

Italië komt via Valentina Bergamaschi op 4-0 tegen Finland. Met deze standen gaat Italië als groepswinnaar naar het EK, Oranje als nummer twee en Noorwegen gaat naar de play-offs.

NOO-NED | 86' Miedema naar de kant

Moe maar voldaan gaat Miedema naar de kant. Tegen Italië al een hele wedstrijd en nu een belangrijk doelpunt en bijna de hele wedstrijd. Wat een week voor Miedema.

Romée Leuchter komt erin. Daniëlle van de Donk maakt tegelijkertijd plaats voor Damaris Egurrola.

NOO-NED | 80' DOELPUNT ORANJE!

Miedema doet het! Tien minuten voor tijd kopt ze de oh zo belangrijke gelijkmaker binnen! Grant is de vrouw van de assist.

Het is Miedema's eerste doelpunt in Oranje sinds 2 september 2022. Nederland staat nu wel weer virtueel op het EK! Noorwegen staat nu virtueel derde en moet als het zo blijft naar de play-offs.

Opluchting bij het Nederlands elftal: Miedema zet Oranje weer op 1-1

Ondertussen in Bolzano: Italië op 3-0

Michela Cambiaghi maakt in de 74ste minuut de derde goal van Italië tegen Finland.

NOO-NED | 72' Handstand

Wilms verstuurt meteen een pass met buitenkant rechts, maar de bal gaat te hard voor Beerensteyn. Op stijlvolle wijze gaat Beerensteyn vervolgens over een reclamebord heen. Ze perst er een fraaie handstand uit en gooit zichzelf dan weer terug het veld op. Indrukwekkend, maar Oranje heeft er niets aan.

Beerensteyn valt over reclamebord en toont met handstand hoe lenig ze is

NOO-NED | 71' Wissels

Jonker grijpt in. Brugts en Casparij maken plaats voor Lynn Wilms en Katja Snoeijs.

NOO-NED | 61' DOELPUNT NOORWEGEN!

Noorwegen komt op voorsprong en die goal komt niet uit de lucht vallen. Casparij werkt een corner beroerd weg en legt de bal panklaar voor Caroline Graham Hansen. Zo'n kans moet je de Noorse ster niet geven. Graham Hansen schiet onverbiddelijk binnen.

Zo staat Oranje virtueel derde. Geen direct EK-ticket, maar play-offs...

Oranje in de problemen, Hansen zet Noorwegen op voorsprong

NOO-NED | 55' Ongelukkig

Oranje heeft na rust nog weinig laten zien. Nu loopt Groenen de bal ongelukkig over de achterlijn.

Maar goed, niks aan de hand, Bij deze stand gaat Nederland gewoon naar het EK.

NOO-NED | 47' Wee waarschuwing Noorwegen

Net als in de eerste helft is het begin voor Noorwegen. Caroline Graham Hansen met een vroege kans, maar Kop is weer alert. De vervangster van de geblesseerde Van Domselaar onder de lat speelt goed.

NOO-NED | Tweede helft

We beginnen aan de tweede helft in Bergen. Geen wijzigingen aan beide kanten.

NOO-NED | Rust

Nadat Wieke Kaptein simpel van de bal wordt gezet en onterecht een penalty claimt, fluit arbiter Alina Pesu voor de rust. Met een 0-0 stand en de 2-0 voorsprong van Italië tegen Finland staat Nederland virtueel tweede in de groep, achter Italië.

Daarmee is het directe EK-ticket virtueel binnen en gaat Noorwegen naar de play-offs. Bij verlies in Bergen wordt Oranje derde.

Lineth Beerensteyn op de grond

NOO-NED | 43' Hoog over

Zo vlak voor rust nog een kans voor Oranje. Brugts verlegt naar de volledig vrijstaande Casparij en die doet hier te weinig mee. Ze wil de bal hoog in het doel plaatsen, maar schiet hoog over. Zonde van deze spaarzame kans.

Kerstin Casparij (l)

Ondertussen in Bolzano: Italië op 2-0

Manuela Giugliano maakt er in Bolzano na ruim een half uur 2-0 van tegen Finland. Het betekent dat Italië nu virtueel over Nederland heen gaat in de stand.

Nu staat Oranje virtueel tweede, goed voor direct EK-ticket, maar bij verlies worden het play-offs voor de ploeg van Jonker.

NOO-NED | 34' Kans Miedema

Het wordt stiller in het Brann-stadion in Noorwegen en dat is op zich een goed teken. Nederland wordt sterker en heeft steeds langer de bal. Nu komt er zelfs een kans na een voorzet van Grant, maar de aanname van de verder prima spelende Miedema maakt duidelijk dat ze nog niet de oude is. De bal stuitert van haar voet.

Even later schiet Van de Donk na terugleggen van Brugts naast.

Ondertussen in Bolzano: Italië scoort

Chiara Beccari zet Italië in Bolzano op een 1-0 voorsprong tegen Finland. Deze tussenstand betekent dat Oranje niet mag verliezen. Dan mist Nederland een direct EK-ticket.

NOO-NED | 19' Buitenspelgoal Noorwegen

Hoe makkelijk Noorwegen door het centrum van de Nederlandse defensie komt, is verontrustend. Frida Maanum scoort, maar staat buitenspel. Geen goal Noorwegen, wel weer een waarschuwing voor Oranje.

  • NOS
    De Noorse vrouwen staan buitenspel bij het doelpunt
  • NOS
    Doelpunt voor Noorwegen, maar afgekeurd

NOO-NED | 13' Weer een slordigheid

Nu laat Spitse zich achterin aftroeven door de Noorse aanvoerster Caroline Graham Hansen. Gelukkig is Kop wel alert, De keepster weert de bal uit de korte hoek. Toch weer een slordigheid van Oranje onder druk. De start is voor de Noorse vrouwen.

Aan de andere kant oogt Oranje via onder anderen Miedema een enkele keer dreigend, maar tot een kans leidt het nog niet.

NOO-NED | 6' Slordig Oranje, druk Noorwegen

Oei, heel slordig van Oranje. Dominique Janssen speelt in eigen strafschopgebied door het midden uit en de bal wordt onderschept door Guro Reiten. Lize Kop redt dan op de inzet van Karina Sævik.

Even daarvoor kon Kop onder druk van de Noorse aanvoerster Caroline Graham Hansen blijkbaar niet anders dan de bal over de zijlijn schieten.

Noorwegen begint met hoge druk op Oranje, aangespoord door de ongeveer 7.000 toeschouwers.

Dominique Janssen (l)

NOO-NED | Aftrap

Het Wilhelmus en het 'Ja, vi elsker dette landet' ('Ja, wij houden van dit land') hebben geklonken in Bergen. Noorwegen-Nederland is begonnen!

Jonker: 'Zou me verbazen als iedereen negentig minuten kan spelen'

Jonker: 'Zou me verbazen als iedereen negentig minuten kan spelen'

NOO-NED | Warming-up

Onder een bewolkte hemel is het Nederlands elftal bezig aan de warming-up in het Brann-stadion. Nog een klein halfuur, dan begint het EK-kwalificatieduel.

  • NOS
    Warming-up Oranjevrouwen
  • NOS
    Warming-up Oranjevrouwen
  • NOS
    Warming-up Oranjevrouwen
  • NOS
    Warming-up Oranjevrouwen
  • NOS
    Warming-up Oranjevrouwen
  • NOS
    Warming-up Oranjevrouwen
  • NOS
    Warming-up Oranjevrouwen

NOO-NED | Opstelling Noorwegen

De opstellingen van Noorwegen tegen Oranje

NOO-NED | Opstelling Oranje: geen wijzigingen

Andries Jonker kiest voor dezelfde elf als tegen Italië, dus met Vivianne Miedema achter spits Lineth Beerensteyn.

Opstelling Oranjevrouwen

Naam Wiegman valt als opvolger Southgate

De naam van oud-bondscoach Sarina Wiegman van de Oranjevrouwen valt als opvolger van Gareth Southgate bij de Engelse mannen. Persbureau AP rekent naast ex-Liverpool-coach Jürgen Klopp en Newcastle United-coach Eddie Howe ook Wiegman tot de kandidaten.

De 54-jarige Wiegman is sinds 2021 coach van de Engelse voetbalvrouwen, waarmee ze in 2022 de Europese titel greep. De WK-finale ging vorig jaar verloren tegen Spanje. Eerder werd Wiegman met de Oranjevrouwen ook al Europees kampioen in 2017 en haalde ze in 2019 de WK-finale.

Het commentaar van AP: "Engeland heeft nooit een een vrouwelijke bondscoach gehad voor het mannenteam, maar het palmares van Wiegman steekt er bovenuit ten opzichte van veel andere kandidaten."

k

Nederland versloeg Noorwegen in eigen huis

Is het te doen om Noorwegen te verslaan? Nou, als we kijken naar de thuiswedstrijd zou je zeggen van wel. Op 9 april nam de ploeg van Andries Jonker het in Breda op tegen de Noren. Lyneth Beerensteyn was in die wedstrijd de gevierde vrouw, zij maakte de enige treffer voor Oranje in de 1-0 overwinning.

"We hadden een paar dagen eerder bij Italië verloren. Er lukte niet veel. Van Noorwegen hebben we toen op wilskracht gewonnen. Tanden op elkaar en vechten", herinner bondscoach Andries Jonker zich nog.

"Nu zitten we in een andere fase. We hebben vrijdag een prima tweede helft gespeeld. Dat zag er heel anders uit dan in die eerdere wedstrijden. Er zit nu meer energie in het team. We willen aansprekend voetbal spelen en dat was weer een keer gelukt. Daar zijn we blij mee."

Bekijk de samenvatting van Nederland-Noorwegen

Wat als Nederland geen resultaat weet te behalen vanavond?

Wat nou als Nederland vanavond, onverhoopt, toch geen resultaat weet te behalen in Noorwegen? Dan is er eigenlijk nog altijd geen vrouw overboord. De nummers drie en vier van de poule kunnen zich namelijk via play-offs alsnog plaatsen.

"Als dat moet, dan moet dat", zegt Spitse. "Maar liever pakken we dat ticket meteen. We moeten de wedstrijd ingaan om te winnen."

Hoe is de stand op dit moment in de groep van Oranje?

De stand in de EK-kwalificatiepoule

Velkommen!

Velkommen!

Vanavond speelt Oranje een belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. In Bergen kan Nederland zich met een punt al plaatsen voor het EK voetbal van 2025 in Zwitserland. maar dan moet er dus wel een resultaat behaald worden.

Het is een nieuwe kans voor de ploeg van Andries Jonker, want afgelopen vrijdag had het grote doel al behaald kunnen zijn. Bij winst op Italië zou het eindtoernooi al zeker zijn, maar het bleef bij 0-0.

Vanavond om 19.00 uur begint de wedstrijd in Noorwegen.

Veel plezier!

(Oja, wil je nou van de echte experts horen wanneer het Nederlands elftal zich precies plaatst, dan helpt de onderstaande video je vast!)

Is het vanavond feest voor Oranje? Rivkah legt uit wanneer het EK zeker is