EK-blog
NOS VoetbalAangepast

Verbeterd contract De la Fuente • UEFA tevreden over organisatie EK, baalt van veldbestormers

Dit is ons liveblog over het EK voetbal:

  • De finale tussen Engeland en Spanje is zondag om 21.00 uur
  • Vanavond om 21.00 uur Studio Fussbal

Een push ontvangen bij dit nieuwe posts in dit blog? Tik op het belletje.

liveblog gesloten

Spanjaarden onverslaanbaar in finales

Football is coming home. Nu Engeland opnieuw in de EK-finale staat, plegen fans het mantra luider dan ooit te zingen. Maar wordt het voetbal zondag ook echt thuisgebracht in Engeland?

Dat is nog maar de vraag. Niet alleen het aantrekkelijke voetbal en de goede resultaten drukken tegenstander Spanje in de favorietenrol, ook de geschiedenis draagt daaraan bij.

Sinds 2001 hebben Spaanse ploegen (zowel het nationale elftal als clubteams) in 22 finales gestaan - en ze allemaal gewonnen.

Althans, er werd weleens verloren, maar alleen als een ándere Spaanse ploeg de tegenstander was.

Statistieken zeggen niet alles, maar één ding is duidelijk: de Engelsen zijn gewaarschuwd.

Gemengde gevoelens bij Deutsche Bahn

Spoorbedrijf Deutsche Bahn kijkt met gemengde gevoelens terug op de prestaties tijdens het EK. Het bedrijf staat in eigen land al langer bekend om hoe onbetrouwbaar de dienstverlening kan zijn, maar door het toernooi heeft een groot deel van Europa kennisgemaakt met de structurele vertragingen en storingen.

"De mogelijkheden waren beperkt door verouderde en overbelaste infrastructuur", aldus het spoorbedrijf. Deutsche Bahn heeft zich al meermaals verontschuldigd voor de problemen.

Ook het Nederlands elftal maakte in aanloop naar de halve finale tegen Engeland (2-1 verlies) kennis met de storingsgevoeligheid van het Duitse spoor. Een vogel zou ervoor hebben gezorgd dat Oranje het vliegtuig moest nemen naar Dortmund.

Toch ziet Deutsche Bahn ook positieve dingen. Het benadrukt dat er "geen noemenswaardige incidenten" hebben plaatsgevonden in treinen of op stations. Er reisden tijdens het toernooi al twaalf miljoen mensen per spoor.

Sterk verbeterd contract in de maak voor Spaanse bondscoach

De Spaanse voetbalbond wil bondscoach Luis de la Fuente een sterk verbeterd contract aanbieden. Volgens sportkrant AS zou het onder meer gaan om een nieuw jaarsalaris van 1,8 miljoen euro, een verdrievoudiging van de huidige 600.000 euro die de 63-jarige trainer momenteel zou verdienen.

Spanje speelt zondag de EK-finale tegen Engeland en geldt vanwege de goede prestaties en het aantrekkelijke voetbal als favoriet voor de titel. De nieuwe aanbieding zou losstaan van het resultaat in de finale.

Meerdere clubs zouden volgens AS interesse hebben in de diensten van de Spanjaard, die zijn hele loopbaan in eigen land doorbracht.

In juni verlengde De la Fuente zijn contract bij de nationale ploeg nog tot en met het WK in 2026.

Luis de la Fuente tijdens een training op het EK

Yakin verlengt bij Zwitsers

Na een succesvol EK heeft de Zwitserse voetbalbond het contract van trainer Murat Yakin verlengd. Ook Giorgio Contini, zijn assistent, tekent bij.

Yakin begon in de zomer van 2021 als trainer van Zwitserland. Hij bereikte met zijn ploeg de achtste finales op het WK in Qatar en op dit EK in Duitsland de kwartfinales. Daarin was Engeland na strafschoppen te sterk.

Team Kuipers leidde vorige EK-finale met Engeland: 'Niets van dreiging meegekregen'

Waar Engeland zondagavond voor de tweede keer op rij een EK-finale speelt, ontbreekt het Nederlandse tintje. In tegenstelling tot de vorige keer. Björn Kuipers, Sander van Roekel en Erwin Zeinstra vormden in 2021 het arbitrale trio tijdens de EK-finale tussen Engeland en Italië.

Voor de Engelse ploeg liep die finale niet goed af, maar voor de Nederlanders werd het een hoogtepunt.

Waar het op 11 juli 2021 buiten Wembley zeer rumoerig was, bereidde 'Team Kuipers' zich binnen voor op de EK-finale. Engeland kon voor het eerst sinds 1966 weer eens een eindtoernooi winnen. Op eigen bodem hoefde alleen Italië nog verslagen te worden.

UEFA: 'Heel, heel tevreden over EK'

De UEFA is dik tevreden over het verloop van het EK op organisatorisch vlak. "We hebben hier zoveel fans uit heel Europa gezien die vreedzaam en feestend hun team hebben aangemoedigd", zei Martin Kallen, hoofd competities van de Europese voetbalbond. "De organisatie was heel, heel goed. De wedstrijden waren goed. We komen graag naar Duitsland."

Dat er meerdere malen veldbestormingen waren, vaak voor een ongevraagde selfie met een speler, was wel een smet. Kallen was blij dat er geen wedstrijden stil om hoefden te worden gelegd. "Je moet een voetbalwedstrijd kunnen uitspelen. We bleven ons aanpassen, zodat het aantal incidenten steeds verder afnam."

'FA wil door met Southgate'

Volgens The Times wil de Engelse voetbalbond FA na het EK door met Gareth Southgate, ongeacht het resultaat in de finale. Voor het toernooi zei Southgate zelf er niet op te rekenen dat hij zou (mogen) blijven als hij het EK niet zou winnen met Engeland.

Na een matige poulefase, achtste finale en kwartfinale is het Engelse sentiment na de zege op Nederland in de halve finale rond Southgate weer wat omgeslagen. En de spelers zijn nog altijd dol op hem:

In het spoor van Oranje #14: de EK-droom is voorbij, in de laatste minuut

In het spoor van Oranje #14: de EK-droom is voorbij, in de laatste minuut

Welkom!

Na de uitschakeling van Oranje leeft Nederland - in enige mineur - toe naar de finale van het EK. Zondag om 21.00 uur is het zover en spelen Engeland en Spanje om de Europese titel in Berlijn.