EK atletiek-blog
NOS SportAangepast

Podiumceremonie met Bol, Peeters en Van Es • Jiya vijfde: 'Nadenken heeft me genekt'

De vijfde dag van de EK atletiek in Rome, met vanavond onder meer:

liveblog gesloten

Morgen de laatste dag

En met de prachtige beelden van de podiumceremonie zit de avond erop in Rome. Morgen wacht de slotdag van de EK atletiek. Drie estafetteteams staan dan in de finales: 4x400 meter vrouwen en 4x100 meter mannen en vrouwen. Menno Vloon springt en vliegt in de finale van het polsstokhoogspringen en Noah Schutte loopt de finale 10.000 meter.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog. Tot morgen!

Podiumceremonie | Van Es met het zilver

En daar is Diane van Es. Zij mag de avond afsluiten op het erepodium en ontvangt de zilveren medaille voor haar tweede plaats op de 10.000 meter.

Dolblije Van Es ontvangt zilveren medaille voor 10.000 meter op EK

Podiumceremonie | Wilhelmus voor gouden Bol

Femke Bol en Cathelijn Peeters krijgen buiten het Stadio Olimpico hun gouden en bronzen medaille voor de 400 meter horden. Het Wilhelmus klinkt en de atletes glunderen op het podium.

Wilhelmus voor Bol en Peeters op het podium na goud en brons op 400 m horden

200 meter | Jiya: 'Mag tevreden zijn, maar ben het nog niet'

"Ik denk dat ik heel tevreden mag zijn, maar dat ben ik op dit moment niet", zegt Tasa Jiya na de finale van de 200 meter. Jiya werd vijfde. "Ik ging de finale in met het doel om een medaille te halen. Dat heb ik niet gedaan. Dus daar ben ik wel teleurgesteld over."

"Ik liet het al liggen in de bocht. Ergens in het midden ging ik nadenken, dat is een teken dat ik niet helemaal in de flow zit en mijn lichaam het werk kan laten doen."

Maar al snel is ze ook realistisch. "Als iemand een week geleden tegen mij had gezegd: 'Je staat in de finale van het EK, loopt bijna een persoonlijk record en wordt vijfde', had ik diegene vierkant uitgelachen."

Jiya vijfde op 200 meter: 'Ging nadenken in de bocht en dat heeft me genekt'

Finale 200 m | Goud Kambundji, Jiya vijfde

Mujinga Kambundji sprint naar het goud op de 200 meter. De Zwitserse wint heel nipt in 20,49. De fotofinish is onverbiddelijk. Kambundji klopt de Britse Daryll Neita (20,50) op de streep. Het brons is voor Helene Parisot (Fra).

Tasa Jiya kan niet mee in dit geweld en wordt vijfde.

Kambundji Europees kampioene 200 meter, Jiya vijfde

Tienkamp | Goud voor Erm, Tesselaar wint 1.500 meter

Johannes Erm houdt stand in de afsluitende 1.500 meter en wint de tienkamp! Voor Jeff Tesselaar eindigt zijn EK-debuut heel mooi, hij is in 4.16,77 de snelste op de 1.500 meter. Zijn totaal komt op 8.079 punten, een persoonlijk record.

Achter de gouden Erm pakt Sander Skotheim het zilver. Makenson Gletty gaat naar huis met de bronzen medaille. Kevin Mayer kan zijn sterke tweede dag niet bekronen, hij zakt door het ijs in de 1.500 meter en eindigt op de vijfde plaats.

Eindstand tienkamp

1. Johannes Erm (Est) 8.764 punten
2. Sander Skotheim (Noo) 8.635
3. Makenson Gletty (Fra) 8.606
4. Niklas Kaul (Dui) 8.547
5. Kevin Mayer (Fra) 8.476
6. Dario Dester (Ita) 8.235
7. Manuel Eitel (Dui) 8.212
8. Jente Hauttekeete (Bel) 8.156
9. Tim Nowak (Dui) 8.150
10. Vilém Strasky (Tsj) 8.088
...12. Jeff Tesselaar (Ned) 8.079

Hoogspringen | Uitbundige Tamberi pakt goud, Amels snel klaar

 • Reuters
 • Reuters
 • AFP

De finale van het hoogspringen was niet aan Douwe Amels besteed. De Nederlander ging in één keer over de aanvangshoogte (2,17 meter) maar drie pogingen op 2,22 meter mislukten. Hij wordt elfde.

De strijd om het goud werd een spektakelstuk met in de hoofdrol Vladyslav Lavskyy en - natuurlijk - Gianmarco Tamberi. De Italiaan legde de lat uiteindelijk op 2,37 meter, te hoog voor de Oekraïner.

Tamberi dook eroverheen en dan is het feest. De man met de halve baard maakt het hele Olimpico gek.

Hoogspringer Amels had liever meer dan een goede sprong gehad: 'Gemiste kans'

10.000 meter | Tactiek betaalt zich uit in medaille voor Van Es: 'Supergaaf'

"De tactiek was gewoon: volgen, volgen, volgen en dan aan het einde afsprinten. Ik weet dat mijn sprint best wel goed kan zijn, dus ik wilde mijn moment afwachten."

Van Es had al gezien dat Nadia Battocletti in topvorm was, en liet zich dus niet gek maken door de versnelling van de Italiaanse. "Ik probeerde mijn energie zo in te delen dat ik de finish nog goed kon halen. Het was een te groot risico om vol achter haar aan te sprinten. Ik denk dat dit het hoogst haalbare was."

En dus mag ze het podium op: "Supergaaf!"

10.000 meter | ZILVER Van Es!

Diane van Es houdt stand en moet alleen passen op de versnelling van Nadia Battocletti. Maar ook Van Es versnelt nog en daarmee laat ze Megan Keith achter zich.

Van Es loopt het geweldig uit en pakt met een dik persoonlijk record (30.57,24) het zilver! Het goud is voor de Italiaanse Battocletti, zij finisht in een Italiaans record (30.51,32) en pakt de dubbel. Eerder deze week werd ze ook al Europees kampioene op de 5.000 meter.

De Britse Keith pakt het brons.

 • NOS
 • Reuters
  Diane van Es
 • NOS
  Megan Keith, Nadia Battocletti en Diane van Es

10.000 meter | Van Es op medaillekoers

Diane van Es loopt nog altijd in de kopgroep, waar een voor een concurrentes afhaken. Van Es loopt nu alleen nog met de Britse Megan Keith en Italiaanse Nadia Battocletti.

De voorsprong op de achtervolgers, of gelosten, groeit. Van Es gaat voor een medaille!

Nadia Battocletti voor Diane van Es in de kopgroep

400 m horden | Smidt: 'Liep tegen muur op, zag helemaal zwart'

Smidt loopt tegen muur in hordenfinale: 'Ik zag helemaal zwart'

10.000 meter | Van Es mee in kopgroep

Diane van Es loopt goed mee in de voorste groep op de 10.000 meter. De andere Nederlanders hebben de kopgroep moeten laten gaan.

Van Es kiest een veilig plekje en blijft steeds op derde, vierde positie lopen.

Diane van Es in de kopgroep

Bekijk de gouden race van Femke Bol

Bol met overmacht naar nieuwe Europese titel op 400 m horden, Peeters pakt brons

400 m horden | Bol en Peeters op podium: 'Echt ongekend'

"Het blijft heel bijzonder om een EK te winnen", zegt Europees kampioene Femke Bol, met de Nederlandse vlag om haar schouders. De sfeer hier is absurd, heel gaaf. En dan met Cathelijn op drie, dat is echt ongekend toch?!"

Peeters: "Ik wilde zo graag goed lopen, dit was mijn kans op een medaille. En het is gelukt!" Tot de laatste meters leek ze zelfs voor het zilver te strijden. "Zilver is misschien wel mooier, maar het maakt me helemaal niets uit, ik heb mijn medaille."

Bol en Peeters samen op het podium in Rome: 'Echt ongekend'

10.000 meter (v) | Vijf Nederlanders in actie

De 10.000 meter is begonnen, liefst vijf Nederlandse atletes strijden mee in dit spektakel: Diane van Es, Veerle Bakker, Jasmijn Lau, Silke Jonkman en Jennifer Gulikers.

400 m horden | GOUD! Bol Europees kampioen, Peeters brons

Femke Bol en Cathelijn Peeters

Femke Bol doet het. Als titelverdediger en huizenhoog favoriet toont ze haar klasse in Rome. Bol komt goed in haar ritme en heeft bij het ingaan van de tweede bocht al een voorsprong op de rest. Op het laatste rechte stuk loopt ze alleen maar verder weg en trekt door tot op de streep. Bol finisht in 52,49 seconden, de snelste tijd ooit gelopen op een EK.

Cathelijn Peeters knokt voor de medailles, en ze doet het! Peeters pakt brons en gaat met Bol mee het podium op. Het zilver gaat naar Louise Maraval, de Française loopt een persoonlijk record (54,23) en blijft daarmee Peeters (54,37) net voor.

 • Reuters
  Femke Bol
 • Reuters
  Femke Bol

Finale 400 m horden | Bol onverslaanbaar?

Warholm favoriet? Bij de vrouwen is het nog duidelijker: niemand lijkt Femke Bol zo te kunnen bedreigen in deze finale. De regerend Europees kampioene verloor al bijna twee jaar geen wedstrijd meer op haar favoriete onderdeel.

Kan Cathelijn Peeters mee in het spoor van haar landgenote naar het podium?

Femke Bol begroet het publiek in het Olimpico

Finale 400 m horden | Goud Warholm, Smidt achtste

Karsten Warholm maakt zijn favorietenstatus helemaal waar in de finale. De Noor wint met overmacht in 46,99 seconden. Nick Smidt speelt een bijrol, hij komt na 49,43 als laatste over de streep.

Warholm (28) pakt zijn derde EK-goud op dit onderdeel. Het zilver is voor de Italiaan Alessandro Sibilio, Carl Bengtström pakt brons.

Warholm prolongeert Europese titel op 400 m horden, Smidt achtste

Finale 400 m horden | Smidt vol zelfvertrouwen

De finalisten van de 400 meter horden worden voorgesteld aan het publiek. Nick Smidt heeft baan 4, De 27-jarige Nederlander bulkt van zelfvertrouwen na zijn sterke race in de halve finales. Wat kan hij zo in de strijd om de medailles?

Nick Smidt

Finale hoogspringen | Goede start Amels

Douwe Amels gaat in één poging over de aanvangshoogte (2,17 meter) in de finale van het hoogspringen.

Voor de Nederlander staat er wellicht meer op het spel dan alleen het eremetaal op dit EK. Amels heeft zich namelijk nog niet geplaatst voor de Olympische Spelen. De internationale limiet voor een startbewijs in Parijs ligt op 2,33 meter. Plaatsing via de wereldranglijst is ook nog mogelijk, dan moet Amels wel voldoen aan de nationale eis (2,28 meter).

Douwe Amels over 2,17 meter

Muzikale onderbreking: de president komt binnen

Het atletiekprogramma wordt even gepauzeerd, want de president van Italië komt het Stadio Olimpico binnen. Speciaal voor president Sergio Mattarella wordt het volkslied gespeeld door een band pal voor zijn plaats op de tribune. Het aanwezige publiek zingt, natuurlijk, mee.

 • NOS
 • NOS
  Sergio Mattarella
 • NOS

Tienkamp | Persoonlijk record Tesselaar

Jeff Tesselaar

De derde en laatste poging gaat nog beter! Jeff Tesselaar werpt verder dan hij ooit in een wedstrijd deed: 51,05 meter. Dat levert toch weer extra punten op, Tesselaar mag er 604 bijschrijven op het onderdeel speerwerpen.

Voor het klassement niet genoeg om nog iets te stijgen, want er is goed geworpen vanavond. Maar met zijn vierde persoonlijke record in de eerste negen onderdelen is hij bezig aan een mooie tienkamp.

Het slotstuk, de 1.500 meter, staat om 22.30 uur op het programma.

Stand tienkamp na speerwerpen

1. Johannes Erm (Est) 7.986 punten
2. Kevin Mayer (Fra) 7.893
3. Makenson Gletty (Fra) 7.846
4. Sander Skotheim (Noo) 7.840
5. Niklas Kaul (Dui) 7.720
6. Manuel Eitel (Dui) 7.530
7. Dario Dester (Ita) 7.446
8. Thomas van der Plaetsen (Bel) 7.432
9. Jente Hauttekeete (Bel) 7.404
10. Felix Wolter (Dui) 7.389
...16. Jeff Tesselaar (Ned) 7.245

Tienkamp | Goede tweede poging Tesselaar

Met zijn tweede poging bij het speerwerpen komt Jeff Tesselaar in de buurt van zijn persoonlijk record (50,55 meter). Na 46,62 meter komt hij nu tot een afstand van 49,69 meter. Heel aardig, maar het blijft een minder onderdeel voor de Nederlander.

Ook in de B-groep zitten mannen die meters verder gooien, zoals de Italiaan Dario Dester. Hij liet zojuist met 63.66 meter een persoonlijk record noteren.

Jeff Tesselaar

Voorbereidingen op de grote finales

Douwe Amels (links) en Gianmarco Tamberi in de call-room

Hoogspringer Douwe Amels maakt straks zijn opwachting in de finale. De negenvoudig Nederlands outdoorkampioen eet nu nog rustig een banaan in de call room, waar hij wacht samen met onder anderen Gianmarco Tamberi, de Italiaanse olympisch, wereld- en Europees kampioen.

Femke Bol begint aan de warming-up. De finale van de 400 meter horden begint om 21.18 uur.

Femke Bol bereidt zich voor op de finale

Tienkamp | Mayer zet opmars door, Rooth uitgestapt

De Est Johannes Erm behoudt zijn leiding in de tienkamp, maar ziet Kevin Mayer uit Frankrijk naderen. De Fransman beleeft een uitstekende tweede dag en zet nu 67,02 meter neer bij het speerwerpen. Alleen Niklas Kaul werpt verder (75,45 meter) in de eerste groep.

Mayer schuift op naar de voorlopige tweede plaats. Zijn landgenoot Makenson Gletty zakt een plekje, hij kwam tot 56,69 meter.

Markus Rooth, die derde stond in het klassement, is niet begonnen aan het speerwerpen. De Noor heeft een blessure opgelopen bij het polsstokhoogspringen.

Kevin Mayer

Tienkamp | Speerwerpen van start

De avondsessie in Rome is begonnen. De eerste groep tienkampers is aan zet bij het speerwerpen, het voorlaatste onderdeel van de meerkamp. De grootste kanshebbers voor de Europese titel zitten in de A-groep.

Nederlander Jeff Tesselaar zit in de B-groep, die over een uurtje aan de buurt is.

Stand na acht onderdelen

1. Johannes Erm (Est) 7.207 punten
2. Makenson Gletty (Fra) 7.146
3. Markus Rooth (Noo) 7.096
4. Sander Skotheim (Noo) 7.083
5. Kevin Mayer (Fra) 7.011
6. Manuel Eitel (Dui) 6.837
7. Niklas Kaul (Dui) 6.747
8. Felix Wolter (Dui) 6.746
9. Finley Gaio (Zwi) 6.743
10. Jente Hauttekeete (Bel) 6.718
...14. Jeff Tesselaar (Ned) 6.641

Avond vol finales

Vanavond wordt in Rome op acht onderdelen om de medailles gestreden. Van hoogspringen met Douwe Amels tot titelverdedigster en topfavoriete Femke Bol op de 400 meter horden.

Programma avondsessie:

 • Vanaf 19.05 uur: Tienkamp, speerwerpen met Jeff Tesselaar
 • 20.35 uur: Finale hoogspringen, met Douwe Amels
 • 20.55 uur: Finale hinkstapspringen (m)
 • 21.05 uur: Finale 400 meter horden (m), met Nick Smidt
 • 21.18 uur: Finale 400 meter horden (v), met Femke Bol en Cathelijn Peeters
 • 21.30 uur: Finale 10.000 meter (v), met Diane van Es, Veerle Bakker, Jasmijn Lau, Silke Jonkman en Jennifer Gulikers
 • 21.36 uur: Finale speerwerpen (v)
 • 22.30 uur: Tienkamp, afsluitend onderdeel: 1.500 meter, met Tesselaar
 • 22.53 uur: Finale 200 meter (v), met Tasa Jiya

Vanaf 19.00 uur is de volledige avondsessie te zien in deze livestream, en vanaf 21.11 ook op NPO3.

Tienkamp | Tesselaar veertiende na acht onderdelen

Spanning in tienkamp op EK, persoonlijk record en tegenvaller voor Tesselaar

Het onderdeel polsstokhoogspringen ging nog lang door in het Stadio Olimpico, maar inmiddels kan het tussenklassement in de tienkamp worden opgemaakt. Jeff Tesselaar was heel goed bezig en stond even zesde, maar zakt na het laatste onderdeel toch flink. Hij staat na zijn 4,20 meter bij het polsstokhoogspringen op de veertiende plaats met 6.641 punten.

Johannes Erm uit Estland gaat aan de leiding met 7.207 punten, gevolgd door de Fransman Makenson Gletty (7.146) en het Noorse duo Markus Rooth (7.096) en Sander Skotheim (7.083). Kevin Mayer maakt vandaag een flinke opmars. De tweevoudig wereldkampioen staat nu vijfde met 7.011 punten.

Johannes Erm gaat over 5,20 meter.

Protest bij 4x400 m mannen afgewezen, Nederland mist EK-finale, Spelen heel ver weg

De Nederlandse mannenploeg op de 4 x 400 meter is bij de EK definitief uitgeschakeld. De Nederlanders tekenden na de serie, waarin de ploeg vierde werd in 3.03,50, protest aan. Slotloper Isaya Klein Ikkink werd bij de laatste wissel zwaar gehinderd door een Britse atleet. De jury concludeerde dat er voor hem echter ruimte was aan de buitenkant om te passeren.

Nu de Nederlandse ploeg, drie jaar geleden verrassend winnaar van olympisch zilver in Tokio, de finale mist zijn de OlympIsche Spelen in Parijs heel ver weg. Formeel is er nog een kans op kwalificatie, maar op dit moment komt de ploeg niet in aanmerking voor een van de twee startbewijzen die op basis van tijd worden toegewezen. De kwalificatieperiode loopt tot 30 juni, maar wedstrijden op de 4x400 meter zijn er eigenlijk niet meer.

Estafettemannen komen tekort voor finaleplaats op 4x400 meter

Tienkamp | Tesselaar klaar bij polsstokhoogspringen

Na een goede start van de tweede dag is Jeff Tesselaar snel klaar bij het polsstokhoogspringen. Hij springt over 4,10 en 4,20 meter, maar vervolgens lukt het in drie pogingen niet om 4,40 meter te slechten. Veel concurrenten springen nog even door, Tesselaar schrijft 673 punten bij. Wat dat betekent voor de tussenstand in de tienkamp, zien we na dit onderdeel.

Tesselaar gaat vanavond verder met de tienkamp, dan staan het speerwerpen en de afsluitende 1.500 meter op het programma.

Verspringen | Hondema mist finale net: 'Heel zuur'

Verspringster Pauline Hondema redt het net niet in de kwalificatie. Haar derde poging is met 6,63 meter ver, maar uiteindelijk niet ver genoeg.

Het is haar beste sprong van dit seizoen en die lijkt in eerste instantie goed voor de twaalfde plaats en de finale, maar Filippa Kviten komt in haar laatste poging ook op 6,63 uit. De op één na beste sprong van de atlete uit Cyprus (6,57) is verder dan die van Hondema (6,17), die daardoor als dertiende eindigt en de finale mist.

Bekijk hier de ontknoping van de kwalificatie en de reactie van Pauline Hondema:

4 x 100 m | Vrouwenploeg naar finale

Nadine Visser, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya finishen als tweede in de series en gaan door naar de finale over 4x100 meter.

Slotloopster Jiya leidt de ploeg, al zeker van een olympisch ticket, naar de tweede plaats achter Frankrijk. Nederland noteert 42,39 seconden, de beste tijd van dit seizoen.

Vrouwenploeg plaatst zich voor EK-finale 4x100 meter

Tienkamp | Persoonlijk record Tesselaar met discus, voorlopig negende

Jeff Tesselaar maakt een goed debuut op een groot internationaal titeltoernooi. Bij het discuswerpen, het zevende onderdeel van de tienkamp, tekent de 21-jarige atleet voor een persoonlijk record van 46,13 meter. Daardoor bezet hij de negende plaats in het klassement met 5.968 punten.

Tienkamper Tesselaar maakt indruk met persoonlijk record bij discuswerpen

4 x 100 m | Sterk optreden Nederlandse mannen, finaleplaats na seriezege

De Nederlandse mannenploeg weet zich wel te kwalificeren voor de EK-finale. Het kwartet Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok en Nsikak Ekpo loopt een sterke race en wint de serie in 38,34 seconden. De finale is woensdagavond.

Net als de mannen op de 4 x 400 meter strijdt de mannenploeg op de 4 x 100 nog om een olympisch ticket. Dat moet ook op tijd gebeuren. Op de internationale ranglijst bezet Nederland de zeventiende plaats momenteel. Net als nummer zestien Trinidad en Tobago heeft de ploeg 38,30 staan. Woensdagavond krijgt de ploeg opnieuw een kans de eigen toptijd aan te scherpen.

Sprintploeg wint serie op 4x100 meter en gaat naar EK-finale

4x400 m | Vrouwenploeg redt het net

De Witte maakt achterstand goed en loodst estafettevrouwen naar finale 4x400 m

De Nederlandse vrouwen halen de finale van de 4x400 meter wel. Daar is een forse inspanning van Lisanne de Witte voor nodig. Ze lag als slotloopster op het laatste rechte stuk op de vierde plaats. Met een geweldige sprint verdringt ze Noorwegen van de derde plaats. De Noorse slotloopster valt over de finish maar zet nog wel een nationaal record neer.

Nederland, dat al zeker is van een olympisch startbewijs, liep de serie zonder Femke Bol en Lieke Klaver.

Anne van de Wiel, Eveline Saalberg, Myrte van der Schoot en Lisanne de Witte

4x400 m | Klein Ikkink: 'Deur werd dichtgegooid'

Isayah Klein Ikkink is van mening dat het protest van Nederland op de 4x400 meter kans van slagen heeft. "Die Brit gooide de deur bewust dicht toen ik hem aan de binnenkant wilde passeren. Dat kan echt niet."

Voor Nederland hangt er veel vanaf. De ploeg moet zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen en die kans is door de uitschakeling in de series uiterst klein geworden.

'Groot-Brittannië belemmerde ons, verschil tussen finale en gestrand zijn'

4x400 m | Mannenploeg uitgeschakeld, protest Nederland wegens hinderen

De Nederlandse mannenploeg op de 4x400 meter slaagt er niet in de EK-finale te halen. De ploeg bestaande uit Isayah Boers, Terrence Agard, Ramsey Angela en Isaya Klein Ikkink is met 3.03,50 te langzaam om als een van de twee tijdsnelste verliezers door te mogen naar de eindstrijd.

Nederland is in protest gegaan, omdat slotloper Klein Ikkink door een Brit werd gehinderd bij de laatste wissel. Voorlopig eindigt de Nederlandse ploeg als negende.

Olympische Spelen bijna onmogelijk

Nederland, dat drie jaar jaar geleden zilver veroverde bij de Olympische Spelen in Tokio, moet vrezen voor de Spelen in Parijs. De ploeg miste in mei op de Bahama's een olympisch ticket en kan alleen op basis van een hele goede tijd kwalificatie afdwingen. Er zijn echter amper wedstrijden op de 4x400 meter. De EK in Rome vormde zo'n beetje de laatste kans.

Op de wereldranglijst bezet Nederland de achttiende plaats. Een tijd laag in de 2 minuten en 59 seconden is nodig om de top zestien in te komen.

Verslagenheid bij de Nederlandse ploeg op de 4x400 meter

4x400 m | Mannenploeg in de wachtkamer

Isayah Boers, Terrence Agard, Ramsey Angela en Isaya Klein Ikkink zitten na de series in de wachtkamer. Het Nederlandse kwartet eindigt in de serie als vierde in 3.03,50. De eerste drie gaan rechtstreeks naar de finale. Nederland moet hopen dat de tijd snel genoeg is voor een finaleplaats.

Tienkamp | Fransman Gletty mag hordenrace overdoen

Makenson Gletty mag na een protest zijn race op de 110 meter horden overdoen. Hij loopt met 13,88 seconden een persoonlijk record en keert terug in de top van het klassement. De Nederlander Jeff Tesselaar stond zevende voor de race van Gletty. Inmiddels zijn de tienkampers aan het discuswerpen begonnen.

Tienkamper Gletty doet de horden twee keer, na herkansing weer in top klassement

4x400 m | Waarom moeten de mannenestafetteploeg zich nog plaatsen voor Parijs 2024?

Bij de in mei gehouden World Relays op de Bahama's werden op de 4x100 meter, de 4x400 meter en de 4x400 meter gemengd tickets voor de Olympische Spelen verdeeld.

De ploegen moesten daar bij de beste veertien eindigen. De Nederlandse mannenploegen op de 4x100 en 4x400 slaagden daar niet in. Drie jaar geleden veroverden de Nederlandse mannen bij de Olympische Spelen van Tokio verrassend zilver op de 4x400 meter, nu zitten ze in de wachtkamer. De vrouwenploegen en de gemengde estafetteploeg 4x400 meter zijn zeker van Parijs.

De resterende twee olympische tickets per discipline worden verstrekt op basis van de beste tijden gelopen tussen 1 januari 2023 en 1 juli 2024. De mannenteams hebben dus in ieder geval tot het einde van de maand nog de kans zich via de ranglijst te plaatsen. De races bij de EK in Rome zijn dus belangrijk voor de teams. De Nederlandse mannen hebben toptijden nodig om hoog genoeg op de ranglijst te komen.

4x400 m | Bonevacia blijft aan de kant bij de series, ook geen Bol en Klaver in de series

Liemarvin Bonevacia loopt straks niet in de series van de 4x400 meter. De winnaar van brons maandagavond op de 400 meter krijgt rust. De Nederlandse mannenploeg moet zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen en heeft daarvoor een goede tijd nodig. Nederland start om 10.45 uur met Isayah Boers, Terrence Agard, Ramsey Angela en Isaya Klein Ikkink.

Bij de vrouwen, die al wel in bezit zijn van een olympisch ticket, krijgen Femke Bol en Lieke Klaver rust. Klaver kwam maandagavond nog laat in actie in de finale van de 400 meter. Daarin veroverde ze brons. Bol loopt vanavond de finale van de 400 meter horden. De vrouwenploeg loopt in de serie met Eveline Saalberg, Anne van de Wiel, Myrte van der Schoot en Lisanne de Witte.

Bij de estafettes plaatsen de nummers één, twee en drie van de twee series zich direct voor de finale op woensdagavond. De twee snelste verliezers worden aan de finale toegevoegd.

Tienkamp | Tesselaar begint goed aan tweede dag

Tienkamper Jeff Tesselaar begint voortvarend aan de tweede dag. De 21-jarige debutant op een groot titeltoernooi werkt de 110 meter horden af in 14,61 seconden, zijn beste prestatie dit seizoen op dit onderdeel. Na het zesde onderdeel staat de Noord-Hollander op de zevende plaats in het klassement 5.178 punten.

Na zes onderdelen gaat de Noor Sander Skotheim aan de leiding met 5.502 punten. De Fransman Makenson Gletty komt in de derde serie veel te laat uit het startblok. De nummer drie na de eerste dag ziet zijn kansen op succes flink slinken na zijn 15,30 seconden. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. Waarschijnlijk heeft hij het startschot niet goed gehoord. Gletty is woedend en beklaagt zich bij de jury.

Tienkamper Jeff Tesselaar

Het programma van vandaag

In de ochtendsessie:

 • 9.35 uur: Tienkamp, 110 meter horden met Jeff Tesselaar
 • 10.35 uur: Verspringen, kwalificatie met Pauline Hondema
 • 10.45 uur: 4x400 meter (m) series, met Nederland
 • 11.15 uur: 4x400 meter (v) series, met Nederland
 • 11.35 uur: Tienkamp, discuswerpen met Tesselaar
 • 12.09 uur: 4x100 meter (m) series, met Nederland
 • 12.39 uur: 4x100 meter (v) series, met Nederland
 • 13.10 uur: Tienkamp, polsstokhoogspringen met Tesselaar

En vanavond, onder meer:

 • 20.35 uur: Finale hoogspringen (m), met Douwe Amels
 • 21.05 uur: Finale 400 meter horden (m), met Nick Smidt
 • 21.18 uur: Finale 400 meter horden (v), met Femke Bol en Cathelijn Peeters
 • 21.30 uur: Finale 10.000 meter (v), met Diane van Es, Veerle Bakker, Jasmijn Lau, Jennifer Gulikers en Silke Jonkman
 • 22.53 uur: Finale 200 meter (v) met Tasa Jiya

Terug naar gisteren: Klaver en Bonevacia schitteren met brons

Binnen tien minuten was de Nederlandse atletiekploeg maandagavond bij de Europese kampioenschappen in Rome twee bronzen medailles rijker.

Veteraan Liemarvin Bonevacia (35) stuntte acht jaar na zijn bronzen medaille bij de EK in Amsterdam met een bronzen medaille op de 400 meter. Lieke Klaver kopieerde even later zijn klassering. Voor haar was het brons de eerste individuele medaille op een internationaal titeltoernooi in buitenlucht.

Uitgerekend het tweetal dat op de openingsdag niet in de juiste vorm stak om de favoriete Nederlandse estafetteploeg op de 4x400 meter gemengd naar goud te loodsen, schitterde maandag in Stadio Olimpico.

Buongiorno!

Welkom op dag 5 van de EK atletiek in Rome. Hier houden we je de hele dag op de hoogte van de verrichtingen van de Nederlandse (en Europese) topatleten in het Stadio Olimpico.

Vandaag staat er heel veel estafetteactie op het programma. Vier Nederlandse teams komen 's ochtends in actie. Ook gaat Jeff Tesselaar na zijn sterke eerste dag verder op de tienkamp, hij begint al om 9.35 uur met de 110 meter horden. Later probeert Pauline Hondema zich te plaatsen voor de finale van het verspringen.

In de avond staan er vijf finales met Nederlanders op het programma. Femke Bol maakt jacht op haar tweede Europese titel op de 400 meter horden.

Wie, wat en hoe laat, zetten we zo op een rijtje.

Veel plezier!