Zilver voor de gemengde estafetteploeg
NOS SportAangepast

Estafettevrouwen pakken alsnog olympisch ticket, Bol leidt gemengde ploeg naar zilver

De Nederlandse estafetteploegen hebben op de World Relays een derde ticket voor de Olympische Spelen veroverd. In de herkansingsronde van het officieuze wereldkampioenschap snelden de vrouwen op de 4x400 meter naar de eerste plaats in hun serie, goed voor deelname in Parijs.

De vrouwen op de 4x100 meter en de gemengde estafetteploeg op de 4x400 meter plaatsten zich zaterdag al voor de Spelen.

Het gemengde team zorgde zondagavond voor het enige Nederlandse eremetaal op de Bahama's door achter de Amerikaanse ploeg tweede te worden in de finale.

De mannenploegen op de 4x100 en 4x400 meter slaagden er niet in zich te verzekeren van een startbewijs voor de Spelen.

Estafettevrouwen grijpen tweede kans op 4x400 meter voor olympisch ticket

Vincent Kortbeek, technisch directeur van de Atletiekunie, spreekt van een toernooi met ups en downs. "Jammer genoeg zijn het niet alleen maar ups, maar de tussenstand richting Parijs is overwegend positief", aldus Kortbeek.

"Met drie van de vijf teams direct gekwalificeerd mogen we spreken van een redelijk goed resultaat. Zeer goed was als de mannen 4x100 en 4x400 zich ook hadden geplaatst."

Wederom kwamen wereldtoppers Femke Bol en Lieke Klaver niet in actie in de vrouwenploeg op de 4x400 meter, zij werden ingezet in de finale van de gemengde estafette. Zonder Bol en Klaver miste het Oranje-kwartet zaterdag de eerste kans op olympische kwalificatie, en daarmee ook de finale.

De estafettevrouwen plaatsen zich voor de Olympische Spelen

In de herkansing wonnen Eveline Saalberg, Myrte van der Schoot, Lisanne de Witte en Cathelijn Peeters zondagavond met overmacht in 3.27,45.

Mannenteams nog niet geplaatst

Bij de mannen op dezelfde afstand ging het ook in de herkansing niet snel genoeg. Eugene Omalla, Terence Agard, Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia werden achter Brazilië, Trinidad en Tobago en Frankrijk vierde in hun serie. Voor de eerste twee van elke serie lag een olympisch startbewijs klaar.

De mannenploeg veroverde tijdens de Olympische Spelen in Tokio knap zilver op de 4x400 meter. Plaatsing voor Parijs is nog steeds mogelijk, twee startplekken zijn voorbehouden aan landen met de snelste seizoenstijden van teams die zich niet via de World Relays hebben gekwalificeerd.

Ook de sprintploeg op de 4x100 meter moet hopen op dat achterdeurtje. De mannen konden in de herkansing door een mislukte wissel geen gooi door naar een finish in de top twee.

Na goed werk van Xavi Mo-Ajok en Taymir Burnet streed Hensley Paulina met Ghana en Nigeria om de winst, maar hij kreeg het stokje niet in de handen van slotloper Onyema Adigida.

Sprintploeg krijgt stokje niet rond en mist directe kwalificatie voor Spelen

De vrouwen hadden zich wel geplaatst voor de finale op de sprintafstand. Met het olympisch ticket op zak konden N'Ketia Seedo, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya de krachten meten met de wereldtop.

Nederland werd zesde in 43,07, op ruime afstand van een ijzersterk Amerikaans kwartet (41,85).

Zilver met Klaver en Bol

De afvaardiging van de Verenigde Staten sleepte in Nassau vier van de vijf gouden medailles in de wacht. Ook in de finale van de gemengde estafette ging het goud naar de VS, daarachter sleepte Bol met een sterke slotronde de zilveren medailles uit het vuur.

Bol was de Ierse slotloopster Sharlene Mawdsley maar net voor aan de streep. Met Isayah Boers, Isaya Klein Ikkink en Lieke Klaver noteerde zij uiteindelijk 3.11,45.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl