EK atletiek-blog
NOS SportAangepast

Bonevacia verrast met brons: 'Voor mijn zoontje' • Klaver trots: 'Wilde dit heel graag'

Dit was de vierde dag van de EK atletiek in Rome, met in de avondsessie onder meer:

liveblog gesloten

Tot morgen

De vierde dag van de Europese kampioenschappen hebben de Nederlandse atletiekploeg twee bronzen medailles op de 400 meter opgeleverd. Liemarvin Bonevacia en Lieke Klaver zorgden voor het eremetaal Dinsdag de voorlaatste dag in Rome. Dan gaat Femke Bol in de avonduren op jacht naar haar tweede Europese titel op de 400 meter horden. Bedankt voor het volgen en tot morgen.

400 meter | Klaver met haar medaille

En ook Lieke Klaver glundert verder bij de podiumceremonie. Na estafettemedailles op WK's (goud en zilver) en EK's (goud en brons) heeft ze nu ook haar eerste individuele medaille op een groot titeltoernooi in de buitenlucht.

Klaver krijgt eindelijk haar individuele plak bij een buitentoernooi

400 meter | Medailleceremonie met Bonevacia

Liemarvin Bonevacia geniet verder op het podium bij de medailleceremonie. De 35-jarige atleet krijgt het brons omgehangen en maakt er, zoals hij dat zo goed kan, een feestje van.

Brons voor trotse en blije Bonevacia

200 meter | Mumenthaler Europees kampioen na herstart

Niet voor het eerst deze week is een herstart nodig. Joshua Hartmann start vals. De Duitser is duidelijk te vroeg weg. Waar eerder telkens de gele kaart werd getrokken, wordt Hartmann weggestuurd. Hij mag niet meedoen in de finale.

De tweede start verloopt gelukkig correct en bij het uitkomen van de bocht lopen vier mannen op gelijke hoogte vooraan. Timothé Mumenthaler heeft de beste eindsprint, hij wint goud in 20,28.

De Zwitser houdt de rappe Italiaan Filippo Tortu (20,41) achter zich. William Reais (20,47) gaat met zijn landgenoot Mumenthaler mee het podium op, goud en brons voor Zwitserland dus.

Zwitser Mumenthaler verrast met Europese titel op 200 meter

Tienkamper Tesselaar: 'Doel is hier ervaring opdoen, we moeten realistisch blijven'

De jonge EK-debutant uit Noord-Holland staat er na de eerste dag van de tienkamp heel goed voor met de vijfde plaats met 4.281 punten. "Podium? We moeten wel realistisch blijven. Ik ben nog jong, 21 jaar. Het doel hier is ervaring opdoen. Dit is de eerste keer dat ik op zo'n groot kampioenschap sta", aldus de meerkamper, die twee persoonlijke records(verspringen en 400 meter) neerzet. "Ik ga hier veel baat bij hebben."

De Noor Sander Skotheim leidt met 4.566 punten. "Morgen nog vijf onderdelen. Het is genieten hier. Er zitten een paar duizend mensen op de tribune. Moet je nagaan als het hier bij een voetbalwedstrijd uitverkocht is. Dit was een geweldige dag."

Tienkamper Tesselaar geniet van zijn eerste grote titeltoernooi: 'Ervaring opdoen'

De tienkamp gaat morgen verder. Dan staan de onderdelen 110 meter horden, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en 1.500 meter op het programma. Bekijk hier de tussenstand na de eerste vijf onderdelen:

Tussenstand na dag 1

1. Sander Skotheim (Noo) 4.566 punten
2. Johannes Erm (Est) 4.541
3. Makenson Gletty (Fra) 4.539
4. Markus Rooth (Noo) 4.456
5. Jeff Tesselaar (Ned) 4.281
6. Manuel Eitel (Dui) 4.269
7. Kevin Wolter (Dui) 4.259
8. Kevin Mayer (Fra) 4.230

Kogelslingeren | Fantini bezorgt Italië achtste goud

Sara Fantini brengt het Italiaanse publiek in vervoering met het goud bij het kogelslingeren. Dat is de achtste Europese titel voor Italië al tijdens deze EK in Rome.

Met 74,18 meter troeft Fantini de ervaren Anita Wlodarczyk af. 15 van de 20 beste pogingen ooit staan op naam van de Poolse. Maar ook zij komt met 72,92 meter niet aan de afstand van Fantini en moest genoegen nemen met zilver.

Het brons is voor Rose Loga (Fra, 72,68 meter).

Tienkamp | Tesselaar loopt PR op 400 meter

Jeff Tesselaar sluit de eerste dag van de tienkamp in stijl af. Hij loopt een persoonlijk record op de 400 meter. Tesselaar komt na 47,77 als vierde van zijn serie over de streep en kan 920 punten bijtellen. Daarmee stijgt hij naar de vijfde plek in de tienkamp!

Tienkamper Tesselaar sluit eerste dag af met pr op 400 meter en staat vijfde

400 meter | Bekijk hier de bronzen races van Klaver en Bonevacia

Klaver pakt medaille op 400 meter, brons maximale in sterke EK-finale
Bonevacia pakt brons op 400 meter, Belg Doom pakt Europese titel

Polsstokhoogspringen | Moser troeft Stefanidi af voor goud

Angelica Moser springt naar de Europese titel! De Zwitserse werd die drie jaar geleden bij de EK indoor in Torún ook al Europees kampioen.

In de finale haakte titelverdedigster Wilma Murto uit Finland al snel af met drie gemiste pogingen op 4,58 meter. Alle ogen waren daarna gericht op Katerina Stefanidi. De olympisch kampioene van 2016, die ook bij de WK van 2017 en de EK's van 2016 en 2018 de beste was, ging foutloos over 4,73 meter en leek hard op weg naar goud.

De 26-jarige Moser gooit echter roet in het eten door als enige over 4,78 meter te springen. Stefanidi probeert het nog op 4,83 meter, maar dat blijkt te hoog gegrepen. Het brons is voor de Britse Molly Caudery, die net als Stefanidi bleef steken op 4,73 meter maar daarvoor meet foutsprongen noteerde.

Moser troeft Stefanidi af en is Europees kampioen polsstokhoogspringen

400 meter | Klaver blij met 'eigen' medaille: 'Dit wilde ik heel graag'

Lieke Klaver liet zich niet gek maken in de finale. Kaczmarek en Adeleke gingen snel van start, Klaver liep naar eigen zeggen "heel gecontroleerd, thank god. Het ging lekker!"

Echt genieten lukt haar nog niet. "Ik heb gelijk al iets van: 'Hoe ga ik harder rennen? Wat ging er fout?' Ik moet even rustig worden en weer bedenken dat ik dit heel graag wilde, die individuele medaille. Ik had dit echt even nodig. Ik loop al heel lang mee met de top van de wereld. Het was tijd om ook iets tastbaars te hebben, en dan niet alleen met de 4x400 meter."

Klaver wil meteen na brons op 400 meter door: 'Hoe ga ik nog harder rennen?'

400 meter | Bonevacia beloofde zoontje om medaille te winnen

Liemarvin Bonevacia is trots op zijn brons. Dolgelukkig vertelt hij hoe hij voor de finale met zijn zoontje belde. "Papa belooft je, ik kom met een medaille thuis. Ik heb dit voor mijn zoontje gedaan."

Maar hij deed het niet alleen voor zijn zoon: "Ik heb een gebedje gedaan, om een inspiratie te zijn voor alle kinderen." Hij wil mensen inspireren "om door te zetten in het leven".

De 35-jarige Bonevacia omschrijft zichzelf daarna als een "championship guy". "Tactisch heb ik goed gelopen. Ik liep míjn race. Iets zei tegen me: 'geloof in die laatste 100 meter'. Waar het hele jaar verkeerd ging, vandaag pushte ik het met alles."

Bonevacia na brons op 400 meter: 'Ik ben een championship guy, ik liep mijn race'

400 meter | Klaver brons!

Lieke Klaver pakt ook brons! De Nederlandse kan niet mee met Natalia Kaczmarek en Rhasidat Adeleke maar blijft knokken. Klaver zet door en houdt de rest van het finaleveld knap achter zich.

De Poolse favoriet Kaczmarek wint met een supertijd: 48,98! Het zilver is voor Adeleke. De Ierse loopt 49,07, Klaver klokt 50,08.

  • NOS
    Lieke Klaver en Liemarvin Bonevacia vieren samen feest
  • NOS
    Kaczmarek klopt Adeleke

400 meter | Bonevacia sprint naar brons!

Liemarvin Bonevacia lijkt het zwaar te krijgen in de buitenbaan. Bij het uitkomen van de tweede bocht heeft hij een achterstand op de voorste lopers, maar wat een ontzettend sterk slotstuk heeft hij in huis. Bonevacia blijft maar gaan en pakt hier brons.

Na brons op de EK van 2016 flikt hij het nu weer!

De Belg Alexander doom wordt Europees kampioen, hij is de sterkste in een verbeten duel met de Brit Charles Dobson. Doom klokt 44,15, de snelste tijd ooit op een EK. Bonevacia finisht in 44,88.

Bonevacia komt als derde over de streep in de finale

400 meter | Kunnen Bonevacia en Klaver stunten in finales?

Over vijf minuten start Liemarvin Bonevacia in de finale van de 400 meter. Na zijn goede race van gisteren in de halve finales loopt hij over van zelfvertrouwen. Heeft de 35-jarige atleet een stunt in huis in de finale?

Niet veel later (om 21.50 uur) zien we Lieke Klaver in de finale over dezelfde afstand. Klaver hoopt vurig op een individuele medaille op een internationaal titeltoernooi.

Wie volgt Femke Bol op? Zij werd twee jaar geleden Europees kampioen op de 400 meter, maar verdedigt haar titel op deze afstand niet in Rome.

Lieke Klaver bereidt zich voor op de finale

3.000 m steeple | Frans één-tweetje: goud en zilver

Alexis Miellet loopt sneller dan hij ooit gedaan heeft op de 3.000 meter en bekroont dat met de Europese titel! Hij wint in 8.14,01, voor zijn landgenoot Djiilali Bedrani. Het brons is voor de Duitser Karl Bebendorf, die het in de sprint aflegt tegen Bedrani.

Frans feestje op 3.000 meter steeple: Miellet Europees kampioen, Bedrani zilver

Tienkamp | Tesselaar klimt een plaatsje bij hoogspringen

Het hoogspringen ging nog even door met een onemanshow van Sander Skotheim. De Noor sprong over liefst 2,17 meter, drie pogingen op 2,20 meter lukken niet. Skotheim pakt 963 punten en staat nu op 3.633 punten. Daarmee neemt hij de eerste plaats in de tienkamp over van de Fransman Makenson Gletty (3.610 punten).

Jeff Tesselaar scoort met 1,96 meter op dit onderdeel 767 punten. Zijn totaal (3.361 punten) is nu goed voor de zevende plek.

200 meter | Jiya: 'Mijn benen aan het werk gezet'

"Ik merkte uit de bocht dat ik verder naar achteren zat dan ik dacht, dus mijn benen even aan het werk gezet", zegt Tasa Jiya na haar succesvolle halve finale. "Veruit mijn beste race van het seizoen, op een goed moment."

Jiya vertelt dat ze voor de EK een 'mentale knop' om heeft moeten zetten. "Ik heb een moeilijke start van het seizoen gehad, ik was alleen maar doodmoe. Ik was de helft van mijn trainingen aan het huilen."

Wat er na deze opsteker mogelijk is in de finale? "In ieder geval dit herhalen. Het wordt voor mij ook de kunst om te groeien als atleet, na een halve finale als deze het hoofd koel houden."

Jiya bereikt finale op 200 meter: 'Benen aan het werk gezet'

200 meter | Jiya naar finale!

Tasa Jiya plaatst zich voor de finale van de 200 meter. Ze heeft zeker niet de beste start van haar serie in de halve finales, maar dan gaat de versnelling aan. Na de bocht haalt ze stuk voor stuk concurrenten in en met een sterke finish komt ze als tweede over de streep met een tijd van 22,70 seconden.

De Britse Daryll Neita wint de halve finale, zij finisht in 22,51.

Jiya met flinke eindsprint naar EK-finale op 200 meter

Tienkamp | Tesselaar klaar bij hoogspringen

Helaas, een nieuw persoonlijk record zit er vanavond niet in voor Jeff Tesselaar. Maar hij heeft uitstekend gesprongen en sprokkelt aardig wat punten met 1,96 meter (1 centimeter onder zijn PR).

Wat het precies betekent voor de tussenstand in de tienkamp, is nog even afwachten. Een aantal atleten is nog aan het springen.

Tesselaar zien we later vanavond terug. Om 22.36 uur loopt hij de 400 meter.

Jeff Tesselaar bedankt het publiek

Tienkamp | Tesselaar over 1,96 meter

Hij gaat goed! Jeff Tesselaar ging na foutloze sprongen over 1,90 en 1.93 meter even naar binnen voor een sanitaire stop, bij terugkeer ligt de lat op 1,96 meter. De eerste twee pogingen mislukken, maar de derde sprong van de 21-jarige Nederlander is goed.

Hij mag het zo gaan proberen op 1,99 meter. Zo hoog sprong hij nog nooit in een wedstrijd.

Jeff Tesselaar

Tienkamp | Goede start Tesselaar

Jeff Tesselaar begint foutloos aan het hoogspringen. Hij heeft weinig moeite met 1,81 meter, slaat vervolgens een hoogte over en gaat dan ook in één keer over 1,87 meter. De lat gaat in de groep van Tesselaar naar 1,90 meter.

In de andere groep, waarin de op papier betere hoogspringers zijn ingedeeld, ligt de lat inmiddels op 1,96 meter. Sander Skotheim, de topfavoriet op dit onderdeel, heeft nog niet gesprongen. De Noor heeft een persoonlijk record van liefst 2,20 meter.

Jeff Tesselaar bij het hoogspringen

Kijk live naar de avondsessie

Tienkamp | Kan Tesselaar nog hoger?

De tienkamp gaat straks verder met het vierde onderdeel: hoogspringen. Jeff Tesselaar zette daar bij zijn eerste tienkamp van dit jaar een persoonlijk record neer. Op Tenerife sprong hij over 1,97 meter. Lukt het in Rome weer om zo'n prestatie af te leveren?

Later vanavond lopen de tienkampers ook nog de 400 meter.

Na drie onderdelen staat Tesselaar op de achtste plaats.

Tussenstand tienkamp

1. Makenson Gletty (Fra) 2.788 punten
2. Johannes Erm (Est) 2.779
3. Markus Rooth (Noo) 2.754
4. Sander Skotheim (Noo) 2.670
5. Manuel Eitel (Dui) 2.642
6. Kevin Mayer (Fra) 2.636
7. Vilém Strásky (Tsj) 2.630
8. Jeff Tesselaar (Ned) 2.594

Etenstijd, maar wat eet een atleet?

Ook chocolabehoefte houdt Klaver nauwgezet bij: 'Ben 24/7 met voeding bezig'

Elke training wordt bijgehouden, elke gram wordt genoteerd. Lieke Klaver overlegt in de laatste maanden voor de Olympische Spelen alles met haar diëtist van TeamNL.

"We werken met een plusjessysteem. Op een rustdag is mijn koolhydratenbehoefte één plusje. Na een training waarop ik het meest verbrand, is het drie plusjes. Daarop kan ik een beetje baseren hoeveel koolhydraten ik eet. Een extra plusje betekent bijvoorbeeld een extra portie volkoren pasta."

Koolhydraten geven energie, eiwitten bouwen de spieren op. "Na een uurtje krachttraining, wat helemaal niet veel is, eet ik bijna geen koolhydraten. Dan ligt de nadruk meer op eiwitten, want ik ben meer bezig met mijn spieren."

Alles wordt nauwkeurig bijgehouden in een excelsheet waar Klaver en haar diëtist mee werken. "Ook als ik even zin in suiker heb, dan weet hij ervan."

Meer weten? Lees hier hoe een topwetenschapper TeamNL aan voorsprong helpt richting Parijs. En eet smakelijk!

400 m | Hoe Klaver en Bonevacia de finales bereikten

Even terug naar gisteravond, toen Lieke Klaver en Liemarvin Bonevacia zich met overtuiging plaatsten voor de finales van de 400 meter.

Klaver ging probleemloos door de halve finales: ze won haar race in 50,58 seconden. De 25-jarige atlete deelde haar race goed in en had op het einde voldoende over om haar concurrentes achter zich te houden. "Langzamerhand begint de vorm te komen", stelde ze vast.

De 35-jarige Bonevacia liep naar de tweede plaats in zijn halve finale (45,17), ook meteen goed voor een finaleplaats. En of hij daar blij mee was: "Ik ben trots op mezelf. Ik kan het onder druk wanneer het moet!"

Bekijk hier de races en reacties van Liemarvin Bonevacia en Lieke Klaver:

Vanavond verder

De ochtendsessie zit erop in Rome, vanavond gaan de EK verder. Om 19.30 zien we Jeff Tesselaar en de andere tienkampers op het onderdeel hoogspringen. Daarna volgen onder meer de finales op de 400 meter, met Lieke Klaver en Liemarvin Bonevacia.

Het avondprogramma:

  • 19.30 uur: Tienkamp, hoogspringen, met Jeff Tesselaar
  • 20.15 uur: Finale polsstokhoogspringen (v)
  • 21.05 uur: Halve finales 200 meter (v), met Tasa Jiya
  • 21.33 uur: Finale Kogelslingeren (v)
  • 21.40 uur: Finale 400 meter (m) met Liemarvin Bonevacia
  • 21.50 uur: Finale 400 meter (v) met Lieke Klaver
  • 22.00 uur: Finale 3.000 meter steeplechase (m)
  • 22.20 uur: Tienkamp, 400 meter, met Tesselaar
  • 22.50 uur: Finale 200 meter (m)

De avondsessie is vanaf 19.30 uur live te bekijken in onze livestream en vanaf 20.37 uur ook te zien op NPO 3.

Via onderstaande links ga je terug naar de hoogtepunten uit de ochtendsessie:

400 m horden | Na zenuwen komt opluchting voor Peeters

"Het was heel spannend, ik moest strijden voor mijn leven maar ik heb het gered", blikt Cathelijn Peeters terug op haar halve finale. "De laatste horden gingen niet zo goed, Ik was heel zenuwachtig, want mijn vorige race ging niet goed."

Maar Peeters kwam als tweede over de streep en is dus, net als Femke Bol, door naar de finale.

"Heel opgelucht. De finale halen was het doel, maar dat moet je nog maar even doen. Het is keihoog niveau."

Peeters opgelucht na bereiken EK-finale 400 m horden: 'Was heel zenuwachtig'

Tienkamp | Tesselaar zakt wat weg bij kogelstoten

Na drie onderdelen op de tienkamp bezet Jeff Tesselaar de achtste plaats. De jonge Nederlander moet een paar plaatsen inleveren bij het kogelstoten. Tesselaar stoot de kogel naar een afstand van 13,53 meter. Het brengt hem op een puntentotaal van 2.594.

De Fransman Makenson Gletty, winnaar van de 100 meter, nestelt zich weer aan kop van het klassement. Hij is de beste kogelstoter met 16,27 meter. Hij leidt met 2.788 punten.

De tienkampers gaan vanavond verder met hoogspringen.

400 m horden | Bol tevreden: 'Precies goed voor vandaag'

"Dit was precies goed voor vandaag", zegt Femke Bol nadat ze zich probleemloos heeft geplaatst voor de finale. "Op papier kan ik chillen in de halve finales, maar dat voelt ook altijd heel gek. Dan denk ik: 'Kan ik dat echt?'." Bovenal is de titelverdedigster blij met de soepele plaatsing voor de finale.

"Ik ga voor een betere race dan in Stockholm. Ik wil de races gebruiken om beter te zijn op te Spelen. De toernooisfeer, alle Italianen hier, maakt het allemaal makkelijker."

Bol kan 'chillen' in halve finale 400 m horden: 'Precies goed voor vandaag'

400 m horden | Ook Peeters bereikt finale 400 m horden

Na Femke Bol plaats ook Cathelijn Peeters zich voor de eindstrijd op de 400 meter horden. De Nederlandse finisht, door een sterk slot, in haar halve finale als tweede (54,66) en dat is voldoende om dinsdagavond mee te strijden om de medailles.

Peeters plaatst zich door goed eindschot voor finale 400 m horden

400 m horden | Bol probleemloos naar finale

Titelverdedigster Femke Bol heeft bij de EK in Rome de finale van de 400 meter horden bereikt. De 24-jarige Nederlandse liep zonder problemen naar de winst in haar halve finale: 54,16 seconden. De finale is dinsdagavond om 21.18 uur.

Bol probleemloos naar EK-finale 400 meter horden

400 m horden | Finalist Smidt heeft grote verwachtingen

Smidt bereikt finale 400 m horden: 'Hield me nog in, morgen gaat alles eruit'

"Ik had verwacht wat harder te lopen, maar het boeit niet. Tijden kijken we niet naar, alleen naar de grote Q", zegt Nick Smidt na het zien van de hoofdletter Q achter zijn naam, het teken dat hij zich direct heeft geplaatst voor de finale.

Voor de eindstrijd belooft hij nog meer in huis te hebben. "Ik hield me nu nog een beetje in, maar morgen gaat alles eruit. Dan ga je me zien schreeuwen", voorspelt hij. "Er waren nog een paar kleine foutjes, ik weet dat ik harder moet aanvallen. Vandaag was ik gefocust op tien clean hurdles."

Smidt is trots en geeft vast een voorproefje, hij schreeuwt het uit en verwijst naar Liemarvin Bonevacia, die gisteravond opviel met dit mooie interview.

Polsstokhoogspringen | Vloon tevreden

"Beetje rommelige wind, maar bijna alle sprongen waren technisch goed", zegt Menno Vloon na het bereiken van de finale. Ondanks "schoonheidsfoutjes", kwam hij uiteindelijk over de benodigde 5,60 meter en staat hij woensdagavond in de finale: "Doel bereikt."

Vloon ondanks regen en wind met polsstok naar EK-finale: 'Doel bereikt'

400 m horden | Smidt naar finale

Nick Smidt heeft zich op de 400 meter horden voor het eerst voor een finale op een groot titeltoernooi geplaatst. De 27-jarige Nederlander liep in zijn halve finale naar de tweede plaats in 49,57 seconden.

De eerste twee kwalificeerden zich rechtstreeks voor de eindstrijd. De race werd gewonnen door titelverdediger Karsten Warholm. De olympisch kampioen uit Noorwegen noteerde 48,75.

Smidt in het spoor van Warholm naar finale 400 meter horden

Polsstokhoogspringen | Vloon naar finale

Hij maakte het wel spannend, maar uiteindelijk kwam alles goed voor polsstokhoogspringer Menno Vloon. Hij ging maandag in de kwalificatie in zijn derde poging over een hoogte van 5,60 meter en kon daarna opgelucht zijn stokken inpakken. Voor hem hadden twaalf concurrenten de hoogte ook al gehaald, dus er stond veel druk op de derde poging op 5,60.

Vloon plaatst zich bij laatste poging voor finale polsstokhoogspringen

Ook Armand Duplantis plaatst zich, uiteraard, voor de finale. Voor de wereldrecordhouder uit Zweden is 5,60 meter een koud kunstje, hij heeft z'n spullen al ingepakt en keert woensdag terug om er ongetwijfeld weer een spektakel van te maken. Ben Broeders blijft vermoedelijk nog wel even hangen in het Olimpico. De Belg is door naar de finale, maar straks loopt zijn vriendin Femke Bol in de halve finales op de 400 meter horden.

1.500 meter | Baltus baalt na val: 'Stond er goed voor'

"Jammer dat het met een ronde te gaan zo mis gaat." Noah Baltus baalt als een stekker van de valpartij in de serie van de 1.500 meter.

"Ik hoopte de finale te halen. Ik wist dat het moeilijk zou worden, maar ik stond er goed voor..." En toen ging het mis: "Het ging nog niet heel hard, dus iedereen komt naar voren. Iemand raakte mijn voet, en dan de benen door elkaar en dan lig je op de grond."

Baltus baalt na val op 1.500 meter: 'Iemand raakte mijn voet, en dan lig je'

Tienkamp | Persoonlijk record Tesselaar bij verspringen, vijfde in klassement

Jeff Tesselaar maakt indruk op de eerste onderdelen van de tienkamp. Na zijn goede 100 meter tekende Tesselaar bij het verspringen met 7,76 meter voor een persoonlijk record. De Noord-Hollander maakte in het klassement een sprong van plaats tien naar plaats vijf. Hij heeft 1.894 punten.

De Est Johannes Erm nam de leiding met 1.990 punten.

1.500 meter | Pech Baltus: val in serie

Baltus loopt EK-finale mis na valpartij in series 1.500 meter

Hij liep lange tijd voorop in zijn serie op de 1.500 meter, maar uiteindelijk ging het helemaal mis voor Noah Baltus. De Nederlander liep in het begin van de laatste ronde in het gedrang en kwam ten val. Hij nam de Duitser Robert Farken mee. Baltus krabbelde op, maar was kansloos om bij de eerste zes te lopen. Dat was de eis voor een finaleplaats. Hij finishte als dertiende.

Wie gaan er wel door? Jakob Ingebrigtsen bijvoorbeeld. De Noor werd in Rome al voor de derde keer Europees kampioen op de 5.000 meter en gaat dat ook proberen op de 1.500 meter. Hij wint de serie en mag zich gaan voorbereiden op de finale, die woensdagavond op het programma staat.

  • AFP
    Jakob Ingebrigtsen is blij na zijn gewonnen serie
  • NOS
    Noah Baltus baalt

Snelste man ter wereld loopt even wat minder snel

Usain Bolt, de inmiddels 37-jarige houder van het wereldrecord op de 100 en 200 meter, loopt even wat moeizamer door een ongelukje bij een vriendschappelijk voetbalduel voor het goede doel. Hij scheurde een achillespees en verliet het veld op Stamford Bridge per brancard.

Tienkamp | Goede start Tesselaar

Jeff Tesselaar (21) is goed begonnen aan zijn tienkamp. De EK-debutant liep op de 100 meter in zijn race naar 10,85 seconden, zijn beste seizoentijd. Tesselaar kwam moeizaam uit het startblok, maar zijn tweede deel van de race was voortreffelijk. Tesselaar verdiende met zijn race 894 punten en staat daarmee na het openingsonderdeel tiende.

De Fransman Makenson Gletty (25) was de snelste op de sprint met 10,55 seconden. Hij leidt met 963 punten.

Prima EK-start voor tienkamper Tesselaar

Hassan doet in Amerika twee afstanden in korte tijd

Terwijl de EK atletiek in Rome in volle gang zijn, is een van Nederlands beste atleten aan de andere kant van de oceaan te bewonderen: Sifan Hassan is daar momenteel actief op het Portland Track Festival in de Verenigde Staten.

De tweevoudig Olympisch kampioene oefende met het oog op de Spelen in Parijs met twee wedstrijden in zeer korte tijd. Eerst liep ze de 5.000 meter, die ze relatief eenvoudig won in een tijd van 14.43,85. Om vlak daarna ook de 1.500 meter te lopen. De rusttijd tussen de twee afstanden van 20 minuten bleek toch wat kort, want Hassan werd in haar tweede race vierde in 4.08,22.

Wie, wat en wanneer?

In het ochtendprogramma:

  • 10.05 uur: Tienkamp: 100 meter horden met Jeff Tesselaar
  • 10.18 uur: Polsstokhoogspringen, kwalificatie met Menno Vloon
  • 11.05 uur: Tienkamp: verspringen met Tesselaar
  • 11.32 uur: 1.500 meter, series met Noah Baltus
  • 12.40 uur: 400 m horden, halve finales met Nick Smidt
  • 13.05 uur: Tienkamp: kogelstoten met Tesselaar
  • 13.15 uur: 400 m horden, halve finales met Femke Bol en Cathelijn Peeters

En vanavond, onder meer:

  • Vervolg tienkamp: hoogspringen en 400 meter, met Tesselaar
  • Halve finales 200 meter met Tasa Jiya
  • Finales 400 meter met Lieke Klaver en Liemarvin Bonevacia
  • Finales polsstokhoogspringen (v), kogelslingeren (v), 300 meter steeplechase (m) en 200 meter (m).

Polsstokhoogspringen | Vliegen met Vloon

Bij het polsstokhoogspringen zijn alle ogen gericht op wereldrecordhouder Armand Duplantis. De Zweed is regerend olympisch, wereld- en Europees kampioen. Maar van 'Mondo' hoeven we niet veel spektakel te verwachten tijdens de kwalificaties. Duplantis zal het waarschijnlijk rustig aan doen en zich gemakkelijk plaatsen voor de finale van woensdagavond.

Menno Vloon hoopt er dan ook bij te zijn. In ieder geval twaalf atleten plaatsen zich voor de finale, waarvoor de eis staat op 5,75 meter. Vloon is Nederlands recordhouder (5,96 meter) en opende vorige maand zijn outdoorseizoen met 5,75 op de Harry Schulting Games in Vught.

Op de vorige EK in München bereikte Vloon wel de finale, maar kwam daarin niet over zijn aanvangshoogte.

Menno Vloon

Tienkamp | Tesselaar maakt EK-debuut

Jeff Tesselaar maakt vandaag zijn debuut op een internationaal titeltoernooi. De 21-jarige Noord-Hollander mag zich meten met de Europese top op de meerkamp.

Met Kevin Mayer bijvoorbeeld. De Fransman is wereldrecordhouder op de tienkamp (9.126 punten) en gaat in Rome voor zijn eerste Europese titel. Mayer is al wel tweevoudig wereldkampioen en heeft twee zilveren olympische plakken.

Tesselaar kan bouwen op zijn recente tienkamp in het Spaanse Arona. Daar leverde de 2,03 meter lange atleet zijn beste prestatie tot nu toe: 8.035 punten. Opnieuw een flinke verbetering, nadat hij vorig jaar al een spong maakte van 7.489 naar 7.753 punten.

In het Olimpico zal hij hopen op een sterke start. Na jaren training van Robin Korving (Nederlands recordhouder op de 110 meter horden) is Tesselaar sterk op de loopnummers. Ook het verspringen, het tweede onderdeel van de tienkamp, ligt hem goed. Tesselaar werd in februari Nederlands indoorkampioen met een afstand van 7,63 meter.

Buongiorno!

Welkom op dag 4 van de EK atletiek in Rome. Hier houden we je de hele dag op de hoogte van de verrichtingen van de Nederlandse (en Europese) topatleten in het Stadio Olimpico.

Vandaag begint het veelzijdige talent Jeff Tesselaar aan de tienkamp, hoopt Menno Vloon met de polsstok naar de finale te vliegen en zien we hordelopers Nick Smidt, Femke Bol en Cathelijn Peeters in de halve finales.

Wie er allemaal nog meer in actie komen, en hoe laat, zetten we zo op een rijtje.

Veel plezier!

Het Stadio Olimpico