EK atletiek-blog
NOS SportAangepast

Bonevacia schreeuwt het uit: 'Trots op mezelf' • Asher-Smith wint 100 meter

Dag 3 van de EK atletiek in Rome:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Daarmee sluiten we het blog af voor vandaag. Morgen zijn we terug voor dag vier van de EK in Rome. Dan komt onder anderen Femke Bol in actie in de halve finales van de 400 meter horden. Lieke Klaver en Liemarvin Bonevacia gaan strijden om de medailles op de 400 meter.

100 meter (v) | Zo pakt Asher-Smith de Europese titel

Asher-Smith verovert het EK-goud op de 100 meter, net als in 2018

1.500 meter (v) | Goud voor Ierse Mageaan

Vlak voor de 100 meter sleepte de Ierse Ciara Mageaan haar hoofdprijs in de wacht. De 32-jarige atlete was de beste op de 1.500 meter. Mageean, die bij de EK van 2016 brons won en bij de EK van 2022 zilver, was in de finale een felle strijd verwikkeld met de Britsen Jemma Reekie en Georgia Bell. De Ierse had in de sprint echter de beste benen en bleef met 4.04,66 Bell 0,67 voor.

Mageean pakt nu wel Europese titel op 1.500 meter

Steeplechase (v) | Toch goud voor Finot

Alice Finot had al een ereronde gelopen met de Franse vlag, maar wordt even later gediskwalificeerd. In de finale van de steeplechase zou ze de lijn overschreden hebben aan de binnenkant van de baan.

Maar weer later wordt haar diskwalificatie weer teruggedraaid. Toch goud dus voor Finot.

Finot bezorgt Frankrijk Europees goud op steeplechase

100 meter (v) | Asher-Smith pakt goud

Bij de tweede poging zijn de vrouwen wel goed weg. Vooral de Française Gémima Joseph heeft een vliegende start en pakt een flinke voorsprong. Dina Asher-Smith, die in 2018 ook al eens Europees kampioen werd op de 100 meter, moet van ver komen. Toch snelt ze in de slotmeters nog voorbij en pakt ze het goud.

Joseph zakt terug naar de zesde plaats. Het zilver is voor de Poolse Ewa Swoboda, de Italiaanse Zaynab Dosso finisht als derde.

100 meter (v) | Valse start Kambundji

De finale van de 100 meter begint met een valse start en het is Mujinga Kambundji die te snel weg is. De Zwitserse, die bij de vorige EK zilver won, krijgt een gele kaart en mag dus nog meedoen.

800 meter (m) | Bekijk hier de finale

Fransman Tual grijpt Europese titel op 800 meter

800 meter (m) | Tual pakt goud

De Europese titel op de 800 meter gaat naar de Fransman Gabriel Tual. Na een spannende race komt Tual als eerste over de streep en noteert 1.44,87. Het zilver gaat naar de Spanjaard Mohamed Attaoui. Italië mag opnieuw een medaille bijschrijven in eigen land. Catalin Tecuceanu grijpt namelijk het brons.

De Nederlandse deelnemers op de 800 meter, Niels Laros en Ryan Clarke, werden al voor de finale uitgeschakeld in Rome.

Gabriel Tual

Hoogspringen (v) | Oekraïense Mahoetsjich Europees kampioen

Hoogspringster Jaroslava Mahoetsjich heeft bij de EK in Rome haar Europese titel geprolongeerd. Met een hoogte van 2,01 meter verwees ze Angelina Topic (1,97 meter) naar het zilver.

De erelijst van de 22-jarige Oekraïense werd daarmee weer iets langer. Ze won al goud op de WK outdoor (2023), de WK indoor (2022), de EK outdoor (2022) en de EK indoor (2021, 2023). Na het brons van Tokio hoopt ze op de Spelen van Parijs de kroon op haar werk te zetten.

Oekraïense Mahoetsjich is Europees kampioene hoogspringen

Steeplechase (v) | Finot pakt Europese titel

De steeplechase is een prooi voor Alice Finot. De 33-jarige Française verslaat in Rome de Duitse Gesa Felicitas Krause, die al twee keer in haar carrière Europees kampioen werd, en de Britse Elizabeth Bird, die net als bij de vorige EK het brons veroverde.

Luiza Gega was de regerend kampioen, maar de Albanese kon haar Europese titel niet prolongeren. Ze eindigde als vijfde.

Finot (links) snelt haar concurrenten voorbij in de waterbak

400 meter (m) | Bekijk hier de race van Bonevacia

Bonevacia op EK met ijzersterke race naar finale 400 meter

200 meter (m) | Burnet niet helemaal fit

Burnet kwam er niet aan te pas in de halve finales van de 200 meter. En dat heeft een reden, zo vertelt hij na de finish. "Ik was niet helemaal fit", verklaart Burnet. "Ik was wel positief over dit toernooi, maar mijn lichaam deed het niet. Het was moeilijk de afgelopen weken, ik was ziek."

Ziekte zorgde voor mindere vorm Burnet: 'Ik was wel positief, maar lichaam dacht anders'

200 meter (m) | Burnet redt het niet

Taymir Burnet redt het niet. Hij sneuvelt in de halve finales. De 31-jarige Burnet komt tijdens zijn race geen moment in de buurt van een finaleplaats en komt als achtste en laatste over de streep.

Burnet kan niet mee in sprintgeweld en mist finale 200 meter

Een uitstapje naar Amerika: McLaughlin-Levrone maakt indruk

Femke Bol focust zich deze dagen op de EK in Rome, haar grote concurrente Sydney McLaughlin-Levrone loopt bij de New York City Grand Prix. En de Amerikaanse laat zien dat Bol echt rekening moet houden met haar bij de Olympische Spelen, die 26 juli beginnen.

Een week geleden leverde McLaughlin-Levrone op de 400 meter horden al de beste tijd van het seizoen af, vandaag loopt ze op de 400 meter 48,75, de op twee na snelste tijd ooit van een Amerikaanse op dit onderdeel.

Het is overigens nog niet honderd procent zeker dat McLaughlin-Levrone bij de Spelen de 400 meter horden loopt, maar het heeft er wel alle schijn van.

400 meter (m) | Uitzinnige Bonevacia: 'Trots op mezelf!'

Of Bonevacia blij is? Daar is weinig twijfel over als hij enkele minuten na zijn race voor de camera verschijnt. "Ik ben trots op mezelf. Ik kan het onder druk wanneer het moet", schreeuwt hij uit. Na deze woorden loopt hij door, zonder te wachten of er nog een vraag komt.

Bonevacia trots op zichzelf na halen finaleplaats: 'Ik kan het gewoon onder druk'

400 meter (m) | Ook Bonevacia naar finale

Na Lieke Klaver bereikt ook Liemarvin Bonevacia de finale van de 400 meter. De 35-jarige Nederlander loopt een ijzersterke race en kan heel lang aanhaken bij de Belg Alexander Doom. Op het laatste rechte stuk zakt Bonevacia wel wat terug, maar zijn tweede plek komt niet in gevaar. Daarmee is hij direct gekwalificeerd voor de finale.

400 meter (v) | Bekijk hier de halve finale van Lieke Klaver

Klaver loopt gemakkelijk naar EK-finale 400 meter

Klaver raakt langzamerhand in vorm

Lieke Klaver is opgelucht na haar halve finale. "Dit moest wel even. Ik was niet echt tevreden met mijn race in de finale van de gemengde estafette, wilde deze wel goed doen", vertelt ze direct na haar race. "De vorm begint er langzamerhand aan te komen, maar we zijn er nog lang niet."

Dat is overigens niks nieuws voor de 400 meter-specialiste. "Ik moet altijd even in het seizoen groeien, maar voor nu is het prima."

Klaver ziet vorm groeien bij EK: 'Maar we zijn er nog lang niet'

400 meter (v) | Klaver overtuigt in halve finale

Dat ziet er overtuigend uit. Lieke Klaver loopt ogenschijnlijk ontspannen naar de zege in haar halve finale van de 400 meter. Ze klokt 50,57. Op het laatste rechte stuk neemt ze afstand van haar concurrenten. De Ierse Sharlene Mawdsley finisht in 50,99.

Lieke Klaver

400 meter (v) | Klaver in de baan

Het is tijd voor de derde halve finale van de 400 meter en dat betekent dus dat het tijd is voor Lieke Klaver. Het is niet voor het eerst deze EK dat Klaver in actie komt. Twee dagen geleden was ze onderdeel van de gemengde estafetteploeg die brons pakte op de 4x400 meter. Tijdens die race had Klaver het de laatste meters zwaar. Wat kan ze twee dagen later? We gaan het nu zien.

De eerste halve finale werd gewonnen door de Ierse Rhasidat Adeleke, die vrijdag met de Ierse gemengde estafetteploeg verrassend goud pakte. In de tweede halve finale was de Poolse Natalia Kaczmarek de snelste.

Van Klinken krijgt tweede zilveren medaille

Een dag nadat ze een zilveren medaille omgehangen kreeg voor haar prestaties bij het kogelstoten, krijgt Jorinde van Klinken haar tweede zilveren plak van de EK atletiek in Rome. Want ook bij het discuswerpen eindigde ze als tweede.

Bekijk hier beelden van de huldiging.

Van Klinken krijgt haar tweede zilveren medaille omgehangen in Rome

Wat gebeurde er vanochtend?

In de ochtendsessie van de derde dag kwamen er ook al wat Nederlanders in actie. Hoogspringer Douwe Amels plaatste zich probleemloos voor de finale. De Nederlandse deelnemers op de halve marathon, Filemon Tesfu, Anne Luijten en Jacelyn Gruppen, speelden een bijrol in Rome.

Bekijk hier beelden van de kwalificatie van het hoogspringen en de reactie van Amels.

Drie Nederlanders in actie vanavond

Geen medaillekansen voor Nederland vanavond, maar wel Nederlanders in halve finales.

Te beginnen met Lieke Klaver op de 400 meter. Zij pakte nog nooit een medaille op een individuele afstand op een internationaal titeltoernooi in de buitenlucht, maar behoort wel tot de favorieten in Rome.

Ook voor Liemarvin Bonevacia staan de halve finales van de 400 meter op het programma vanavond. Hij pakte al wel een keer een medaille op zijn favoriete afstand: acht jaar geleden bij de EK in Amsterdam.

De laatste Nederlander die vanavond in actie komt, is Taymir Burnet. Hij strijdt in de halve finales van de 200 meter voor een finaleplaats.

Lieke Klaver

Nog even nagenieten: zo pakte Van Klinken gisteren haar tweede zilver dit EK

Jorinde van Klinken was vol zelfvertrouwen afgereisd naar Rome voor de EK. En dat zelfvertrouwen bleek niet ongegrond. Ze keert met liefst twee zilveren medailles huiswaarts.

In haar allerlaatste poging, het was inmiddels een uur of 23.00 in de Italiaanse hoofdstad, wierp ze de discus maar liefst 65,99 meter ver. Daarmee kaapte ze het zilver weg voor de neus van de Portugese Liliana Cá.

Over enkele minuten wordt Van Klinken gehuldigd en krijgt ze officieel haar zilveren medaille.

Bekijk hier haar zilveren worp en reactie na afloop.

Buonasera!

Goedenavond en welkom bij dag drie van de Europese kampioenschappen atletiek in Rome. Nederland staat na twee dagen al op vier medailles: 1 goud (Jessica Schilder, kogelstoten), 2 zilver (Jorinde van Klinken, kogelstoten en discuswerpen) en 1 brons (4x400 meter gemengde estafette), maar daar gaat vanavond niks bij komen. In de finales van vanavond namelijk geen Nederlandse inbreng.