Schilder prolongeert Europese titel • Bronzen plak voor gemengde estafetteploeg
De eerste dag van de Europese kampioenschappen atletiek in Rome, met onder meer:
- Goud en zilver voor Nederland bij het kogelstoten: Schilder één, Van Klinken twee
- Brons voor gemengde estafetteploeg
Meldingen ontvangen bij updates? Tik op het belletje
Tot morgen!
Het was voor Nederland een atletiekavond met veel vreugde, met name voor kogelstoters Jessica Schilder en Jorinde van Klinken, maar er waren ook tranen. Maureen Koster hield het niet droog na haar vierde plaats op de 5.000 meter.
Daarmee sluiten we het blog voor vanavond af. Morgenmiddag zijn we terug met de tweede dag van de EK atletiek. Dan komen onder anderen Nadine Visser (100 meter horden), Mike Foppen (5.000 meter) en Sofie Dokter (tweede dag van de zevenkamp) in actie.
4x400 meter gemengde estafette | Bekijk hier de finale
Kogelstoten | Bekijk hier een samenvatting van de finale
4x400 meter gemengde estafette | Bekijk hier de reactie van de Nederlands ploeg
5.000 meter | Koster heel erg teleurgesteld
Huilend staat Maureen Koster voor de camera na de 5.000 meter, maar al snel pakt ze er een stoel bij. Ze zit er helemaal doorheen. "Ik ben heel erg teleurgesteld. Twee jaar geleden was ik vierde. Toen was het mijn comeback en dus was ik heel blij, maar deze vierde plek is een enorme teleurstelling."
"Het feit dat het niet genoeg is, is gewoon pijnlijk. Vierde is gewoon niks."
Zevenkamp | Dokter moe, maar blij na eerste dag
Sofie Dokter staat lachend voor de camera na de eerste dag van de zevenkamp. En terecht, want ze staat vierde na vier onderdelen.
Discuswerpen | Emanuelson tevreden met EK-debuut
Nog even terug naar eerder deze avond: de finale van het discuswerper met EK-debutant Shaquille Emanuelson. "Het zou gek zijn als ik niet enigszins tevreden ben", aldus de 24-jarige Nederlander.
5.000 meter | Knokkende Koster grijpt net naast brons
Maureen Koster loopt lange tijd op de derde plaats, maar in de laatste ronde van de 5.000 meter krijgt ze het heel zwaar. Ze moet knokken voor het brons en redt het nét niet. De Spaanse Marta García komt haar enkele meters voor de finish nog voorbij snellen.
Koster heeft alles gegeven en laat zich direct na de finish op de grond vallen.
Kogelstoten | Nederland één en twee: 'Fenomenaal'
"Deze zag ik niet aankomen, ik had dit echt niet verwacht." Jessica Schilder kan het nog steeds niet geloven dat ze zojuist voor de tweede keer in haar carrière Europees kampioen kogelstoten is. "De kwalificatie was al zwaar en daarna merk je dat je nog niet topfit bent. Dan moet je jezelf erdoorheen slepen."
"De afstanden zijn niet om over naar huis te schrijven", vindt Schilder over haar winnende 18,77 meter. "Maar Europese titel is Europese titel."
Achter haar pakt Jorinde van Klinken het zilver. "Ik hoop echt dat mensen beseffen hoe fenomenaal dat is." Maar, als het aan Van Klinken ligt, zijn de rollen de volgende keer omgedraaid. "Dan pak ik haar."
4x400 meter gemengde estafette | Nederlandse ploeg teleurgesteld
"Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn best gedaan heb, maar het liep voor geen ene meter", is de duidelijke conclusie van Lieke Klaver na de finale van de 4x400 meter gemengde estafette, waarin Nederland het brons veroverde. "Ik voelde even geen controle meer."
Femke Bol voegt eraan toe dat ze natuurlijk "gewoon" voor goud gingen in Rome. "Maar we hebben een EK-medaille, dus daar mogen we ook wel ergens trots op zijn. Maar ik denk dat we nu nog even een beetje teleurgesteld zijn."
Om over twee maanden in Parijs wel olympisch goud te kunnen halen, is er nog wel wat verbetering nodig. Liemarvin Bonevacia: "We gaan hard werken om in Parijs goud te halen."
Kogelstoten | Schilder prolongeert Europese titel
Jessica Schilder is opnieuw Europees kampioen! Na het goud van twee jaar geleden, is ze ook in Rome de beste. De winnende afstand is 18,77 meter.
Jorinde van Klinken, die twee jaar geleden brons pakte, komt met 18,67 meter heel dicht in de buurt van haar landgenoot, maar moet genoegen nemen met het zilver.
4x400 meter gemengde estafette | Brons voor Nederland
Ze golden als topfavoriet, maar komen in de EK-finale van de 4x400 meter estafette niet verder dan de derde plaats. En die bronzen plak is vooral te danken aan de eindsprint van Femke Bol.
Liemarvin Bonevacia is de startloper en krijgt het laatste deel van zijn 400 meter zwaar. Hij geeft het stokje over aan Lieke Klaver, die veel goed moet maken. En dat doet ze ook. Ze rukt snel op naar de tweede plaats in het veld, maar zakt vervolgens toch weer terug naar de vierde plaats.
Derde loper Isaya Klein Ikkink lukt het niet om de achterstand goed te maken, waardoor Bol op achterstand begint aan haar ronde. Ze perst er nog een eindsprint uit, maar verder dan de derde plaats brengt dat Nederland niet.
Ierland stunt met de gouden medaille. De Italiaanse ploeg pakt het zilver.
4x400 meter gemengde estafette | Belgische ploeg zoekt bijnaam
Een van de concurrenten van de Nederlandse estafetteploeg in de finale straks is België. Voorafgaand aan de finale hebben ze een oproep geplaatst op Instagram. Want de vrouwenploeg op de 4x400 meter worden de Cheetahs genoemd, de mannenploeg de Tornados, maar de gemengde ploeg heeft nog geen bijnaam. En dat willen ze wel graag, dus roepen ze de hulp van de volgers in.
Kogelstoten | Geen verbeteringen Schilder en Van Klinken
In de derde poging weet zowel Schilder als Van Klinken zich niet te verbeteren. Maar de concurrenten komen niet veel dichterbij, waardoor Schilder nog altijd aan de leiding gaat en Van Klinken tweede staat.
Zevenkamp | Goede 200 meter Dokter
Sofie Dokter sluit de eerste dag van de zevenkamp af als vierde. De 21-jarige Nederlandse stoomt in het tweede gedeelte van de race op en finisht in 23,72 seconden: in totaal de derde tijd van alle zevenkampers.
Nafissatou Thiam is ruim een seconde langzamer dan Dokter op de 200 meter, maar heeft de leiding in het klassement nog wel altijd in handen. De zevenkamp gaat morgen verder met verspringen, speerwerpen en de afsluitende 800 meter.
Kogelstoten | Van Klinken zit Schilder op de hielen
Jessica Schilder weet zichzelf niet te verbeteren in haar tweede poging, maar Jorinde van Klinken doet dat wel. En hoe! Ze stoot de kogel naar een afstand van 18,67, slechts 10 centimeter minder dan Schilder in haar eerste poging: 18,77 meter.
Van Klinken staat nu tweede, Schilder gaat nog altijd aan de leiding.
Discuswerpen | Emanuelson elfde
Shaquille Emanuelson beëindigt zijn eerste EK atletiek als elfde. In de finale van het discuswerpen verbetert hij zich nog wel in de derde poging, maar zijn 61,96 meter is niet goed genoeg om nog te klimmen in de stand.
De winnaar is nog niet bekend, want de top acht na drie pogingen krijgt nog drie pogingen.
Kogelstoten | Prima start Schilder in finale
Een goede start voor Jessica Schilder in de EK-finale. Ze stoot de kogel in de eerste poging het verst van iedereen: 18,77 meter. Jorinde van Klinken laat de kogel ook meer dan achttien meter vliegen en zet 18,13 meter neer. Ze staat daarmee nu derde.
Discuswerpen | Emanuelson zakt naar elfde plaats
Shaquille Emanuelson weet zich niet te verbeteren in de tweede poging bij het discuswerpen. Dit keer vliegt de discus 58,02 meter ver. Daarmee blijft zijn verste afstand op 61,68 staan.
De Nederlandse EK-debutant zakt naar de elfde plaats en heeft in de finale nu alleen nog de Duitser Mika Sosna, die tot nu toe niet verder kwam dan 59,61, onder zich.
Kogelstoten | Schilder en Van Klinken beginnen aan finale
Daar zien we Jessica Schilder en Jorinde van Klinken het stadion binnenlopen. De titelverdediger en de winnaar van brons van de vorige EK gaan zo beginnen aan de finale van het kogelstoten.
4x400 gemengde estafette | Opstelling Nederland
De opstelling waarmee Nederland over een uur aan de start verschijnt van de finale 4x400 meter gemengde estafette is bekend. Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol gaan strijden om de Europese titel in Stadio Olimpico.
Dicuswerpen | Eerste poging Emanuelsson
Emanuelson begint de EK-finale van het discuswerpen met een worp over 61,68 meter. Daarmee staat hij op de negende plaats. De Tsjech Kristjan Ceh gaat na de eerste poging aan de leiding met een afstand van 66,59 meter.
Discuswerpen | Emanuelson start bijna aan EK-finale
Het is bijna zover voor de 24-jarige Shaquille Emanuelson. Over vijf minuten start de finale van het discuswerpen, waarin de EK-debutant zijn opwachting maakt.
Snelwandelen | Palmisano soleert in eigen land naar Europese titel
Zevenkamp | Bekijk hier de beste poging van Dokter bij het kogelstoten
Snelwandelen | Eerste Italiaanse EK-goud
Antonella Palmisano bezorgt Italië het eerste goud bij de EK in Rome. De olympisch kampioen is bij het snelwandelen een klasse apart in de straten van Rome en komt solo aan in het Stadio Olimpico. Het zilver gaat naar Italiaanse Valentina Trapletti. Laura García viert al het brons. Ze heeft de Spaanse vlag al om haar schouder, maar wordt nog net gepasseerd door Ljoedmila Oljanovska uit Oekraïne.
De snelwandelrace levert prachtige plaatjes op:
Zevenkamp | Stand na drie onderdelen
Top 5 zevenkamp
1. Nafissathou Thiam (Bel) | 3.051 punten |
2. Noor Vidts (Bel) | 2.925 punten |
3. Auriana Lazraq-Khlass (Fra) | 2.892 punten |
4. Sofie Dokter (Ned) | 2.764 punten |
5. Jade O'Dowda (GBr) | 2.752 punten |
Zevenkamp | Ook derde poging Dokter niet verder
Het blijft voor Sofie Dokter bij een afstand van 13,71 meter bij het kogelstoten, het derde onderdeel van de zevenkamp. Ook bij haar derde poging weet ze de kogel niet verder te stoten dan de afstand in haar eerste poging.
Dat is overigens een prima resultaat voor het Nederlandse meerkamptalent bij de EK atletiek in Rome. Ze klimt namelijk in het klassement van de negende naar de vierde plaats. De Belgische Nafissatou Thiam stoot de kogel naar 15,06 meter en behoudt de leiding in het klassement.
Op de tweede plaats staat eveneens een Belgische: Noor Vidts. De derde plaats is nu in handen van Auriana Lazraq-Khlass uit Frankrijk, die vandaag de verste stoot in huis heeft van alle zevenkampers.
Zevenkamp | Tweede poging Dokter minder ver
Het lukt Sofie Dokter niet om bij haar tweede poging bij het kogelstoten haar eerste poging te overtreffen. Deze keer vliegt de kogel naar een afstand van 13,57 meter. Haar beste poging blijft dus 13,71 meter.
Zevenkamp | Française stoot ver
Auriana Lazraq-Khlass schreeuwt het uit na haar eerste poging bij het kogelstoten. En dat is niet gek, want de kogel vliegt maar liefst 15,27 meter ver. Een dik persoonlijk record voor de Française. Haar record stond op 14,02 meter.
Met deze uithaal doet Lazraq-Khlass goede zaken in het klassement van de zevenkamp. Zoals het er nu voor staat klimt ze van de zevende naar de derde plaats.
Zevenkamp | Verdienstelijke eerste poging Dokter bij kogelstoten
In haar eerste poging stoot Sofie Dokter de kogel naar een afstand van 13,71 meter. Een prima begin voor de Nederlandse zevenkamper, want daarmee komt ze in de buurt van haar persoonlijk record van 13,92 meter.
Nafissatou Thiam, de leider in het klassement na twee onderdelen, zet bij haar eerste poging een afstand van 14,98 neer. Dokter staat na twee onderdelen negende.
Dokter tevreden na twee onderdelen zevenkamp
Sofie Dokter begint over een minuut of vijftien aan het derde onderdeel van de zevenkamp: het kogelstoten. Na twee onderdelen staat ze negende. "Het is wel een fijn gevoel, maar ik had wel iets hoger gehoopt", doelt ze op de 1.80 meter bij het hoogspringen.
Desondanks spreekt Dokter van een goede start. "Dat maakt het makkelijker om positief te blijven."
Nederlandse atleten vanavond bij vier disciplines op jacht naar EK-medaille
Op de eerste dag van de Europese atletiekkampioenschappen in Rome liggen er vanavond op vier disciplines medaillekansen voor de Nederlandse ploeg. Debutant Shaquille Emanuelson start als outsider in de finale van het discuswerpen.
Jessica Schilder probeert haar Europese titel van twee jaar geleden in München te prolongeren. Schilder krijgt wel concurrentie van landgenote Jorinde van Klinken, die zich ook voor eindstrijd heeft geplaatst.
Op de gemengde 4x400 meter geldt Nederland als titelfavoriet, waarna Maureen Koster de avond afsluit voor Nederland met de finale van de 5.000 meter.
Avondsessie gaat bijna beginnen
Goedenavond. De avondsessie van de eerste dag van de EK atletiek staat op het punt van beginnen. De eerste finale die van start gaat is die van het snelwandelen voor vrouwen om 18.35 uur. Snel daarna, om 18.40 uur, is het al de beurt aan de eerste Nederlandse deelnemers: Sofie Dokter op de zevenkamp bij het onderdeel kogelstoten.
We houden je via de blog de hele avond op de hoogte van de Europese kampioenschappen in Rome.
800 m | Clarke: 'Mijn vorm is beter dan ooit'
"Harde wedstrijd, moeilijke serie", puft Ryan Clarke na zijn 800 meter. "Ik wist van tevoren dat het hard zou gaan. Ik zat op een lastige plek aan de buitenkand, maar ik zie nu dat ik door ben naar morgen" Zegt hij terwijl hij de kleine q achter zijn naam ziet op het grote scherm in het stadion. Zijn tijd was goed genoeg voor een plek in de halve finales op de 800 meter. Clarke zien we dus morgen terug.
"Mijn vorm is beter dan ooit", zegt Clarke. Maar wat er verder in het vat zit? "Ik durf het niet te zeggen." Niet in woorden tenminste, wel met zijn brede lach.
800 m | Laros wilde drie keer lopen, maar is na series al klaar: 'Baal heel erg'
"Niet goed genoeg", oordeelt Niels Laros na zijn 800 meter in de series, het eindstation van zijn EK. "Ik kom hier om drie dagen achter elkaar te lopen. Te leren en ervaring op te doen. Dan knal je er in de eerste ronde uit. Dat is... Ik zoek even de juiste woorden. Niet ideaal."
Zevenkamp | Thiam aan kop na twee onderdelen, Dokter negende
Olympisch kampioene Nafissatou Thiam heeft bij het tweede onderdeel van de zevenkamp de koppositie gegrepen. De Belgische vedette gebruikt het hoogspringen om een gat met de concurrentie te slaan. Thiam gaat over 1,95, waardoor ze op 2.186 punten uitkomt. Haar landgenote Noor Vidts volgt op ruim 100 punten in het tussenklassement (2.078).
Sofie Dokter, dit jaar goed voor brons bij de WK indoor op de vijfkamp, staat na twee onderdelen negende. Dokter gaat over een hoogte van 1,80 meter. Bij 1,83 is het hoogspringen voor haar voorbij. Ze verzamelt 1.989 punten op de eerste twee onderdelen.
De zevenkamp gaat vanavond verder met kogelstoten.
Discus | Twee finales voor Van Klinken: 'Op naar de verre afstanden'
"Missie geslaagd, lekker door naar vanavond", zegt Jorinde van Klinken. Zij mag uitkijken naar de finales van het kogelstoten en discueswerpen. "Het ging makkelijk, op naar de verre afstanden in de finales."
Bekijk hier de reactie van Jorinde van Klinken en haar beste poging in de kwalificatie van het discuswerpen:
800 m | Clarke redt het op basis van tijd, Laros uitgeschakeld
Ryan Clarke plaatst zich voor de halve finales van de 800 meter door goed mee te gaan in een snelle serie. De 26-jarige Nederlander meldt zich tijdens zijn race voorin, maar finisht uiteindelijk als zesde. De topdrie van elke serie kwalificeert zich rechtstreeks voor de halve finales. Daarnaast gaan ook de vier snelste verliezers verder.
Clarke zit in de snelste race van de series. Zijn 1.45,25 is goed genoeg om zaterdagavond opnieuw in actie te komen.
Voor Niels Laros zit de EK erop. De 19-jarige atleet die in 2022 en 2023 grote indruk maakte als junior, is lang geblesseerd geweest. Zijn specialiteit is de 1.500 meter, maar in Rome loopt hij de 800 meter. Hij finisht in zijn serie als zesde, maar 1.46,62 is niet snel genoeg om bij de beste verliezers te horen.
Discus | Topdag Van Klinken: twee finaleplaatsen
Een topochtend voor Jorinde van Klinken in Rome. Op de eerste dag van de EK verovert ze finaleplaatsen bij het kogelstoten én discuswerpen. Nadat ze al vroeg in de ochtend met 18,13 meter de eindstrijd met de kogel bereikt, is ze enkele uren later ook ijzersterk met de discus.
Ze werpt de schijf naar 65,12 meter in haar tweede kwalificatiepoging, ruim verder dan de kwalificatie-eis van 62,50 meter. De discusfinale is zaterdagavond. Met de kogel komt ze vanavond weer in actie als de medailles worden verdeeld.
1.500 m | Damink loopt finale mis
Marissa Damink moet bij de eerste zes van de serie op de 1.500 meter lopen om door te mogen naar de finale. Die eis is in Rome te zwaar. De 28-jarige Nederlandse finisht als achtste in 4.13,16.
Discus | Emanuelson naar finale: 'Kon slechter, maar debuut is nog niet geslaagd'
Shaquille Emanuelson schopt het bij zijn eerste internationale seniorentoernooi tot de finale. "In de laatste worp een verbetering van ongeveer 4,5 meter, kon slechter", blikt hij terug. "Ik wist dat ik het kon, maar dan is het de vraag of je het doet. Je hebt maar drie worpen, dat is niet veel."
Met een finaleplaats laat hij zich meteen goed zien. Wat is er vanavond mogelijk? "Alles! Het kan ook misgaan. Maar ik ga mijn best doen en genieten van het moment." Of zijn debuut nu al is geslaagd? "Nog niet, nog niet..." Dat belooft wat, de finale van het discuswerpen is om 21.00 uur.
Discus | Emanuelson debuteert met finaleplaats, Rolvink uitgeschakeld
Shaquille Emanuelson, achterneef van voormalig topvoetballer Urby Emanuelson, verrast met de discus met een finaleplaats. De 24-jarige Nederlander debuteert op de EK en werpt de discus in zijn derde en laatste kwalificatiepoging naar 63,36 meter. Daarmee plaatst hij zich als achtste voor de eindstrijd, die vanavond om 21.00 uur wordt afgewerkt.
Voor Ruben Rolvink valt in de kwalificatie het doek. Hij komt niet verder dan 58,74 meter. Daarmee sluit hij de kwalificatie op de 26te plaats af. Titelverdediger Mykolas Alekna uit Litouwen is de enige die de discus verder werpt dan de kwalificatie-eis van 66,00 meter: 67,50 meter.
Kogelstoten | Schilder door in de warmte, ondanks vertraging: 'Ga genieten'
"Gelukkig aan één stoot voldoende, gelijk door", zegt een vrolijke Jessica Schilder. Zij verdedigt vanavond haar Europese titel in de finale kogelstoten. Schilder is niet bezig met de hoge verwachtingen. "Ik voel de druk niet echt. Het is gewoon een leuk wedstrijdje, we gaan genieten. Ik laat me niet meer beïnvloeden, ik probeer gewoon lekker te stoten."
De temperatuur in Rome was nog wel een ding, ook vroeg in de morgen is het al behoorlijk warm in het Olimpico. "Het is verschrikkelijk warm, we stonden vol in de zon." Ook de voorbereiding verliep niet ideaal, vertelt Schilder: "We hadden vertraging door een ongeluk op de weg, dus we kwamen maar net op tijd aan."
110 m horden | Koster naar halve finales, Geerds raakt horde en is klaar
Timme Koster verzekert zich op de 110 meter horden van een plek in de halve eindstrijd. De 21-jarige Nederlander loopt in zijn serie in de eerste ronde naar de vijfde plaats in 13,70, zijn beste seizoentijd. Dat is voldoende om verder te mogen.
Voor Job Geerds eindigt de race in een drama. Hij raakt onderweg een horde en is direct klaar. Mark Heiden, de derde Nederlander op deze discipline, is rechtstreeks tot de halve finales op zaterdagavond toegelaten.
Kogelstoten | Pech voor Benthe Kónig
Drama voor kogelstootster Benthe König. Het Nederlandse talent stoot de kogel naar een afstand van 17,02 meter. Dat is net zo ver als de afstand van de Finse Emilia Kangas.
De Finse eindigt als twaalfde en dat is precies voldoende voor een finaleplaats. König wordt dertiende en mag vanavond niet terugkeren. De tweede poging van de Nederlandse is 16,94 meter, die van Kangas 16,99 en dat geeft de doorslag voor de twaalf die de finale afwerken..
Kogelstoten | Titelverdedigster Schilder en Van Klinken in finale
Jessica Schilder en Jorinde van Klinken zien we in elk geval vanavond terug in de finale van het kogelstoten. Titelverdedigster Schilder stoot de kogel in haar eerste poging van de kwalificatie naar de afstand van 18,32 meter. Van Klinken noteert 18,13 meter.
De kwalificatie-eis voor de eindstrijd is 18,00 meter.
Benthe König is nog bezig met de kwalificatie, zij heeft nog één poging te gaan. De finale staat vanavond om 21.33 uur op het programma.
Zevenkamp | Moeizame start Dokter en Thiam
Sofie Dokter begint moeizaam aan de zevenkamp. De winnares van brons bij de WK indoor eerder dit jaar loopt de 100 meter horden in 13,77 seconden. Ze wordt in haar serie laatste. Met 1.011 punten bezet ze na het eerste onderdeel de zeventiende plaats.
Ook olympisch kampioene Nafissatou Thiam komt moeizaam uit de startblokken. In haar eerste meerkamp sinds 2022 finisht ze net voor Dokter in 13,74 seconden, goed voor 1.015 punten en de zestiende plaats in het klassement. De Zwitserse Annik Kälin leidt na de 100 meter horden. Ze is met 13,14 seconden de snelste, goed voor 1.103 punten.
De zevenkamp gaat om 11.35 uur verder met het hoogspringen.
Kogesltoten | Drie ijzers in het vuur
Titelverdedigster Jessica Schilder, Jorinde van Klinken en Benthe König gaan proberen zich te plaatsen voor de finale van het kogelsoten, die vanavond plaatsvindt.
Om zeker te zijn van een finaleplaats, wordt precies 18.00 meter gevraagd. Als minder dan 12 atletes die afstand slechten, wordt het deelnemersveld voor de finale aangevuld tot 12.
De persoonlijke records van het Nederlandse drietal? Schilder: 20.31 meter, Van Klinken: 19,57 meter en König: 18,21 meter.
Zevenkamp | Dokter: 'Vooral fijn om te zien waar ik sta'
"Het is mijn eerste meerkamp dit jaar, dus het is altijd kijken hoe dat gaat", zei Sofie Dokter in aanloop naar het EK. "Het is vooral fijn om te zien waar ik sta. Ik hoop er op elk onderdeel uit te halen wat ik heb geoefend, en dan zie ik wel waar het eindigt."
De 21-jarige Dokter veroverde in het voorjaar brons op de vijfkamp bij de WK indoor in Glasgow. Om in de zevenkamp mee te kunnen met de wereldtop, ziet ze nog verbeterpunten. "Speerwerpen is nu nog wel mijn zwakke onderdeel, maar ik werk er hard aan om dat minder zwak te maken."
Dokter komt zo in actie op het eerste onderdeel van de zevenkamp: 100 meter horden.
Lees hier meer over Sofie Dokter, haar ambities voor de EK en de Olympische Spelen en het Nederlansde succes op de meerkamp:
Zevenkamp | Esselink niet van start
Marijke Esselink gaat niet van start in de zevenkamp. De 24-jarige meerkampster uit de Achterhoek heeft een hamstringblessure.
Zo is er nog één Nederlander over in de meerkamp: Sofie Dokter. Zo meer over haar.
Discuswerpen | Rolvink en Emanuelson
De discuswerpers maken zich klaar voor de kwalificaties. Dat gaat in twee groepen, Ruben Rolvink is zo aan de beurt in de eerste groep. Shaquille Emanuelson zien we tegen de klok van 11.00 uur.
Drievoudig Nederlands kampioen Rolvink (21) maakt voor de tweede keer zijn opwachting op het EK, in München slaagde hij er niet in de finale te bereiken.
Om het vandaag beter te doen, helpt het om in één van de drie pogingen verder dan 66 meter te werpen. Dat is de kwalificatie-eis voor een finaleplek. Mochten minder dan twaalf atleten die afstand slechten, wordt het finaleveld aangevuld tot twaalf op basis van de beste prestaties.
Het persoonlijk record van Rolvink staat op 65,57 meter. De 24-jarige Emanuelson maakt zijn EK-debuut, hij heeft een persoonlijk record van 64,22 meter.
Volop Nederlanders in actie
Programma ochtendsessie:
- 9.35 uur: Discuswerpen, kwalificatie, met Ruben Rolvink
- 9.40 uur: Zevenkamp 100m horden, met Sofie Dokter en Marijke Esselink (niet gestart)
- 10.03 uur: Kogelstoten, kwalificatie, met Jessica Schilder, Jorinde van Klinken en Benthe König
- 10.40 uur: 110m horden, series, met Timme Koster en Job Geerds
- 10.55 uur: Discuswerpen, kwalificatie, met Shaquille Emanuelson
- 11.35 uur: Zevenkamp hoogspringen, met Dokter
- 11.58 uur: 1.500 meter, series, met Marissa Damink
- 12.15 uur: Discuswerpen, kwalificatie, met Van Klinken
- 12.20 uur: 800 meter, series, met Niels Laros en Ryan Clarke
In de avondsessie onder meer:
- 18.40 uur: Vervolg zevenkamp (kogelstoten en 200 meter), met Dokter
- 21.00 uur: Finale discuswerpen, mogelijk met Emanuelson en Rolvink
- 21.33 uur: Finale kogelstoten, mogelijk met Schilder, Van Klinken en König
- 22.20 uur: Finale 4x400 meter gemengd, met Nederland
- 22.40 uur: Finale 5.000 meter, met Maureen Koster
'We gaan zeker medailles meenemen'
Met de Olympische Spelen op komst is een EK atletiek voor topatleten geen hoofddoel. Toch staat er voor de Nederlandse atleten wel wat op het spel bij het toernooi, dat vandaag in het Stadio Olimpico in Rome begint.
Boegbeeld Femke Bol verdedigt titels op de 400 meter horden en 4x400 meter estafette. Lieke Klaver aast op een eerste individuele medaille in de buitenlucht en de Nederlandse mannen hopen zich nog voor de Spelen te plaatsen op de estafettenummers.
"Hier zitten zeker medaillekandidaten bij, behoorlijk wat zelfs", stelt technisch directeur Vincent Kortbeek van de Atletiekunie bij de presentatie van de flinke EK-ploeg, die uit liefst 59 atleten bestaat. "Het is eigenlijk koffiedik kijken, maar ook weer niet. We gaan zeker medailles meenemen."
Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing:
Zes dagen genieten in (en van) het Olimpico
Hier gaat het allemaal gebeuren, zes dagen topatletiek op historische grond. Het prachtige Stadio Olimpico in Rome, geopend in 1937 en naast thuisbasis van voetbalclubs AS Roma en Lazio ook de plek waar in 1960 de Olympische Spelen werden gehouden en al drie keer eerder internationale titeltoernooien atletiek plaatsvonden.
Drie keer eerder streek een oranje-afvaardiging in het monumentale stadion neer voor een atletiekevenement, maar zowel bij de Olympische Spelen in 1960, de EK in 1974 als bij de WK in 1987 slaagden de Nederlandse atleten er in Rome niet in eremetaal mee naar huis te nemen.
Dat moet deze week toch wel worden rechtgezet? Aan de inspirerende omgeving zal het niet liggen, zie ook de warmloopbaan net buiten het stadion:
Live bij de NOS
Buongiorno!
Welkom op de eerste dag van de EK atletiek in Rome. In het Stadio Olimpico komen vandaag van 's ochtends vroeg tot laat in de avond Nederlandse atleten in actie.
Het is ook de eerste dag van de zevenkamp, waar Sofie Dokter en Marijke Esselink al vroeg beginnen met de 100 meter horden. Verder zien we onder anderen ook kogelstootsters Jessica Schilder, Jorinde van Klinken en Benthe König. Van Klinken probeert zich ook bij het discuswerpen te kwalificeren voor de finale.
In de avondsessie worden de eerste medailles verdeeld. Daar maakt Nederland kans op eremetaal met de gemengde estafetteploeg op de 4x400 meter, strijdt Maureen Koster op de 5.000 meter en zien we Schilder en Van Klinken mogelijk terug in de finale van het kogelstoten. Ook Shaquille Emanuelson en Ruben Rolvink zullen hopen de eindstrijd van het discuswerpen te bereiken.
We zetten het programma van de Nederlandse atleten in een volgende post op een rijtje.