Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Showgacar! Pogacar bekroont ongekende Giro met zegetocht op Monte Grappa

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje!

liveblog gesloten

A domani!

Zondagmiddag zijn we uiteraard terug voor de slotrit in Rome. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen. A domani!

Tadej Pogacar maakt een buiging bij zijn zesde ritzege deze Giro.

Dag van morgen: defilé in Rome

Nog een dag en dan zit de 107de Giro d'Italia er echt op. Een Giro die als (bijna) nooit tevoren gedomineerd werd door een man. Morgenavond mag Tadej Pogacar zich in Rome laten fêteren, voordat het vizier op de Tour gaat.

De slotrit is zoals gebruikelijk een ceremoniële rit, met een flitsend einde. Om 15.30 uur stappen de renners pas op de fiets in Rome, waar ze na zeven plaatselijke ronden langs onder meer het Colosseum rond 18.45 uur zullen eindigen met een keizerlijke sprint.

Het profiel van de 21ste etappe in de Giro d'Italia.

Vorig jaar eindigde die slotrit in een sensationele overwinning van Mark Cavendish, die in de sprint geholpen werd door niemand minder dan zijn voormalig ploegmaat Geraint Thomas. Dus wie zegt dat die slotrit voorspelbaar is, kon weleens bedrogen uitkomen.

Wedstrijdverslag en samenvatting

Pogacar soleert naar zesde ritzege in voorlaatste Giro-etappe

Tadej Pogacar heeft zijn overmacht in de Giro d'Italia nog eens extra onderstreept in de voorlaatste etappe. In de zware bergrit over de Monte Grappa boekte de Sloveense klassementsleider zijn zesde ritzege na een solo van 36 kilometer.

Lees het wedstrijdverslag en bekijk de samenvatting.

Thomas: 'Pogacar de beste tegen wie ik ooit reed'

Ook Geraint Thomas meldde zich voor de camera van onder meer Eurosport. "Poeh, ik voel elk jaar van mijn 38 jaren nu", aldus de jarige, maar uitgewoonde Welshman. "We hebben deze Giro alles gedaan als ploeg wat we konden doen, maar er was niets dat ik kon doen tegen Dani Martínez. Zo veel mensen hebben het al best lang over mijn leeftijd. Ik begreep nooit helemaal waar ze zich druk om maakten. Nu wel, 38 is best oud voor een profwielrenner."

Van wielerjournalist, podcastmaker en auteur van onder meer de biografie van Jan Ullrich, Daniel Friebe kreeg Thomas ook nog de vraag waar hij Tadej Pogacar schaart tussen de sterren met wie Thomas ooit de degens kruiste. "De beste", zei Thomas resoluut. "Pogacar is zo compleet, het hele jaar door. Niet een maand per jaar in een grote ronde, zoals ik. Maar het hele jaar door."

Geraint Thomas na de 20ste etappe in de Giro.

Storer alsnog bij de beste tien: 'Bewezen dat ik mee kan met de besten'

De grote winnaar van vandaag - behalve Pogacar natuurlijk - is misschien wel Michael Storer. De Australiër springt op de valreep nog van plek 12 naar plek 10 in het algemeen klassement. "Ik heb laten zien dat ik mee kan met de beste klimmers in een grote ronde", vertelde Storer na afloop met kenmerkende verlegenheid. "Ik hoop te kunnen groeien en die top tien ooit om te kunnen zetten naar een top vijf of zelfs een podium."

Algemeen klassement | Net geen tien minuten

Dankzij zijn sprint naar de derde plaats slaagt Dani Martínez erin om als enige binnen de tien minuten te blijven van Tadej Pogacar in het algemeen klassement. Voor de Colombiaan is het zijn eerste podiumplaats in een grote ronde.

Geraint Thomas verzekert zich op zijn 38ste verjaardag van de derde plaats en dat is voor hem de vijfde keer op het podium in een grote ronde. Hij won de Tour van 2018, werd een jaar later tweede en in 2022 derde. En vorig jaar gaf hij inde slottijdrit de eindzege in de Giro uit handen aan Primoz Roglic, maar dat weet je vast nog wel.

Thymen Arensman eindigt als zesde, net als in de vorige grote ronden die hij uitreed.

De top tien van het algemeen klassement na de 20ste etappe in de Giro.

Top tien etappe 20

De top tien van de 20ste etappe in de Giro.

Waarom was zesde zege belangrijk voor Pogacar? 'Weet ik veel, misschien was het niet belangrijk'

Dit was min of meer het plan, ja. De ploeg heeft het geweldig gedaan", zei Pogacar na afloop, die al zijn ploeggenoten een voor een bedankte. "Ik kan niet beschrijven hoe dit voelt."

Waarom het zo belangrijk was? "Weet ik veel. Misschien was het ook wel niet zo belangrijk. Misschien was het gewoon een goede test voor de Tour deze zomer. Ik wilde eindigen met een goed gevoel en niet het gevoel hebben dat ik iets heb laten liggen. Dat is gelukt."

Het echte feest is morgen in Rome. "Misschien kan ik nog iets doen voor Molano. Maar ik hoop vooral dat het droog is en dan wil ik graag snel naar huis."

FINISH | Arensman binnen, blijft zesde

Ook Thymen Arensman is binnen op 3.08 van Pogacar. Dat is meer dan genoeg om Einer Rubio voor te blijven in het klassement.

Voor de 24-jarige Nederlander is dat al de derde keer dat hij zesde wordt in een grote ronde. In 2022 deed hij dat in de Vuelta, in 2023 in de Giro.

FINISH | Paret-Peintre tweede, Martínez derde

Op 2.13 van de winnaar wint Valentin Paret-Peintre hget sprintje om de tweede plaats van Dani Martínez. In die groep zitten trouwens ook Rubio, Tiberi, Thomas, O'Connor en Pellizzari.

Michael Storer komt een half minuutje later in zijn eentje over de streep.

FINISH | Pogacar wint zesde (!) etappe deze Giro

Tadej Pogacar schaart zich bij de allergrootsten en boekt zijn zesde ritzege in een Giro die maar om een man draaide. Zondag mag hij zijn eerste eindzege gaan vieren in de Giro.

Wat. Een. Show(gacar)!

1 km | Laatste kilometer

Pogacar gaat onder de boog van de laatste kilometer door. Je ziet nu echt de ontspanning in het lijf van de Sloveen. De camera zoomt in op zijn kaderplaatje waar voor elke overwinning een nieuw stickertje op geplakt wordt.

Nu zijn het er nog vijf, morgen zes.

Het kaderplaatje van Tadej Pogacar met stickers voor elke ritzege deze Giro.

4 km | Lachende Pogacar groet publiek

Pogacar is beneden en dan zien we een brede lach en een groet aan het joelende publiek. Eindelijk ontspanning bij de Sloveen, die zijn zesde ritzege gaat boeken in deze Giro ongekend!

Tadej Pogacar lacht naar de camera en zwaait even later naar het publiek.

7 km | Arensman lijkt zeker van zesde plaats

Ook Arensman doet alles wat hij kan in de afdaling. Hij rijdt op kop van een groepje met Janb Hirt, Damiano Caruso en Michael Storer op 3.34 van Pogacar. Het verschil met de groep van belager Rubio is slechts 1.15, dus die zesde plaats lijkt wel snor te zitten voor de Nederlander.

10 km | Hergroepering

Wat Tiberi ook probeert, het heeft geen zin. We zien zelfs dat Thomas, O'Connor, V. Paret-Peintre, Pellizzari in de afdaling terugkomen bij Martínez, Rubio en Tiberi.

Pogacar, intussen, loopt alleen maar verder uit en gaat straks meer dan tien minuten voorsprong hebben in het algemeen klassement. Slechts drie keer was het verschil tussen de nummers een en twee groter in de naoorlogse wielergeschiedenis.

15 km | Stand van zaken

Antonio Tiberi bewijst dat hij een van de beste dalers in het peloton is, want hij heeft Martínez en Rubio in de afdaling achterhaalt en gaat erop en erover. Hij wil alles op alles zetten om O'Connor nog van plek vier te verdrijven, maar die Australiër laat zich niet kennen en neemt zelf het heft in handen in de achtervolging.

En dus lijkt het alleen nog de vraag of Arensman zijn zesde plaats kan behouden ten opzichte van Rubio.

20 km | Groep-Thomas terug op klimmetje, Martínez demarreert

Achter Pogacar is de strijd nog in volle gang, want op het moment dat de groep met Thomas, O'Connor en Paret-Peintre (Storer is gelost) dreigt terug te keren, demarreert Dani Martínez. De Colombiaan van Bora-hansgrohe wil nog eens onderstrepen dat hij de tweede man in deze Giro is.

Op de top vandit 'tussenklimmetje' heeft Pogacar trouwens nog 3 bonificatieseconden opgeraapt. Martínez pakt er twee, Rubio een.

Dani Martínez demarreert op het 'tussenklimmetje' in de afdaling van de Monte Grappa.

21 km | Pogacar op het 'tussenklimmetje'

Terwijl zijn 'concurrenten' nog aan het dalen zijn is Pogacar bezig aan het tussenklimmetje. En dat doet pijn, ook bij een Sloveense Superman als hij. En dan zien we dat hij toch nog fris in het hoof is, want hij ziet een jonge fan en geeft een net aangereikte bidon meteen door aan de jongen.

Tadej Pogacar geeft een bidon aan een jonge wielerfan.

24 km | Tiberi kan goede zaken doen

Je zou zeggen dat Pogacar niet al te veel risico hoeft te nemen in de afdaling, maar dat doet hij wel. Daardoor wordt zijn voorsprong alleen maar groter: 1.56 op de groep met Martínez, Pellizzari, Rubio en Tiberi.

De laatste neemt het voortouw in de afdaling trouwens en dat is logisch. Als Tiberi 44 seconden zou kunnen pakken op O'Connor, dan kan hij nog vierde worden. Nu zijn dat er een stuk of 15, maar aan de streep liggen ook nog bonificatieseconden.

29 km | Favorieten boven

Vlak onder de top wordt Pellizzari nog ingerekend door Tiberi, Martínez en Rubio, maar hij mag nog wel als tweede boven komen. Hun achterstand is 1.53.

En dan zien we ook al snel de groep met de zwoegende Geraint Thomas, O'Connor, Paret-Peintre en Storer. Zij volgen op 2.12.

Ook Arensman is boven, in zijn eentje op 3.13. Bijna anderhalve minuut achter Rubio dus, zijn voorsprong in het klassement is ruim tweeënhalve minuut.

30 km | Pogacar is boven

Hij verheugde zich zo op al die Sloveense fans op Monte Grappa, maar de laatste kilometer is Tadej Pogacar alleen maar geërgerd over alle aanrakingen. Maar het zit erop voor hem, Pogacar is boven.

32 km | Balans opmaken

Op Pogacar staat geen maat deze Giro, maar achter hem blijven de verschillen beperkt. Thomas heeft Arensman niet meer bij zich, maar vooral dankzij het werk van O'Connors helper Paret-Peintre blijven de verschillen beperkt.

Het lijkt erop dat de verhoudingen in de top tien nagenoeg gelijk zullen blijven.

33 km | Pogacar solo

Nee hoor, ook voor Pellizzar ligt het tempo van Pogacar te hoog. Hij gaat alleen op weg naar zijn zesde ritzege. Maar of Pogacar echt geniet van de Monte Grappa is de vraag, want hij moet de toeschouwers letterlijk van zich af slaan.

En die toeschouwers gedragen zich ook niet zoals je zou willen: zo zagen we al een man meerennen met een opgezette vos en net zelfs een man met een kettingzaag. Ongelooflijk.

35 km | Pogacar neemt Pellizzari mee

Kijk eens aan! Pogacar is bij Pellizzari gekomen en gebaart hem dat hij in zijn wiel moet gaan zitten. Het zal toch niet?

36 km | Aanval Pogacar!

Het moment van Tadej Pogacar is gekomen! Op precies 36 kilometer van de streep, 5,2 kilometer onder de top van Monte Grappa demarreert de Sloveen. En hij slaat meteen een gigantisch gat met de achtervolgers, waar Tiberi op kop rijdt.

Hier is geen kruid tegen gewassen. Ook niet door Pellizzari, want die heeft hij nu al in het vizier.

Tadej Pogacar plaatst zijn aanval op Monte Grappa.

37 km | Majka neemt over, Thomas, Arensman en O'Connor lossen

Nu is het aan Rafal Majka. En dat is het serieuze werk, want de Poolse klimmer bereidt altijd de aanval van Pogacar voor. En ja hoor, er vallen slachtoffers: O'Connor is een van de eersten, maar daarna gaan ook Thomas en Arensman eraf.

Martínez is de enige die wel mee kon en ook Tiberi en Rubio slagen erin om het gat te dichten.

38 km | Bardet verliest snel tijd

Romain Bardet wordt nu al op 40 seconden van de groep met favorieten gemeld. Dat ziet er niet goed uit voor de Fransman van DSM. Thymen Arensman intussen oogt wel sterk, maar zal vandaag niet van de zijde van Thomas wijken waarschijnlijk.

Thymen Arensman (met opengeritst shirt) houdt goed stand in de groep met favorieten.

40 km | Top tien voor de etappe

Laten we de top tien er nog eens bij pakken. Filippo Zana werd bij de eerste beklimming van de Monte Grappa al gelost. En net zagen we Romain Bardet lossen. De anderen rijden nog in het wiel van de roze trui.

Simon Geschke hangt er trouwens ook nog aan. De Duitse routinier gaat op weg naar dzijn beste resultaat in een grote ronde, hij staat 14de op dit moment en kan misschien nog wat stijgen.

De top tien van het algemeen klassement in de Giro na etappe 19.

41 km | Pogacar haalt ploegmaat hoogstpersoonlijk van kop

Pogacar is de hele tijd aan het praten en gaat nu zelfs naast Großschartner rijden om de Oostenrijker van kop te halen. Het gaat niet snel genoeg en dus mag nu Novak aan de bak.

Domen Novak heeft af en toe een superdag en is bovendien een maatje van Pogacar. Wellicht herinner je je nog dat Pogacar in de tweede rit van de Ronde van Catalonië op het vlakke aanviel met Novak en opeens verdwenen was.

Wat bleek, de twee Slovenen hadden zich verstopt in de bosjes om zo het peloton te foppen. Maar hij kan ook gewoon heel hard trappen, want voor Romain Bardet gaat het te snel. De Fransman, zevende in het klassement, moet lossen.

42 km | Sánchez ingerekend, alleen Pellizzari nog voor peloton

Pelayo Sánchez is inmiddels ingerekend en gelost door de groep met favorieten en dus hebben we alleen Giulio Pellizzari nog op kop. En de jongeling doet het geweldig: hij verliest amper tijd.

We zien Tadej Pogacar sowieso voortdurend in zijn communicatie praten. Is hij nerveus? Hij moet wel iets gaan doen als hij de rit nog wil winnen, want we zijn bijna op het plateau halverwege de klim. Maar ja, daarna is het ook nog een kilometer of acht klimmen...

43 km | Bijna alle toppers zijn er nog

De groep met favorieten dunt steeds verder uit. Achter de mannen van UAE zien Dani Martínez, Geraint Thomas en een puffende Arensman. Ook Ben O'Connor lijkt een goede dag te hebben en heeft Valentin Paret-Peintre nog bij zich. En Antonio Tiberi is er ook gewoon met ploegmaat Damiano Caruso.

Romain Bardet, Jan Hirt, Michael Storer en Einer Rubio zijn de eenlingen in de groep. De hele top van het klassement kortom, minus Zana en Fortunato.

44 km | Fortunato en Piganzoli lossen

Terwijl Pellizzari (tweede in Ronde van de Toekomst) voorop rijdt, moet Piganzoli (derde in Ronde van de Toekomst) lossen uit het peloton, waar Großschartner nu het tempo verhoogt in dienst van Pogacar.

Ook voor Fortunato lijkt het nu echt voorbij. Geen top tien voor de Astana-Italiaan.

46 km | Pellizzari lost Sánchez

Vooraan zien we dat Pelayo Sánchez gelost wordt door Giulio Pellizzari. De 20-jarige klimmer is bezig aan iets heel bijzonders. Maar het is nog altijd wachten op Pogacar.

Giulio Pellizzari lost Pelayo Sánchez op Monte Grappa.

47 km | Ook peloton begint aan Monte Grappa

Ook het peloton is begonnen aan de tweede beklimming van de Monte Grappa en nog altijd zien we de ploeg van UAE op kop met Stake Laengen, Bjerg en Novak. En dan heeft Pogacar ook Großschartner en Majka nog achter de hand.

Achterin zien we nog altijd Pozzovivo bungelen, maar niet lossen. Quintana - in 2014 nog winnaar van de klimtijdrit op Monte Grappa en ook eindwinnaar van de Giro - en Fortunato (11de in het klassement) lossen wel.

48 km | Pellizzari en Sánchez klimmen weer

Aan de voet van de tweede beklimming van de Monte Grappa zit het werk van Tonelli erop. Pellizzari en Sánchez gaan samen verder. Laten we nog eens kijken naar het vreselijke profiel van deze berg.

Het profiel van de Monte Grappa, de scherprechter in de 20ste etappe in de Giro d'Italia.

50 km | Koplopers beneden, voorsprong groet

Pellizzari, Tonelli en Sánchez zijn beneden en mede dankzij het kopwerk van Tonelli groeit de voorsprong nu toch naar 2.31. Zou Pellizzari dan toch misschien mogen dromen van een fameuze ritzege.

Eerder deze Giro werd hij vlak voor de streep nog door Pogacar ingerekend, maar achteraf bleken de twee het uitstekend met elkaar te kunnen vinden. Zou Pogacar de jongste deelnemer van deze Giro - vorig jaar tweede in de Ronde van de toekomst - de ritzege misschien gunnen?

We gaan het zien!

63 km | Sánchez als eerste boven en we gaan weer dalen

Het gesprek tussen Pellizzari en Sánchez ging wellicht over wie als eerste door de tussensprint op de top van het 'tussenklimmetje' mocht gaan. Pellizari deed er alles aan om de Spanjaard die eer te gunnen en gaf hem zelfs een duwtje.

Maar daar heeft Sánchez niet veel aan: de tussensprint geldt namelijk alleen na de laatste beklimming van de Monte Grappa. Maar Pellizzari heeft wat hij wil, want inmiddels is ploegmaat Tonelli weer aangesloten in de afdaling.

De drie hebben 1.39 voorsprong op het peloton.

68 km | Drie koplopers op merkwaardig tussenklimmetje

Midden in de afdaling krijgen de renners opeens nog een pittig klimmetje te verstouwen. En daar zien we dat Tonelli moet lossen bij ploegmaat Pellizzari en Sánchez.

De jonge Pellizzari begint daarop uitgebreid in te praten op de Spanjaard, waarschijnlijk om in te houden om Tonelli terug te laten keren. Jimmy Janssens is in de afdaling trouwens gelost, maar zien we nu toch weer kort achter Tonelli.

  • NOS
    Giulio Pellizzari in gesprek met medekoploper Pelayo Sanchez met Pellizzari's ploeggenoot Alessandro Tonelli in de achtergrond.
  • giroditalia.it
    Het profiel van het korte, steile klimmetje in de afdaling van de Monte Grappa.

76 km | Ook peloton boven

Een minuutje na Pelizzari komt ook het peloton met alle favorieten boven op de Monte Grappa. Nu volgt een afdaling van zo'n dertig kilometer voor de renners weer naar boven moeten.

Pellizzari en Tonelli zullen wellicht risico's willen nemen, maar het zou ook zomaar kunnen dat we met een compact peloton aan de tweede beklimming beginnen.

Tussenstand bergklassement

1. Tadej Pogacar (UAE-Emirates) 230 pnt
2. Giulio Pellizzari (Bardiani) 188 pnt
3. Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost) 153 pnt

77 km | Pellizzari als eerste boven op Monte Grappa

Pellizzari heeft twee minuten dichtgereden in minder dan twee kilometer, gaat erop en erover en pakt de 40 punten boven op de Monte Grappa! Wat een prestatie!

Zondag rijdt Pellizzari in het blauw door Rome, al zal het klassement gewonnen worden door Pogacar. Dat is al zeker, als de Sloveen op de fiets blijft tenminste.

78 km | Pellizzari nadert snel, maar komt hij op tijd?

Pellizzari nadert de drie koploper nu heel snel. En dan is het interessant om te zien wat ploegmaat Tonelli doet. Die zal zeker niet voor zijn ploeggenoot over de top willen gaan.

Het verschil tussen Tonelli, Janssens en Sánchez is nog maar 14 seconden.

80 km | Pellizzari op zoek naar bergpunten

De eerste acht kilometer van de klim was eigenlijk heel regelmatig boven de acht procent, halverwege was er een korte afdaling en een plateau en nu kort onder de top gaat het even op en af. Vooraan blijven de sterkste koplopers over en dat zijn vandaag Janssens, Sánchez en Tonelli.

In het peloton zien we een ploeggenoot van Tonelli demarreren. En dat is eigenlijk heel logisch, want Giulio Pellizzari heeft maar vijf bergpunten nodig om Steinhauser te passeren in het bergklassement en morgen in het blauw aan de slotrit in Rome te beginnen.

Giulio Pellizzari is ontsnapt in de eerste beklimming van de Monte Grappa.

82 km | Zana (negende in klassement) moet lossen

Terwijl UAE nog altijd gegroepeerd tempo maakt op kop, gaat het licht uit bij Filippo Zana. De kopman van Jayco-AlUla - negende in het klassement - moet lossen en gaat zijn toptienklassering waarschijnlijk verliezen.

Filippo Zana, de nummer negen in het klassement, lost bij de eerste beklimming van de Monte Grappa.

86 km | Ook Fernandez terug aan kop, Stake Laengen sleurt

De kopgroep is nog iets groter geworden, want ook Rubén Fernandez en Nicola Conci zijn teruggekeerd vooraan. Maar of zij als koploper de top zullen halen valt te betwijfelen.

Onder het sloopwerk van UAE, nu met de Noor Vegard Stake Laengen op kop, is de voorsprong geslonken tot 2.01.

89 km | Vendrame en Tonelli terug vooraan

Mikkel Bjerg sleurt op kop op de Monte Grappa.

Terwijl de meeste vroege vluchters worden opgeslokt door het peloton, keren Andrea Vendrame en Alessandro Tonelli terug bij de drie koplopers. Vijf man op kop dus, met een voorsprong van nog altijd 3.16.

In het peloton zien we Domenico Pozzovivo nu al minutenlang worstelen aan de staart van de groep. Nu is de 42-jarige klimmer - mede door een aantal nare botbreuken in het verleden - niet de stijlvolste renner in het peloton, maar deze lichaamstaal verraadt veel.

'Doctor Pozzo' staat 20ste op 46.25.

90 km | Steinhauser zwaait af

Hoewel de voorsprong van de drie koplopers maar heel langzaam kleiner wordt, kun je zeker niet zeggen dat het langzaam gaat in het peloton. Sterker, de een na de andere renner moet lossen onder het tempo van Bjerg, die gemiddeld 450 watt aan het stampen is.

Aan het begin van de klim zagen we bijvoorbeeld Georg Steinhauser in zijn blauwe bergtrui al afhaken. De energie van de jonge Duitser lijkt eindelijk op.

Georg Steinhauser krijgt een bemoedigend tikje van de Oostenrijker Tobias Bayer.

94 km | Pogacar zet ploeg op kop

Ook het peloton is begonnen aan de Monte Grappa en we zien dat Pogacar zijn ploeg op kop heeft gezet om tempo te maken. Mikkel Bjerg heeft de eerste beurt, op een goede dag kan de Deense tijdrijder - echtgenoot van profrenster Emma Norsgaard - het heel lang volhouden.

Vooraan heeft Vendrame de handdoek geworpen en zien we Pelayo Sánchez - zoals gebruikelijk - weer eens terugkeren uit de achtergrond. De Spaanse ritwinnaar rijdt op kop met Henok Mulubrhan en de verrassend sterke Jimmy Janssens.

En ook verrassend: voorlopig leveren ze niets in op het peloton. Het verschil is 4.05.

95 km | Lead-out naar de voet

Kijk eens aan, in het peloton zien we een heuse lead-out van de ploegen van Pogacar, Martínez, Thomas en Tiberi richting de voet van de Monte Grappa.

In de kopgroep moet intussen de een na de ander lossen. Vooraan heeft Andrea Vendrame een klein gaatje geslagen, maar hij heeft inmiddels Jimmy Janssens in zijn wiel. En dan zien we iets grappigs: ze demarreren kop over kop. Niet om te winnen, maar gewoon omdat het kan.

95 km | Koplopers begonnen aan Monte Grappa

De elf koplopers zijn inmiddels begonnen aan de eerste beklimming van de Monte Grappa. En we zien aan de voet inderdaad veel Sloveense vlaggen. Leuk voor Pogacar dat hij ook eens wat aandacht krijgt.

Pogacar moet nog even wachten, want hij rijdt 3.56 achter de elf koplopers.

Het profiel van de Monte Grappa, de scherprechter in de 20ste etappe in de Giro d'Italia.

100 km | Mysterie Pogi opgelost: 'Konden zonnebrand niet vinden'

Via Adam Blythe, de man op de motor van de collega's van Eurosport, weten we iets meer over waar Pogacar zich zo druk over maakte. Volgens ploegleider Fabio Baldato hoeven we er niet te zwaar aan te tillen. "We konden de zonnebrand niet vinden", verklaarde de voormalig klassiekerspecialist.

Weten we dat ook weer.

106 km | Mooi plaatje voor de tussensprint

De renners kunnen de Monte Grappa inmiddels zien, maar toch duurt het nog een kilometer of tien voor ze aan de voet zijn voor de eerste beklimming. Intussen hebben we de tussensprint in Possagno, gewonnen door Davide Ballerini.

Maar die sprint onthouden we vooral vanwege het zicht op de Tempio Canoviano, een voormalig katholieke kerk uit de 19de eeuw.

De tussensprint in Possagno met zicht io de Tempio Canviano en de Monte Grappa op de achtergrond.

110 km | Pogacar heeft woorden met de ploegleiding

Wat zien we nu? Tadej Pogacar rijdt een tijdje achter het peloton en lijkt ruzie te maken met zijn ploegleider. Druk gesticulerend rijdt hij naast de wagen, wijzend naar de blauwe lucht. Hij krijgt een vochtig doekje om mogelijk een verkeerd aangebrachte olie te verwijderen. Vreemd.

Tadej Pogacar heeft woorden met zijn ploegleider, waarom is niet helemaal duidelijk.

Dumoulin moest op weg naar Giro-zege op tanden bijten op Monte Grappa

Tweevoudig Giro-winnaar Alberto Contador noemde de Monte Grappa als een van de tien zwaarste beklimmingen die hij ooit gedaan had. Acht keer slechts was de beklimming opgenomen in de Giro, de laatste keer in 2017.

En dat kan Tom Dumoulin zich ongetwijfeld nog goed herinneren. Ook toen zat de monsterlijke klim -toen wel van een ander kant beklommen - in de voorlaatste etappe en moest Dumoulin alles op alles zetten om zijn achterstand op concurrenten Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en Thibaut Pinot te beperken.

Dat lukte: Dumoulin verloor 15 seconden en trok een dag later in de tijdrit naar Milaan alsnog de eindzege naar zich toe. Bekijk hieronder de lange samenvatting van die loodzware etappe.

Giro 2017: Dumoulin onder druk op Monte Grappa

119 km | De zon is doorgebroken!

De weersvooruitzichten leken somber, maar inmiddels rijden de renners al een tijdje in een lekker zonnetje. De elf koplopers hebben een voorsprong van vier minuten op het peloton, waar Tadej Pogacar zich dus geen enkele zorgen hoeft te maken voor zijn ambities om de rit te winnen.

De Giro kent vreemde kostganger, ook in de laatste bergrit.

In 1974 als eerste boven op Monte Grappa: de mysterieuze Jose Manuel Fuente

De favoriete renner van Pelayo Sánchez is trouwens de mysterieuze Spaanse klimmer José Manuel Fuente, het onderwerp van de fenomenale podcastserie 'El Tarangu'. Fuente overleed (of zou zijn overleden) in 1996, maar was in de jaren 1970 een van de beste klimmers van zijn tijd.

Hij won twee keer het eindklassement van de Vuelta, werd een keer tweede in de Giro en een keer derde in de Tour. Ook won hij liefst 14 etappes in de drie grote ronden. In 1974 kwam Fuente trouwens in de Giro als eerste boven op de Monte Grappa, maar moest de dagzege na de lange afdaling aan Eddy Merckx laten.

De mysterieuze Jose Manuel Fuente aan de zijde van Luis Ocaña in de Tour van 1973.

147 km | Balans opmaken: Vendrame en Sánchez weer mee

We kunnen de balans opmaken van de mannen die het ruime sop hebben gekozen in de stromende regen. Opvallend genoeg zien we twee renners, die gisteren ook al om de dagzege streden: de eerdergenoemde Andrea Vendrame (vrijdag winnaar) en Pelayo Sánchez (vrijdag tweede).

151 km | Voet aan de grond in peloton

In het peloton lijkt iedereen het intussen wel best te vinden. We zien geen aanvallers op de klim en het verschil is inmiddels al 2.00. Sterker, het gaat zo traag (en het is zo steil) dat renners achterin voet aan de grond moeten zetten.

Merkwaardig, zeker omdat we Pogacar helemaal vooraan zien freewheelen.

Een opstopping op de Muro di Ca'Dell Poggio: renners achterin het peloton moeten voet aan de grond zetten.

153 km | Koplopers boven

Er heeft zich heel vel volk verzameld op die steile Muro di Ca'Del Poggio, waar Germani als eerste boven is. De twee koplopers hebben nog maar een seconde of 15 voorsprong op de achtervolgers en dus krijgen we zo een samensmelting vooraan.

Davide Ballerini en Lorenzo Germani krijgen bijna gezelschap van een groep achtervolgers.

155 km | Tegenaanval

We zien een tegenaanval van zeven renners, met daarbij zowaar de ritwinnaar van gisteren Andrea Vendrame. Ook herkennen we Andrea Pietrobon en de Belgische sprintaantrekkers Jimmy Janssens en Edward Theuns. Dat Janssens er is heeft een reden: hij heeft zijn ploeggenoot Nicola Conci naar voren gebracht.

Koplopers Ballerini en Germani zijn intussen begonnen aan de steile Muro di Ca'Del Poggio. Gaan we daar nog aanvallen zien vanuit het peloton?

Tragische achtergrond van Monte Grappa

De Monte Grappa is (nog) geen klassieker in de wielerwereld, maar dat heeft vooral te maken met de ligging aan de voet van de Alpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was deze berg van 1.175 meter het toneel van meerdere brute veldslagen tussen het Italiaanse leger en de troepen van Oostenrijk-Hongarije.

In 1935 liet Benito Mussolini een gigantisch monument en ossuarium bouwen op de top. Liefst 12.165 Italiaanse en 10.295 Oostenrijkse soldaten vonden hun laatste rustplaats op de berg. Nog geen 3.500 van de lijken zijn geïdentificeerd.

Alle tijdsverschillen in een oogopslag

Wil je in een oogopslag zien hoe de koerssituatie is? Via onderstaande link zie je live alle tijdsverschillen in de etappe.

169 km | Half minuutje voor Ballerini en Germani

Ballerini en Germani hebben een voorsprong van een kleine halve minuut. Vanuit het peloton zien we nog genoeg belangstelling voor de aanval - zo probeerde Mirco Maestri het net nog maar eens - maar om te zeggen dat we te maken hebben met een ziedende start, nou nee.

Spierballen

Tadej Pogacar wil in de laatste bergrit van deze Giro nog een keer zijn spierballen tonen.

171 km | Twee koplopers: Ballerini en Germani

Na 15 kilometer hebben twee renners zich weten los te wrikken uit het peloton. We noteren Davide Ballerini (Astana) en Lorenzo Germani (Groupama-FdJ). Maar daar zal straks nog wel wat meer volk bij komen.

181 km | Steinhauser meldt zich!

In de stromende regen is het niet altijd eenvoudig om renners te herkennen, want ze hebben bijna allemaal een zwart regenjasje aan. Maar dat geldt niet voor Georg Steinhauser, die trots zijn blauwe bergtrui wil tonen.

En dat doet hij op kop. De jonge Duitser wil graag in de aanval, maar wegkomen zit er nog niet in. Steinhauser won natuurlijk de rit met aankomst op de Monte Brocon en werd derde in de koninginnenrit naar Livigno en gisteren in de rit naar Sappada.

Dat mag je gerust een doorbraak noemen van de 22-jarige Beierse klimmer.

Georg Steinhauser probeert het in de openingsfase van de 20ste etappe in de Giro.

PARTENZA | Andiamo!

Het startsein heeft geklonken en we noteren de Vlaamse sprintaantrekker Timo Kielich als eerste aanvaller.

De route

De renners rijden langs de boorden van de Lago di Santa Croce. Na 30 kilometer ligt het eerste obstakel van de dag, de Muro di Ca'Del Poggio (een korte steile muur van vierde categorie). Mocht de kopgroep dan nog niet weg zijn, dan zal er op die klim ongetwijfeld aangevallen worden.

Maar eigenlijk is het wachten op de Monte Grappa die na zo'n 88 kilometer voor de eerste keer beklommen zal worden.

De 20ste etappe in de Giro d'Italia voert van Alpago naar Bassano del Grappa.

Neutralisatie

De renners zijn inmiddels vertrokken vanuit Alpago voor de eerste geneutraliseerde kilometers van deze laatste bergrit. De officiële start zal waarschijnlijk nog even op zich laten wachten want we zien niemand minder dan de man in het roze zelf langs de kant staan met pech.

Uiteraard wordt er gewacht. Zonder Pogacar geen Showgacar vandaag.

Tadej Pogacar laat nog iets aan zijn fiets doen tijdens de neutralisatie van etappe 20 in de Giro.

Weerbericht: regen, regen, regen en dan de zon...?!

De eerste twee weken van de Giro werden afgewerkt in zomerse omstandigheden, maar deze derde week speelt de regen spelbreker. Ook vandaag hebben de renners hun regenjacks aan, want er is veel regen voorspeld.

Mogelijk breekt aan het einde van de rit de zon door. Voor wie, dat is de vraag.

De truien

Roze trui (algemeen klassement): Tadej Pogacar

Paarse trui (puntenklassement): Jonathan Milan

Blauwe trui (bergtrui): Pogacar (gedragen door Georg Steinhauser)

Witte trui (jongerenklassement): Antonio Tiberi

Vandaag is het vooral interessant om te kijken naar de strijd om de witte trui tussen Tiberi en Thymen Arensman. De Nederlander moet 41 seconden goed maken op de Italiaan. En ook is het leuk om te kijken wie zondag in de blauwe bergtrui door Rome mag rijden. Tadej Pogacar rijdt natuurlijk in het roze en dus komt die blauwe trui om de schouders van de nummer twee.

Vrijdag veroverde Georg Steinhauser die plek op Giulio Pellizzari, maar de jongste renner in het Giro-peloton zal vast nog een gooi willen doen naar de eer.

Nog twee Birthday Boys!

Bij het Franse Decathlon-AG2R kan het feest niet op dit seizoen. Vrijdag boekte Andrea Vendrame al de tweede dagzege voor de ploeg deze Giro. En ook al is kopman Ben O'Connor wat snotterig, hij staat nog altijd mooi op de vierde plaats in het klassement.

Een revelatie deze Giro is het optreden van de jongen Alex Baudin, die lang tegen de top tien aanschurkte. Ook Baudin viert vandaag zijn verjaardag: hij is 23 jaar geworden.

Voor Giovanni Aleotti stond vanochtend een Duitse pretzel klaar in het hotel van Bora-hansgrohe. Hij zal het nodig hebben om kopman Dani Martínez vandaag bij te staan.

Twee renners rijden naar huis

Niet een, maar zelfs twee renners in het Giro-peloton rijden vandaag naar huis. Zowel Andrea Pasqualon (Bahrain) als Marco Frigo (Israel-Premier Tech) zijn namelijk geboren en getogen in Bassano del Grappa.

De aanvalslustige Frigo, zoals altijd met blozende wangen, verheugt zich al maanden op deze etappe.

Waarschuwing op Sloveense snelwegen: 'Leave the racing to Pogacar'

De verwachting is dat er vandaag duizenden Slovenen op de flanken van de Monte Grappa zullen staan. De Sloveense verkeerspolitie speelde de afgelopen dagen al handig in op de wielerhype.

Vanuit Slovenië is het trouwens nog een uur of twee rijden naar die Monte Grappa, maar vermoedelijk zullen de meesten wel op tijd zijn.

De officiële start van de twintigste etappe is trouwens om 11.50 uur, de aankomst wordt verwacht rond 17.15 uur.

Drie jarigen bij Ineos: Foss, Thomas en Stannard

Mogelijk was dat een vervroegd verjaardagscadeautje van Eisel voor zijn vriend Thomas. Want vanochtend mocht de voormalig Tourwinnaar 38 kaarsjes uitblazen.

Of beter: eigenlijk waren het maar negen kaarsjes. En die moest hij ook nog delen met zijn ploeggenoot Tobias Foss en ploegleider Ian Stannard.

Wist je trouwens dat Thomas en Stannard van jongs af aan samen koersten in de Britse juniorenselecties? Dat zij samen aan de weg timmerden in de voorjaarsklassiekers? En daarin een onuitwisbare indruk maakten?

Meer lezen over de wonderlijke prestaties van Stannard, de Britse beer? Lees dan het artikel hieronder.

Thomas kreeg hulp van grootste concurrent: 'Bernie was good to me'

De gevolgen van de val lijken mee te vallen, zo vertelde Geraint Thomas op kenmerkende onderkoelde toon na de etappe. "Ik keek achterom en toen ik me weer omdraaide wist ik: 'Oh crap, here we go!'".

Een aardig detail: Thomas kon terugrijden in het zog van de ploegleidersauto van zijn grootste concurrent Dani Martínez. Dat had alles te maken met de chauffeur in die auto: Thomas' voormalige ploeggenoot Bernhard Eisel. "Bernie in de Bora-auto was goed voor me, daar ben ik heel dankbaar voor".

Even terug naar gisteren: Vendrame wint, Thomas valt

Vrijdag leken de ambities van Geraint Thomas op de valreep van de 19de etappe nog een fikse knauw te krijgen, toen hij het achterwiel van Tiberi raakte en tegen het asfalt klapte. De Welshman had geluk, want zijn concurrenten besloten collectief op hem te wachten.

Vendrame verrast in Giro met fraaie solo, favorieten wachten op gevallen Thomas

De strijd achter Pogacar

Normaal gesproken zal er niemand zijn die de man in het roze vandaag kan volgen. Maar achter Pogacar is de strijd om de ereplaatsen nog buitengewoon interessant. Dani Martínez en Geraint Thomas houden elkaar al bijna drie weken in evenwicht. De Colombiaan - die nog nooit op het podium eindigde in een grote ronde - begint met een kleine voorsprong aan de laatste echte uitdaging, maar ongetwijfeld is de ervaren Thomas nog iets van plan om de tweede plek te kunnen veroveren.

De top tien van het algemeen klassement in de Giro na etappe 19.

Minstens zo interessant is de strijd tussen Antonio Tiberi - door Thomas gekscherend 'sniper' genoemd, een verwijzing naar het incident waarbij de jonge Italiaan de kat van een Sammarinese minister dood schoot - en Thymen Arensman. De Nederlander zou nog een gooi kunnen doen naar plek vijf in het klassement en als bonus de witte jongerentrui afpakken van Tiberi.

En wellicht zit ook de vierde plaats er nog in, want Ben O'Connor sukkelt al een paar dagen met zijn gezondheid. Of Arensman de vrije hand krijgt of bij Thomas moet blijven is echter de vraag.

Waarheen leidt de weg? Twee keer de monsterlijke Monte Grappa

Al dagen heeft Tadej Pogacar het erover: in de 20ste etappe wil hij nog een keer uitpakken en de puntjes op de i willen zetten in deze Giro. In de rit van 184 kilometer van Alpago naar Bassano del Grappa vindt hij een rit die voor hem gemaakt is.

De 4.200 hoogtemeters in deze rit zijn keurig verdeeld over twee identieke beklimmingen van de monsterlijke Monte Grappa (18,1 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1 procent en uitschieters naar 17 procent).

Na de tweede beklimming is het afdalen naar de finish, al zit er onderweg in die afdaling nog een venijnig hupje van 1,5 kilometer, waarvan de laatste duizend meter ruim boven de 10 procent.

  • giroditalia.it
    Het profiel van de 20ste etappe in de Giro d'Italia.
  • giroditalia.it
    Het profiel van de Monte Grappa, de scherprechter in de 20ste etappe in de Giro d'Italia.

Buongiorno!

Grappa is een gedistilleerde alcoholische drank, die wordt vervaardigd uit de pulp van druiven. Oorspronkelijk was het een manier om de overtollige trosdruiven niet te hoeven weggooien aan het einde van het seizoen. Wettelijk gezien moet grappa geproduceerd worden in Italië of het Italiaans sprekende deel van Zwitserland en minimaal 37,5 procent alcohol bevatten. Een maximaal alcoholpercentage is niet vastgelegd.

De wegen op de Monte Grappa in het noordoosten van Italië kennen stijgingspercentages tot 20 procent. Maar voor Tadej Pogacar is dat genoeg om nog een keer al zijn concurrenten dronken te rijden en de duizenden Sloveense fans op de flanken van de berg in delirium achter te laten.

Wielerfans verheugen zich dan weer op de strijd achter de ongenaakbare Sloveen. Want vandaag is de laatste dag dat de top tien in deze Giro op zijn kop gezet kan worden. Wie viert vanavond feest? En wie blijft er met een flinke kater achter?

Welkom bij het liveblog!